psycholoog

Weer een week zonder bezoek aan de psycholoog maar ik ben er wel achter gekomen wat ik écht heb en waar ik de komende tijd aan ga werken.

Iedere dag last van mijn maag. Iedere ochtend een rot begin met pillen om normaal te functioneren. En wel precies om kwart over 7 want dan werkt het precies wanneer ik op werk aankom. Op dinsdag begon ik echt na te denken. Waarom heb ik dit? Waarom iedere ochtend buikloop? Waarom die krampen? Waarom raak ik eigenlijk in paniek? Ik kreeg een tip van een kennis van mij en zocht de termen die zij mij noemde, nog eens op. Ik las het lijstje van de klachten en die kwamen exact overeen met wat ik dagelijks ervaar.

Guys and girls: ik heb PDS. Prikkelbaar Darm Syndroom. And it sucks. Ik zat donderdag middag bij de dokter en vertelde hem mijn klachten. Ik had dus al een idee wat ik heb en legde dit ook aan hem voor. Hij zei, ja dit doet mij inderdaad daar aan denken. Na een klein onderzoek en gesprek stond ik weer buiten met een recept voor de Apotheek. Ik kreeg slechts wat Psyllium vezels omdat dit niet te genezen is met medicijnen. Het begint bij jezelf én bij de oorzaak van mijn stress.

Tja. Super fijn allemaal, maar hoe kan ik mijn stress aanpakken als ik niet bij die psycholoog terecht kan. Nou heel simpel: ik ga mezelf helpen. Ik weet nu wat het is en ik ga er mee aan de slag. Het moet. Ik heb namelijk pas begin januari weer een gesprek met de psycholoog en heb dit keer gelijk aan de dokter gevraagd of ik iedere week vast ingepland kan worden. En dat kon. Dus de eerste twee weken van januari ben ik iedere vrijdag bij de psych. Mooizo. Tot die tijd kan ik bezig met Mind Fit, waar ik echt al tijden niks aan heb gedaan. Eigenlijk wel slecht, maar ik weet niet. Ik vind dat niet echt de methode waar ik op zit te wachten. Ik wil gewoon persoonlijk contact. Goede- én diepgaande gesprekken om mijn stress aan te pakken.

Zonder de psycholoog aan de slag

Maar goed. Tot januari ga ik zelf aan de slag, zonder de psycholoog. (daarna natuurlijk ook wel, maar voor nu help ik mezelf.) Ik heb een aantal boeken aangeschaft en één daar van is ‘Leven in het NU’. Ik merk namelijk dat ik heel veel nadenk over de dingen die kunnen gaan gebeuren en daar moet ik van af. Nu is nu. Nu is niet straks. Dus je hoeft ook niet na te denken over straks, later, morgen of volgende week. Relax. Dat moet ik leren. Dat wíl ik leren. Ik kan me namelijk zo ontzettend druk maken, het is niet normaal. Zoals toen ik dus naar de dokter moest. Een uurtje voordat ik van werk zou vertrekken begon het al. Ik werd ontzettend zenuwachtig en kon eigenlijk niet plaatsen waarom. Was ik bang voor de dokter? Was ik bang dat ik naar de wc moest terwijl ik bij de dokter zou zijn? Was ik bang om niks? Ja. Tuurlijk was ik bang om niks. Want waarom zou je bang zijn om naar de dokter te gaan? Ja het is niet fijn, maar ik weet zelf ook wel dat er niets anders gebeurt dan een simpel gesprek en een klein onderzoekje.

Nou. Piece of cake. Kijk, nu schrijf ik er zo makkelijk over, maar op zo’n moment flip ik helemaal de pan uit. Een deel van mij zegt: Lou, keep calm, er gebeurt niks je hoeft niet bang te zijn. Waar ben je bang voor? Relax.’ En een ander deel zegt: ‘Maak je maar druk, straks moet je daar naar de wc. Dan loop je de dokter mis want je zit dan niet in de wachtkamer. Hoe ga je dat uitleggen? Straks moet je naar het ziekenhuis en blijkt er meer mis te zijn.’ Etc. Zo gaat dat dan. En als ik me op zo’n moment probeer af te vragen waarom ik me zo druk maak, weet ik het eigenlijk niet want het zijn allemaal nutteloze gedachten. Het neemt echt bezit van me en ik kreeg weer onwijs last van mijn maag wat de negatieve emoties en gedachten alleen maar meer beïnvloeden.

Ik hoop dat de boeken me zullen helpen om meer in het nu te leven en niet zo ver vooruit te denken. Ik moet mentaal echt sterker worden op dit vlak en stoppen met zoveel te stressen. Ook zit ik er aan te denken om te gaan mediteren om rustiger te worden.

Ik houd jullie op de hoogte van alle ontwikkelingen! Fijne dag allemaal.

DELEN

10 REACTIES

 1. Wat vervelend om te horen! Ik herken veel in je verhaal, zowel de psyschiche kant als pds. Ik denk dat je goede stappen gaat zetten. Ik wil je ook wijzen dat je met pds ook gevoelig kan zijn voor bepaalde voedingsmiddelen (dit kan je ontwikkelen) en ook daardoor bijv depressieve of andere gedachten kan krijgen. Misschien ook eens iets om daarop te letten. Ik hoop dat deze stappen je wat gaan helpen en zeker niet te streng zijn voor jezelf!

 2. Ik herken heel veel dingen in je artikelen van afgelopen tijd! Ben er zelf ook van overtuigd dat ik PDS heb, maar nog geen bezoek gebracht aan de dokter omdat het vaak weer wegtrekt.. (“gaat wel over, komt wel een keer dat ik naar de dokter ga..”) Ook wetende dat de dokter er inderdaad niet veel aan kan doen. Heb zelf gemerkt dat ik niet te gek moet eten, en na avocado/pindakaas heb ik ook vaak last.
  Daarnaast ervaar ik ook veel stress (onbewust). Ben ook begonnen met een cursus meditatie en probeer dingen los te laten.
  Doordat ik de spanning onbewust erg in mijn lichaam vasthoudt ben ik me nu aan het oriënteren bij fysiotherapie op psychomotorische therapie dmv dry needling (triggerpoints). Maar volgens mij heb ik dit bij jou nog niet gehoord?
  Succes, hou ons op de hoogte

  • Ah, ja inderdaad, de dokter kan niet veel doen. Wat mooi dat je gaat mediteren en dat je meer los probeert te laten. Dat probeer ik nu ook. Nee ik heb dat inderdaad nog nooit geprobeerd. Bedankt! xx

 3. Ik herken bepaalde dingen die je schrijft… Goed dat je zelf ermee aan de slag gaat totdat je weer bij de psycholoog terecht kunt.
  Zelf heb ik ook last van PDS en andere ‘functionele buikklachten’. Deels ten gevolge van onverwerkte ervaringen uit het verleden. Ik ben ook onder begeleiding bij een psycholoog en volg EMDR sessies. Heftig, maar hopelijk levert het het gewenste resultaat + minder (buik)klachten.
  Voeding kan ook zeker een rol spelen naast mindset. Per persoon is het anders welke producten de klachten zouden kunnen verergeren.
  Succes en take care!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here