afvallen

Veel mensen willen graag voor altijd gewicht verliezen en permanent afvallen. Afscheid nemen van overgewicht en eindelijk die fitte en gezonde leefstijl starten. Je hoort mij altijd zeggen: ‘creëer een leefstijl en vind je eigen weg daarin’, maar er zit natuurlijk wel wat meer achter. Het begint allemaal bij jezelf en je mindset.

Het doel van mijn blog is om er voor te zorgen dat je een gelukkig leven kan leiden en je fijn voelt in je eigen lichaam.

– Ik wil dat je je geen zorgen maakt om je lijf
– Ik wil dat je gelukkig bent en je blij voelt
– En ik wil dat je dit gaat zien vanuit een mentaal standpunt

En dat laatste punt, is nu het belangrijkste. Je moet afvallen en permanent gewicht verliezen door een leefstijl te creëeren, gaan zien vanuit een mentaal aspect. Want dat is waar het allemaal begint. Want ‘correct me if i’m wrong’, maar de meeste mensen beginnen altijd aan het begin van het nieuwe jaar of aan het begin van een nieuwe week met hun doelstelling. “Nu gaat het echt gebeuren. Nu lukt het me wél.”

Maar vraag jezelf het volgende af:

‘Als je jaar na jaar (of week na week) probeert af te vallen en het lukt nooit, dan gaat het niet om het dieet programma wat je op dat moment wilt volgen of het afslank boek dat je op dat moment leest, of het plan wat je hebt gekregen van een coach of diëtiste. Dit gaat om veel meer dan dat. Want ieder dieet werkt, als jij wilt dat het werkt en als jij erin gelooft.

Je moet een keuze gaan maken: is dit een verandering voor de rest van je leven? Of niet? Want als dat het niet is, is het tijdelijk. En aan tijdelijk hebben we niks, want uiteindelijk loopt dat weer uit op niets en moet je wéér van voor af aan beginnen. Het start dus allemaal bij je mindset.

Neem een kijkje in het verleden

Je moet jezelf dus afvragen of er in het verleden dingen zijn gebeurd, of dingen zijn voorgevallen, waardoor het afvallen nu keer op keer niet lukt. Je moet op ontdekking gaan en je afvragen waardoor je ieder jaar niet slaagt in het behalen van je doelen. Denk aan een scheiding van je ouders, een relatie die uit is gegaan, een trauma die je hebt opgelopen. Er zijn zo veel dingen waar je niet direct van zou zeggen dat dit de oorzaak is van je overgewicht, maar door dieper te graven in je verleden kan je de oorzaak wel vinden.

Je kunt het vergelijken met een gevoel van leegte. Je probeert negatieve gevoelens en emoties / gebeurtenissen op te vullen. Veel mensen doen dit door te eten. Je kunt het vergelijken met iemand die verslaafd is aan drugs. Je wilt alleen maar meer en meer en meer, maar die leegte raakt nooit vol. Hierdoor blijf je eten en eten, maar doordat je je nooit ‘vol’ voelt word je kwaad op jezelf. Een gedeelte van je hersenen voelt zich niet tevreden omdat de kern en de échte oorzaak, nog nooit is aangepakt. Het is weggestopt en er wordt geen aandacht meer aan besteed.

Het is dus belangrijk dat je eerst jouw pijn, negatieve emoties en gevoelens aanpakt. Desnoods ga je met een vertrouwelijk persoon praten (familie, of een goede vriendin) en gooi je alles eruit wat je dwars zit. Begin met een échte schone lei en pak eerst je verleden aan om aan de toekomst te kunnen werken. Eerder schreef ik ook dat stress en negatieve gevoelens heel veel impact kunnen hebben op hoe succesvol je zult zijn met deze omslag naar een gezondere leefstijl. Dus misschien dat je die ook nog even kunt doorlezen.

Afvallen en een gezonde leefstijl creëeren gaat om wát je voelt en hoé je je voelt. Een gezonder lijf wil iedereen wel, maar hoe graag wil je dat écht? Je moet genoeg van jezelf houden wil je dit voor altijd doen. Want dat is de keuze die je nu maakt. De keuze is voor altijd. Want zoals ik net al zei: aan tijdelijk hebben we niks en dat zal je ook niet verder brengen.

Voeding is voor velen ook een pijnpunt en daarom moet je een manier van eten vinden die jou gelukkig maakt. Het gaat om je gezondheid, je energieniveaus en je vitaliteit. Tuurlijk komt hier heel wat motivatie en discipline bij kijken, maar dat is iets waar ik het in een ander artikel over ga hebben.

Mindset is alles

Kortom, het begint allemaal in je hoofd. Je mindset is het onderdeel wat je naar de overwinning helpt. En dit kan in het begin vreselijk lastig en zwaar zijn, maar zodra je met een schone lei begint en al je frustratie en onverwerkte emoties er uit hebt gegooid, weet ik zeker dat je jouw slagingskansen kunt verdubbelen. Misschien heb je geen onverwerkte emoties en ligt het bij jou gewoon aan motivatie en discipline. Dan moet je mijn blog zeker even in de gaten houden want daar komt nog een apart artikel voor online. Ik hoop dat dit jou iets verder op weg zal helpen. Veel succes, you got this!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here