vegetarier

Michell Ridderhof is sinds een aantal jaren vegetariër en in dit interview vertelt ze hoe ze als enorme vleesliefhebber de overstap heeft gemaakt naar een vegetarische leefstijl. Ook deelt zij later deze week (donderdag a.s.) een aantal overheerlijke recepten speciaal voor vegetariërs!

Introductie

Mijn naam is Michell Ridderhof, ben 25 jaar en ik woon in Kampen (nabij Zwolle). Ik heb heel veel hobby’s, waaronder dansen (o.a. Zumba), fotografie, design, schilderen, klussen en lekker buiten zijn in de natuur. Vandaag vertel ik in dit interview meer over mijn vegetarische leven, hoe het is begonnen en hoe een normale dag eten er voor mij uit ziet. Ook komen er donderdag een aantal van mijn recepten online, speciaal voor vegetariërs!

Hoe lang eet je al veganistisch?

Michell lacht en zegt: “Ik eet niet veganistisch hè, vegetarisch haha. Veganistisch is als je helemaal geen dierlijke producten eet zoals zuivel, eieren en melk. Ik merk ook dat mijn huid daar niet goed op reageert, maar ik eet dan wel melkchocolade en zo, want ja chocolade is life, haha! Momenteel eet ik ongeveer 2,5 jaar vegetarisch. In oktober is dat 3 jaar.

Ik was altijd een hele grote vlees en vis eter. Ik dacht altijd van de mensen die vegetariër zijn: “Ben je gek! Je weet niet wat je mist!” Maar op gegeven moment heb ik een documentaire gezien waar heel veel beelden te zien waren hoe dieren (waaronder kippen en varkens) geslacht werden en toen ben ik daar meer over gaan opzoeken. Ik weet niet eens wat ik eet en waar het vandaan komt. Ik kocht ook altijd van die kilo knallers, lekker goedkoop. Maar toen voelde ik me er steeds slechter bij. Als ik het dan at, vroeg ik me echt af, waarom doe ik dit en voor wié doe ik dit eigenlijk? Het voelde gewoon niet meer goed. En dat kwam echt doordat ik die beelden had gezien. Ik ben een enorme dieren liefhebber en ik vroeg me af, waarom zijn honden anders dan kippen? Ik zie daar geen verschil meer tussen. Alle dieren zijn in mijn ogen gelijk.

Toen ik een week op studiereis ging, heb ik ontzettend veel gesprekken gehad met mede studenten. Ik dacht waarom zou ik het niet voor een weekje proberen? En dat beviel eigenlijk best goed. Ik miste het eten van vlees totaal niet. Toen ben ik er mee gestopt. Sinds dien voel ik me stukken beter. Omdat ik nu echt iets doe waar ik zelf 100% achter sta.

Wat vinden je vrienden en familie ervan dat je vegetariër bent geworden?

Sommige mensen vonden het in eerste instantie gek, maar toch werd het vrij snel geaccepteerd. Vrienden vroegen me toen wel vaak; wat moeten we nou eten als we samen eten? Nou dat is eigenlijk vrij simpel, want je kunt gewoon alles eten alleen dan zonder vlees of met een vleesvervanger. Als ik bij mijn ouders ga eten, halen zij voor mij bijvoorbeeld een spinazie rondo en dan eten hun gewoon vlees. Het werd dus wel snel geaccepteerd en dat is heel fijn.

Wat eet je op een gewone dag?

Oreo, chips, taart, haha! Nee grapje. Mijn dag ziet er als volgt uit:

Ontbijt: Meestal yoghurt met cruesli en rozijnen. Of ik eet cornflakes met soya melk en een stuk fruit. Daarbij drink ik vaak een kopje koffie.

Lunch: Op het werk eet ik meestal gewoon brood met hartig beleg zoals kaas, of salades. Ook ben ik gek op brood met Nutella of witte chocopasta. Kaas zou ik echt niet kunnen missen, daar ben ik gek op!

Tussendoor: Mijn tussendoortjes bestaan vaak uit Sultana’s, rijstwafels en soms een lekker koekje. Ik houd echt van zoetigheid, maar ik ben ook heel gek op fruit. Ik wissel het af.

’s Avonds: Eigenlijk eet ik alles wat ik eerder ook at, voordat ik vegetariër was, maar dan zonder vlees of vis. Ik merk juist dat het echt mijn wereld heeft verrijkt omdat je opzoek gaat naar vervangende voedingsmiddelen waar vergelijkbare voedingsstoffen in zitten. Dat vind ik echt een hele leuke zoektocht. Ik ben veel meer gaan eten en experimenteren. Je wilt wel gezond blijven. Je hoort vaak dat mensen bloedarmoede krijgen omdat ze bepaalde voedingsstoffen missen, maar dat heb ik gelukkig nooit gehad. Ik merk wel dat wanneer ik bijvoorbeeld moe ben, dat mensen snel zeggen: ‘Oh dat komt doordat je vegetariër bent.’ Maar dat vind ik echt onzin.

Als je gesport hebt, eet je dan anders?

Ik houd er wel steeds meer rekening mee. Laatst at ik friet en dat viel niet heel goed. Ik kreeg echt buikpijn daardoor, haha! Nee, meestal eet ik voor het trainen iets kleins en iets wat licht verteerbaar is. Als ik terug kom eet ik bijvoorbeeld een omelet. Dat is een hele goede combi. Er zitten veel voedingsstoffen in en vult goed. Ik gebruik dan drie eieren en daar doe ik dan nog wat groente door heen. Heerlijk is dat en ik krijg er genoeg nieuwe energie van.

Tot slot nog een belangrijke boodschap:

Ik vind het heel erg belangrijk dat mensen weten wat ze eten. Dit heeft mij namelijk de doorslag gegeven om vegetariër te worden. Als je mij nu zou vragen om met mijn eigen handen een dier te slachten en dat vervolgens op te eten, zou ik dat niet kunnen. Ik denk ook dat heel veel mensen dat niet kunnen én willen. Vandaar vind ik dat hele verhaal omtrent massaproductie van vlees heel ernstig omdat veel mensen zich er niet bewust van zijn, wat ze in feite eten. Het wordt als een kant en klaar stuk vlees geserveerd en dat heeft natuurlijk helemaal niets meer weg van het dier waarvan het afkomstig is (zoals een koe of een kip). Ik ben geen activist, maar ik houd gewoon enorm veel van dieren. Alle dieren.

Michell heeft ook nog een aantal (4!) heerlijke recepten speciaal voor vegetariërs en deze komen donderdag a.s. online dus stay tuned!!

DELEN

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here