Skip to main content

Gezonde brownies? Hoe dan?! Brownies zijn over het algemeen niet de gezondste keuze maar wanneer deze gemaakt zijn met zwarte bonen én zoete aardappel kan ik je gedachten daarover misschien toch wat veranderen. Schuld vrij genieten? Hell yeah!
gezonde brownies
Naar origineel recept van Wellness with Taryn

Gezonde brownies met bonen & groente?! Is dat wel lekker?

Als je de beschrijving leest en ziet dat deze brownies van zwarte bonen en zoete aardappels zijn gemaakt, denk je misschien niet: ‘Oh dat lijkt me lekker.’ Maar geloof me, dit ga je fantastisch vinden. De groente en bonen die in deze brownies verstopt zitten proef je écht niet terug. En wat is er nou beter dan schuldenvrij genieten? In dit recept heb ik chocolade gecombineerd met pindakaas en dat maakt dit recept tot een heerlijke verwennerij.

gezonde brownies

Onwijs lekkere gezonde brownies met bonen & groente!

5 from 1 reviews
Recept: Gezonde Peanutbutter Brownies
 
Voorbereiding
Kook- Baktijd
Totale tijd
 
Gezonde Peanutbutter Brownies met zwarte bonen en zoete aardappel. De groenten proef je niet terug maar zie je wel in het calorie-totaal!
Geschreven door:
Recept type: Snack
Porties: 6
Ingrediënten
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • 2 eetlepels chiazaad
  • 3 eetlepels coconut oil (gesmolten)
  • 4 eetlepels cacao poeder
  • 8 dadels (Medjoul, ontpit)
  • 35 gram pindakaas met nootjes*
  • 30 gram Women’s Best protein crème**
  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 blik zwarte bonen van Bonduelle (±260 gram uitlekgewicht)
  • ¼ eetlepel zeezout
  • ½ theelepel vanille extract of vanille aroma
  • 1,5 theelepel bakpoeder (geel zakje dr. oetker)
  • 1 theelepel baking soda (groen zakje dr. oetker)
Instructies
  1. Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius en pak een vierkante bakvorm. Spray deze met cooking spray of vet in met wat coconut oil.
  2. Pak twee kopjes, één voor het lijnzaad en één voor het chiazaad.
  3. In het ene kopje doe je twee eetlepels lijnzaad met 5 eetlepels water
  4. In het andere kopje doe je twee eetlepels chiazaad met 4 eetlepels water
  5. Laat deze kopjes staan en wacht tot het ‘dik’ wordt. Doe dit daarom aan het begin zodat je er zeker van bent dat je op het eind niet hoeft te wachten voordat alles ‘gezet’ is.
  6. Neem je zoete aardappel, was deze onder de kraan (grondig) en prik zo’n 10x met een vork helemaal rond in de aardappel. Goed prikken anders kan hij ontploffen. Dit klinkt eng, maar als je genoeg prikt gebeurt er niks.
  7. Wikkel je zoete aardappel vervolgens in een heel licht vochtig velletje keukenpapier. Dit kan helpen met het stomen, maar is optioneel. Plaats de aardappel op een bord en doe hem in de magnetron voor ongeveer 5 tot 6 minuten. Voel af en toe even in het midden van je aardappel of hij al zacht is. Per aardappel is het verschillend dus je zult hem in de gaten moeten houden. Als hij zacht en warm is geworden is ‘ie gereed.
  8. Pak je zwarte bonen en doe deze in een vergiet. Spoel ze goed af onder de koude kraan.
  9. Doe nu de zwarte bonen, lijnzaad papje, chia papje, dadels (zonder pit!) en gestoomde zoete aardappel in je keukenmachine en mix tot alles goed met elkaar vermengd is.
  10. Daarna kan je langzaam de gesmolten coconut oil, vanille extract, cacao poeder, bakpoeder, baksoda en het zout toevoegen. Handig is om deze bij elkaar in een bakje te doen zodat je het langzaam tegelijk kunt toevoegen. Ik heb dit geprobeerd in mijn Nutribullet maar dat was een drama. Heb je dus geen keukenmachine, dan kan je het in je blender proberen, maar ik denk niet dat dat een groot succes wordt want ik had er onwijs veel gedoe mee. Try at your own risk haha.
  11. Het beslag moet goed dik en kleverig zijn. Als dit het geval is kan je het in de vorm gieten. Verspreid over het oppervlak tot het egaal is.
  12. Weeg nu je pindakaas en Women’s Best protein crème af.
  13. Voeg het nu toe aan de vorm en ‘swirl’ met een lepel over de bovenkant van het beslag. Zorg dat je alles goed verspreid zodat overal wat zit. Doe dit voor beide toppings.
  14. Alles goed verspreid? Dan mogen ze nu in de oven voor 40-45 minuten. De hoekjes worden licht krokant en het midden is stevig.
  15. Als ze klaar zijn, goed laten afkoelen voor minimaal een half uur. Snijd het grote stuk dan in zessen en dan heb je de macro’s voor 1 brownie (zie onderstaand) als je ‘m exact zoals mij hebt gemaakt. Ze zijn onwijs lekker en een heerlijke traktatie voor ieder moment.
  16. Bij het opdienen kan je er voor kiezen om nog wat protein crème te smelten en dit er over heen te gieten. Heerlijk!
  17. Bewaren in een afgesloten bak in de koelkast.
Voedingswaarden
Portie: 1 Calorieën: 295 Vet: 14,2 Koolhydraten: 33 Suiker: 18,1 Vezels: 8,4 Eiwitten: 7,1

Aanvullende informatie | Gezonde brownies:

* Met nootjes is optioneel, ik vond dit lekker voor een extra crunch
** Heb je geen Women’s Best? Dan kan je dit bijvoorbeeld ook vervangen door Wheytella van Body & Fitshop of echte Nutella, maar dan worden je macro’s wel anders. Iets van chocopasta is goed. Wil je dit helemaal weglaten, dan kan dat ook want het simpelweg een topping bij deze gezonde brownies.

gezonde brownies

gezonde brownies

Leave a Reply