Meal Prep – Bewaaradvies producten

Twijfel jij ook hoe lang je alle ingrediënten van je meal prep kunt bewaren en kan je wel wat bewaaradvies gebruiken? Goed! Ik heb hieronder overzichtelijke tabellen gemaakt waarin exact staat hoe lang je een bepaald product / ingrediënt kunt bewaren en hoe je het het beste kunt verpakken voor de beste resultaten.

bewaaradvies

Bewaaradvies – Zuivel

ProductInvriezenHoe verpakken?Ontdooid
Boter6-9 maandenHeel stuk of in porties, strak verpaktSmaak en textuur blijven hetzelfde
Kaas6 maandenIn stukjes of versnipperd in zakjesHarde kazen worden kruimelig en zachte kazen korrelig
Eieren12 maandenOpgeklopt met een beetje zout in ijsblokjes bakjeHet wordt langzaam een dikke pasta (vandaar de zout)
Melk3-6 maandenIn losse flesjes met ruimte om uit te zettenMelk scheidt zichzelf in stukjes en water dus goed schudden
Yoghurt1-2 maandenIn losse bakjes met ruimte om uit te zettenDikke yoghurt scheidt zichzelf in stukjes en water dus even mixen

bewaaradvies

Bewaaradvies – Groente & Fruit

ProductInvriezenHoe verpakken?Ontdooid
Appels12 maandenAppelmoes van maken (koken en pureren) en in zakjes of doosjes opbergenSmaak en textuur blijven hetzelfde
Asperges8-10 maandenEven blancheren 2-4 min en in zakjes invriezenSmaak en textuur blijven hetzelfde
Avocado's4-5 maandenPellen en puree van maken met citroensap of in blokjes in een doosjeOppervlak wordt bruin
Bananen8 maandenIn stukjes of puree van maken en in zakjes doenOppervlak wordt bruin
Bieten12 maandenKoken en laten afkoelen. In stukjes en dan in bakjes of zakjesSmaak en textuur blijven hetzelfde
Bessen6-8 maandenIn zakjes invriezenBessen worden zacht en laten veel vocht los
Broccoli6-8 maandenIn stukjes snijden en kort koken / blancheren (3 min) en in zakjes of bakjes doenSmaak en textuur blijven hetzelfde
Wortels6-8 maandenIn stukjes snijden en kort koken / blancheren (2 min) en in zakjes of bakjes doenSmaak en textuur blijven hetzelfde
Bloemkool6-8 maandenIn stukjes snijden en kort koken / blancheren (3 min) en in zakjes of bakjes doenSmaak en textuur blijven hetzelfde
(Bleek) Selderij 6-8 maandenIn stukjes snijden en kort koken / blancheren (3 min) en in zakjes of bakjes doenDe krokante textuur verdwijnt en het wordt zacht
Mais kolf6-8 maandenBlaadjes verwijderen en 4 min kort blancheren en in zakjes of bakjes doenSmaak en textuur blijven hetzelfde
Knoflook10-12 maandenGepeld of ongepeld in losse teentjes of pellen, snijden en in dubbele zakjes doen om verspreiding van geur te voorkomenHet verliest krokante textuur maar de smaak blijft hetzelfde
Druiven3-5 maandenIn zakjes invriezenSmaak en textuur blijven hetzelfde
Groene bonen / sperziebonen6-8 maandenKort blancheren (3 min) en in zakjes doenSmaak en textuur blijven hetzelfde
Verse kruiden12 maandenStengels verwijderen, snijden en in een ijsklontjes bakje bewaren met water of olie erbijSmaak en textuur blijven hetzelfde
Bladgroenten (spinazie, kool, snijbiet)8 maandenStengels verwijderen, overtollig vocht uitknijpen, snijden en in zakjes doenSmaak en textuur blijven hetzelfde
Meloen9-12 maandenSnijden en in bakjes of zakjes doenMeloen wordt zacht
Champignons9-12 maandenKoken, afkoelen en in zakjes of bakjes doenSmaak en textuur blijven hetzelfde
Uien3-6 maandenSnijden en in dubbele zakjes bewarenUien worden zacht en laten vocht los
Erwten12 maandenUit schil halen en 1-2 min blancheren. Daarna in zakjes doenSmaak en textuur blijven hetzelfde
Paprika's3-4 maandenMembraan verwijderen, snijden en in zakjes of bakjes doenEr ontstaan ijskristallen dus zo snel mogelijk gebruiken. Hoe langer ingevroren, hoe zachter.
Tomaten3-4 maandenStukje waar het stokje zat er uit snijden en in zakjes of bakjes doenTomaten worden papperig
Courgette en zomer pompoen8 maandenSnijden en kort blancheren (3 min) en dan in zakjes of bakjes doenZomer pompoen wordt een beetje zacht
Winter pompoen9-12 maandenIn blokjes snijden en roosteren, stomen of koken. Optioneel: puree makenSmaak en textuur blijven hetzelfde

