Skip to main content

Jullie weten allemaal dat meal preppen oftewel maaltijden voorbereiden echt bij mijn leefstijl hoort. Je hebt altijd gezond eten klaarstaan en de kans dat je naar ongezond eten grijpt is echt super klein. Maar waar moet je rekening mee houden als je gaat meal preppen en wat zijn handige tips en trucs?

> Voor een geüpdate versie van dit artikel kan je hier kijken!
> Hier vind alles over het bewaren van je meal prep
> Hier vind je inspiratie en lekkere combinaties

> Wil je permanent afvallen en een gezonde leefstijl opbouwen die volledig bij jou past? Dan is ‘Make It Fit’ perfect voor jou. Dit is dé methode waarmee ik op eigen kracht 30 kilo ben afgevallen!

Wat je nodig hebt voor het meal preppen:

– Plastic bakjes. Ik zorg er altijd voor dat alle bakjes die ik heb hetzelfde zijn. Puur omdat het makkelijk stapelbaar is in mijn vriezer.
– Je eten. In bulk. Koop dus geen kleine verpakkingen, maar denk groot. Ligt er natuurlijk wel aan, voor hoeveel dagen je wilt gaan preppen. Ik koop altijd groot in want uiteindelijk scheelt dit me geld.
– Kruiden! Zo belangrijk dat je wel wat lekkere kruiden in huis hebt. Het eten wat ik altijd maak is behoorlijk ‘plain’, dus goede kruiden zijn echt een must.
– Weegschaal. Ja het hoeft niet per se hoor. Maar ik vind het een fijn idee dat elk bakje wat ik maak, precies (of ongeveer) dezelfde voedingswaarden en calorieën bevat. Zo kan ik een maaltijd aanmaken in My Fitness Pal en dit vervolgens elke dag bij het avondeten invullen. Scheelt tijd en moeite.

Tegenwoordig maak ik echt voor 10 dagen aan avondeten. Ja, elke dag hetzelfde. Nou en. Ik kan er mee leven. In het weekend (zaterdag) is het voor mij lekker genieten, dán eet ik wat ik wil. Door de weeks hou ik het lekker clean. Natuurlijk vries ik alles in. Als ik het in de koelkast zou bewaren, zou het echt niet zo lang goed blijven.

Ik heb geen vriezer tot mijn beschikking, hoe kan ik toch meal preppen?

Wat ik altijd deed toen ik nog geen vriezer had was het volgende: Ik zorgde er voor dat ik voor drie dagen aan avondeten had gemaakt. Want na die twee dagen, was het laatste bakje, de derde dag ook nog echt lekker. Maar wat eet je dan de andere dagen van de week? Of ik at een salade, of ik nam een blik tonijn met twee wraps en wat sla. Zo. Een goede maaltijd, binnen een paar minuten klaar. Perfect toch? Dus ja, ook als je geen vriezer hebt kan je gewoon meal preppen.

preppen

Meal prep – Tips:

– Weet hoeveel je wilt gaan maken. Zo voorkom je dat je te weinig maakt of juist teveel. Daarom is die weegschaal ook handig. Maak precieze porties en zo kom je altijd uit.
– Snij de kip wat eerder, zodat je het van te voren lekker kunt kruiden. Op die manier kunnen alle kruiden goed intrekken en geeft het meer smaak.
– Hou rekening met je macro’s als je gaat koken. Bedenk dus eerst hoeveel gram kip je nodig gaat hebben om genoeg eiwitten binnen te krijgen etc. Zo heb je goed uitgebalanceerde maaltijden.

Waar bestaan mijn maaltijden uit?

– Kip. Veeeeeel KIP!
– Pandan rijst. Ja ik weet dat zilvervlies rijst beter schijnt te zijn, but I don’t care. Heb het vroeger zoveel gegeten dat ik het nu echt niet meer lekker vind. Pandan it is.
– Broccoli of sperziebonen.
– Ik kook altijd met coconut oil. Echt maar 5 gram ofzo. Verder gebruik ik geen bakvet/olie.

Dit is zowat elke week hetzelfde. Voor mijn doelstelling nu, wijk ik er ook niet van af.
Elke maaltijd bevat ongeveer dit:

Koolhydraten: 28 gram
Ewitten: 33 gram
Vetten: 4 gram
Calorieën: 292

Dat is het wel zo’n beetje. Hopelijk heb ik jullie voldoende informatie gegeven over meal preppen.
Doe jij dit ook? Zo ja, wat kook jij?

> Voor een geüpdate versie van dit artikel kan je hier kijken!
> Hier vind alles over het bewaren van je meal prep
> Hier vind je inspiratie en lekkere combinaties

12 Comments

 • Sophie schreef:

  Hi! Ik heb een vraagje:hoeveel gram rijst, kip, en broccoli gebruik jij voor 1 maaltijd? Ben heel erg benieuwd!

