stretchen

Stretchen, rekken en strekken. Is het echt noodzakelijk, of kan je het gemakkelijk achterwege laten? Ik heb het voor je uitgezocht!

Stretchen: Het uiteindelijke doel ervan is vaak om leniger te worden. Vaak wordt het ook toegepast bij het herstel van een blessure en de kans om deze op te lopen, te verminderen. Je spieren en pezen worden opgerekt en vaak zie je dat mensen deze als warming up of cooling down uitvoeren. In deze blogpost vertel ik je er alles over!

Om te beginnen zijn er twee vormen van stretchen: Statisch en Dynamisch.

Statisch stretchen

Langzaam de spier verder oprekken zonder heen en weer te veren en heen en weer te bewegen. Je gaat steeds verder rekken, maar overschrijd je pijngrens niet. Toch doen sommige mensen dit wel (atleten of acrobaten) om super lenig te worden.

Dynamisch stretchen

Hier doe je het dus wel. Dat veren en heen en weer bewegen. Je begint met licht stretchen, dan ga je steeds verder. Daarna laat je ‘m weer terug veren naar de standaard lengte. Dat doe je dan een paar keer achter elkaar. Dit is onveiliger dan ‘gewoon’ statisch stretchen omdat de kans op spierscheuren hierbij groter is.

Stretchen bij krachtsport – Wel of niet?

Er zijn veel verschillende onderzoeken geweest en als je het opzoekt op Google, krijg je ook allemaal verschillende resultaten. Toch blijkt dat krachtsporters beter niet statisch kunnen gaan strekken vóór de krachttraining want dit zou je kracht negatief beïnvloeden. Maar wat moet je dan wel doen? Statisch stretchen op niet-trainingsdagen. Dit is allemaal volgens onderzoek bepaalt. Toch vind ik dat je zelf moet uitproberen wat je fijn vindt om te doen. Ik stretch altijd na mijn training, omdat ik al twee jaar een blessure aan mijn heup/rug heb. Ik moét dus wel.

Vóór- én tijdens je training kan je beter dynamisch rekken. Zo herstellen je spieren sneller. Dit komt door de concentratie melkzuur in je bloed. Deze concentratie blijft namelijk lager bij dynamisch stretchen. Hieronder leg ik uit hoe dat in zijn werk gaat:

Spierpijn ontstaat door het ontstaan van melkzuur in de spiervezel en daarna in het bloed door zuurstoftekort, of doordat bij de belasting van deze spier één of meerdere spiervezels in de spier zijn gescheurd. Dit irriteert, maar herstelt gelukkig snel. Bij het herstel worden spiervezels dikker, zie Spierhypertrofie. Het is een misvatting dat het aantal spiervezels toeneemt; het aantal en de samenstelling zijn genetisch bepaald. Deze spiervezels hebben een herstelperiode nodig, daarna kan deze spiervezel weer volledig gebruikt worden.

Stretchen bij een blessure?

Stretchen bij een blessure kan je helpen, indien je het goed doet. Het heeft namelijk een positief effect op het herstel van je spierweefsel. Het is erg belangrijk dat je niet op de dag van je blessure gelijk al begint met rekken en strekken. Wacht het liefst eerst vier dagen voordat je er mee begint. Na deze vier dagen kan je het langzaam opbouwen tot je blessure genezen en verholpen is. Wees voorzichtig en onderneem dus niet te snel actie!

Doe jij aan stretchen?

DELEN

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here