bewaaradvies

Bewaaradvies – Proteïnes

ProductInvriezenHoe verpakken?Ontdooid
Bacon & Pancetta6 maandenIn een lucht dichte zak of bakjeSmaak en textuur blijven hetzelfde
Rundvlees2-3 maanden (bereid) en 6-8 maanden versIn een lucht dichte zak of bakjeBereid laat het wat vocht los en vers blijft de smaak en textuur hetzelfde
Hartig beleg2-3 maandenIn een lucht dichte zak of bakjeSmaak en textuur blijven hetzelfde
Ham6-8 maandenIn een lucht dichte zak of bakjeSmaak en textuur blijven hetzelfde
Gehakt2-3 maanden (bereid) en 6-8 maanden versIn een lucht dichte zak of bakjeSmaak en textuur blijven hetzelfde
Vis (bereid of vers)6-9 maandenIn een lucht dichte zak of bakjeBereid laat het wat vocht los en vers blijft de smaak en textuur hetzelfde
Nootjes1-2 jaarIn een lucht dichte zak of bakje zodat er geen geur vrij komtRoosteren om krokant te maken. Smaak en textuur blijven hetzelfde
Varkensvlees2-3 maanden (bereid) en 6-8 maanden versIn een lucht dichte zak of bakjeBereid laat het wat vocht los en vers blijft de smaak en textuur hetzelfde
Gevogelte4 maanden (bereid) en 9-12 maanden versIn een lucht dichte zak of bakjeBereid laat het wat vocht los en vers blijft het hetzelfde
Worstjes6-8 maanden (bereid)In een lucht dichte zak of bakjeSmaak en textuur blijven hetzelfde
Garnalen6-8 maandenIn een lucht dichte zak of bakjeSmaak en textuur blijven hetzelfde
Tempeh12 maandenIn de originele verpakking. Geopend in plastic rollen en in een zakje of bak doenSmaak en textuur blijven hetzelfde
Tofu3-5 maandenUitlekken en in plastic rollen. Daarna in een bakje doenTofu wordt geel-achtig en krijgt een sponzige textuur

bewaaradvies

Bewaaradvies – Voorbewerkt Voedsel

ProductInvriezenHoe verpakken?Ontdooid
Brood en baksels3-6 maandenIn folie of aluminium wikkelen en dan in een lucht dichte zak doenHet kan een beetje zacht worden door ijskristallen
Bonen9-12 maandenKoken, afkoelen en in zakjes of bakjes doenSmaak en textuur blijven hetzelfde
Verse boullion4-6 maandenIn ijsblokjes bakje doen of zakjes in een bakje zodat het ruimte heeft om uit te zettenSmaak en textuur blijven hetzelfde
Ingeblikte tomaten2-3 maandenIn zakjes of bakjesSmaak en textuur blijven hetzelfde
Stoofschotels3-4 maandenVriezen zonder toppings. Goed af laten koelen. Gebruik een goede vries-bestendigde bak en pak strak in met folieOngekookte stoofschotels moeten langer gebakken worden
Pasta & Noodles6-8 maandenKoken, afkoelen en in bakjes of zakjes doenAfhankelijk van hoe lang het in de vriezer blijft kan het een beetje uitdrogen
Pesto8 maandenIn ijsblokjes bakje doen en daarna in zakjes en weer in de vriezerSmaak en textuur blijven hetzelfde
Rijst en granen4-6 maandenKoken, afkoelen en in zakjes of bakjes doenSmaak en textuur blijven hetzelfde indien snel geconsumeerd
Soepen6 maandenIn bakjes doen met ruimte om uit te zettenSmaak en textuur blijven hetzelfde
Wraps & Tortilla's6 maandenScheid iedere wrap / tortilla met bakpapier en verpak in folie of een luchtdichte zakWraps / Tortilla's zijn iets droger, maar nog steeds erg lekker