  • Louella schreef:

   Hi Sophie! Wat een leuke vraag. Vaak 100 gram rijst (gekookt), 150 gram kip en ongeveer 100 gram groenten! Dat zijn mooie porties. Deze pas ik aan naar mate mijn doelstellingen veranderen. Hopelijk heb ik je zo goed kunnen helpen!

 • Ben schreef:

  Hey, weet jij of het verstandig is om pasta, kip en groente samen in een bakje 3 dagen in de koeling te laten staan?

  Want ik zie het niet zo zitten om een bakje voor kip een bakje voor pasta en een bakje voor groente te gebruiken haha.
  Thank!

  • Louella schreef:

   Hi Ben! Bij elkaar in een bakje is helemaal geen probleem en dan spreek ik uit eigen ervaring, haha! Maar kip niet te lang laten staan hoor, echt z.s.m. consumeren. Anders even invriezen!

   Groetjes

 • hanna schreef:

  Hoi hoi, ik vind dit echt super interesant om te lezen!!
  Nu vraag ik me dus af wat je verder over de dag eet. Ik ben sinds kort gaan sporten en al snel een blessure die al 5 weken duurt. Nu wil ik toch graag gezond willen eten met een weinig budget.
  ik ben nog steeds zoekende naar gezonde maaltijden+tussendoortjes zonder een voedingscoach willen betalen of shakes gebruiken ik ben overtuigd dat het ook met low budget kan.

  Groetjes Hanna

  • Louella schreef:

   Hoi Hanna!

   Zo, dat is niet niks! Blessures zijn ontzettend vervelend. Ja dat snap ik ik zit zelf ook enorm op budget dus hier een aantal dingen die je kunt eten:

   – Salades met vanalles er door
   – Blikvis zoals tonijn (veel eiwitten goede voedingswaarden)
   – Noten en gedroogd fruit
   – Muesli repen (ik koop altijd de goedkoopste, zijn 1 euro en er zitten weinig suikers in. Van Ravensbergen zijn ze volgens mij)
   – Proteïne repen (breek ze eens door de midden, dan heb je een snack voor ‘s ochtends en ‘s middags! Ze zijn namelijk niet goedkoop en zo haal je er het meeste uit)

   Binnenkort komt er nog een blogpost over… Voor nu zijn dit mijn tips!
   Ik hoop dat je er wat aan hebt. Veel sterkte en succes met je blessure en hopen dat je snel weer top fit bent.

   Liefs, Louella

 • Emely schreef:

  Hoi,
  Superinteressant en ontzettend handig alle tips en tricks die je beschrijft. Daar ga ik mijn voordeel mee doen! Maar een vraagje (misschien klinkt het gek …): warm je jouw bakje met voedsel gewoon in de magnetron op? Wordt de kip dan niet droog en rijst dan niet plakkerig?
  Alvast bedankt voor je antwoord!

  Groetjes, Emely

  • Louella schreef:

   Hi Emely,

   Fijn te horen dat je hier wat aan hebt! Ja ik warm alles gewoon even 2-3 minuten op, in de magnetron. De kip bereid ik altijd zo, dat het nét gaar is. Dus niet te doorbakken. Zo zorg je ervoor dat wanneer je het weer gaat opwarmen en echt gaat eten, dat de kip nog lekker mals is. Zelfde met de rijst, ik kook het altijd iets korter. Als ik het ga eten is het allemaal perfect. Graag gedaan hoor!
   Succes met preppen!

   Groetjes,
   Louella

 • David schreef:

  Leuk artikel, alleen vraag ik me af hoeveel gerechten je eet per dag, gezien het vrij lage calorieaantal van 292 per maaltijd. Zelfs met 4 maatlijden per dag, kom je net aan een krappe 1200 calorie, wat zelfs vanuit deficit trainingsoogpunt laag is. Daarnaast zou ik ook een hoger percentage vet gebruiken binnen je maaltijden. Het lijkt betweterig, maar het lijkt me niet je intentie om mensen te weinig macro’s binnen te laten krijgen.

  • Louella schreef:

   Oo dit was toen alleen avondeten hoor, daar gaat dit artikel ook over. Ik claim nergens dat ik meerdere van dit soort maaltijden per dag eet. Even een kleine maaltijd voor het trainen! 🙂
   “Tegenwoordig maak ik echt voor 10 dagen aan avondeten” geef ik hierbij ook aan. Ik ben echt een grote eter en heb zelf nooit minder dan 1500 calorieën geconsumeerd. Hopelijk heb ik je hiermee voldoende geïnformeerd! Alsnog bedankt voor je oplettendheid en je reactie. Fijne dag!

 • Kim schreef:

  Hi,

  Als je nou kip, broccoli en rijst eten, welke kruiden gebruik jij dan?

  Gr Kim

  • Louella schreef:

   Voor broccoli hebben ze speciale kruidenzakjes die zijn echt heeerlijk! En voor kip vaak niks want ik koop kip a la minute wat voorgekruid is. Super fijn!

Leave a Reply