portie

Ik ben er niet altijd voorstander van om alle kleine dingen af te wegen, maar het kan wel degelijk een heel goed hulpmiddel zijn om er voor te zorgen dat je een betere controle hebt over je porties en de grootte hiervan. In dit artikel ga ik je laten zien wat het verschil in calorieën kan zijn wanneer je je eten afweegt én wanneer je dit niet doet. Daarbij geef ik extra tips om je porties onder controle te houden.

Ik heb zelf een periode gehad waarin ik serieus alles afwoog. Van brood tot boontjes, alles ging eerst op die weegschaal. Nu ik aan het cutten ben is het ook veel belangrijker om alles zo accuraat mogelijk te weten, maar het is niet altijd nodig. Alles (of veel dingen) wegen kan er namelijk voor zorgen dat je niet meer zonder de weegschaal durft te eten. Want hoe ga je dat dan doen als je buiten de deur eet? Bij vrienden of familie bijvoorbeeld. Neem je dan ook je weegschaal mee, of vertrouw je dan gewoon op jezelf? Het belangrijkste bij dit soort dingen is dat je niet doorslaat. Maar dat is met alles eigenlijk zo. Goed, ik ga jullie nu het verschil laten zien tussen een aantal voedingsmiddelen, wanneer je dit zou wegen en wanneer niet!

portie
portie
portie

1. Een handje nootjes (amandelen)

Wat is een ‘handje’ nootjes eigenlijk? Het kan verschillend worden opgevat en het verschil in calorieën is echt enorm! Kijk maar eens naar onderstaande foto. Links is een afgewogen portie van 30 gram en rechts is een foto van 15 gram amandel. Wat een verschil!

2. Brood, stokbrood en bolletjes

Vaak staat er op een zak brood of bolletjes wel aangegeven hoeveel gram 1 stuk of 1 plakje is. Maar dat is lang niet altijd het geval. Soms staan er alleen voedingswaarden vanaf 100 gram aangegeven. In zo’n geval is het wel heel handig om je broodje / bolletje even op de weegschaal te leggen. Neem nou zo’n licht kadetje of bakkers bolletje, die wegen al gauw meer dan…. gram terwijl je dat in eerste instantie op de gok misschien niet zou denken! Als je echt goed wilt opletten zou ik de broodjes en losse bollen eerst afwegen voordat je ‘m opeet. Soms kan dit in je nadeel werken, maar als je gaat gokken ‘kost’ het je misschien onbewust veel calorieën die je in feite niet consumeert.

portie

3. Pindakaas, Chocoladepasta en andere smeersels

Voor deze raad ik ook echt aan om de pot op de weegschaal te zetten en er dan wat uit te scheppen. Vooral met smeersels zoals dit, schep je al vaak veel meer dan een ‘normale portie’ uit de pot. 15 Gram pindakaas bevat namelijk al gauw 100 calorieën en deze 15 gram is veel minder dan de meeste mensen denken. Je hebt dus al gauw 30-35 gram op je broodje (als je een beetje royaal bent, haha). Dus hop die pot op de weegschaal en zo weet je het altijd zeker!

portie

4. Koolhydraten zoals pasta en aardappelen

Tja deze tikt ook wel lekker aan. Wanneer je bijvoorbeeld spaghetti aan het opscheppen bent en je schept je bordje gewoon vol, heb je al gauw zo’n 300 gram spaghetti op je bord liggen. Dit staat gelijk aan meer dan 400 calorieën! Dat is echt enorm veel, vooral als je op je voeding let of aan het afvallen bent. Je hebt vaak al meer dan genoeg aan 220 – 250 gram. En wil je minder grammen, maar wel een goed verzadigd gevoel? Dan zou je er eens aan kunnen denken om volkoren producten te gaan eten in plaats van de normale.

Portie controle tips

Kleinere borden
Wanneer je borden kleiner zijn, lijkt het alsof je portie groter is. Je bord is sneller gevuld en met dit volle bord kan je jezelf eigenlijk een beetje voor de gek houden. Maar er is serieus onderzoek naar gedaan en het werkt echt!

Geen pannen / brood / beleg op tafel zetten
Wanneer je alle pannen op tafel hebt staan is de verleiding makkelijk om nóg een portie op te scheppen. Hetzelfde geld met brood en beleg. Zit je aan een tafel waar alles zo voor het grijpen ligt, dan zul je ongetwijfeld meer eten. Maar moet je bijvoorbeeld naar de keuken om extra te pakken of om nog een broodje te maken, dan ligt de drempel hoger en zal je minder snel een extra portie eten.

Water drinken voor de maaltijd
Drink twee grote glazen water voor iedere maaltijd en je zult zien dat je sneller verzadigd bent. Ook is er een onderzoek naar gedaan tussen twee test groepen. De groep die deze methode volgden (twee glazen water voor iedere maaltijd) verloor bijna het dubbele aan gewicht ten opzichte van de andere groep die dit niet deden.

Niet hersenloos eten, maar mindfull
Probeer heel bewust te eten. Niet gedachteloos! Wanneer je druk bezig bent met allerlei andere dingen behalve het focussen op je eten, kan het zo zijn dat je na de maaltijd nog niet het besef hebt dat je verzadigd bent. Als je aan het eten bent is het goed om je bewust te zijn van de smaak en structuur van iedere hap die je eet. Zo geniet je ook meer.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Ze zijn makkelijk toepasbaar in het dagelijks leven en daarbij is het goed om inzicht te krijgen in het aantal grammen van de porties die je eet. Probeer daarom niet alles klakkeloos naar binnen te werken. Af en toe wat afwegen om zo precies te weten hoeveel calorieën je consumeert kan helemaal geen kwaad! Je hoeft het niet te overdrijven door alle voedingsmiddelen tot op de gram af te wegen, maar met nootjes is het bijvoorbeeld wel erg handig, haha!

DELEN

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here