Skip to main content

Misschien twijfel je er nog over, of weet je gewoon niet waar je moet beginnen. Krachttraining kan lastig zijn in het begin, maar als je er eenmaal en tijd mee bezig bent is het super leuk! Daarom geef ik je redenen waarom ik denk dat iedere vrouw aan krachttraining zou moeten doen.

Krachttraining kent ontzettend veel voordelen. Ja, ook voor het lichaam van een vrouw. Toen ik begon met mijn afslank proces, was het doel totaal niet om met krachttraining te starten. Sterker nog: ik vond sommige dingen heel raar en apart om te doen. Ik voelde me niet op mijn gemak in de sportschool om in het krachthonk te staan en wist niet welke oefeningen geschikt waren en hoe ik alles moest uitvoeren. Mijn vriend heeft mij op weg geholpen en toen ik eenmaal de basis principes van krachttraining onder de knie had, stond ik liever in het krachthonk dan op een loopband!

1. Zelfvertrouwen

Het meest belangrijke aspect van krachttraining is dat je echt een enorme boost aan zelfvertrouwen krijgt. Ja! Jij kan dat gewicht tillen. Ja! Jij bent sterk. En nee! Je hebt geen hulp nodig met het dragen van de boodschappen naar je fiets of auto. Jij kan het allemaal zelf. Dat geeft niet alleen vertrouwen in de gym, maar ook daarbuiten. Het werkt mentaal zo goed, dat je echt het gevoel krijgt dat je alles aan kunt. Geen obstakel is voor jou te groot, want je overwint jezelf (bijna) dagelijks, in de sportschool. Wanneer je concrete doelen stelt en traint met behulp van een trainingsschema kan je steeds verder ontwikkelen. Ook ontwikkel je door deze manier van trainen doorzettingsvermogen en heel wat respect voor je zelf en je eigen lichaam. Het wordt iets om trots op te zijn. Je gaat je lichaam meer waarderen omdat je ziet wat je er allemaal mee kunt en waartoe het in staat is!

2. Vorm je lichaam

De definitie van een mooi lichaam is natuurlijk per persoon verschillend en het betekent voor iedereen iets anders. Maar de meeste vrouwen zouden wel heel graag wat strakker in hun vel zitten. Nou, waarom ga je dan geen krachttraining doen? Dit is er ideaal voor! Ronde volle billen, een strakkere buik, sterke benen… Noem maar op. Allemaal haalbaar met behulp van krachttraining (en natuurlijk ook gezonde en goede voeding, de combinatie is wel heel belangrijk) En ik hoor je al denken: ‘Ik wil niet té gespierd worden en er mannelijk uit zien.’ Nou, zet die gedachte maar uit je hoofd hoor! Je wordt niet bulky, dat beloof ik je. Door de juiste oefeningen te doen kan jij een mooie ronde kont krijgen, die goed gevormde hamstrings en een strakke buik. Het is voor iedereen weggelegd, mits je bereid bent om er hard voor te werken en consistent te blijven. Wat is er nou mooier dan je lichaam stukje bij beetje vormen hoe jij het wilt?

3. Hogere verbranding

Wanneer je veel aan krachttraining doet, zal je op den duur merken dat je in rust veel meer calorieën verbrand. Dit kan aanhouden tot wel 39 uur na je workout. Dat is toch super?! Ja, van hardlopen op een loopband ga je wel heel erg zweten, maar op de lange termijn is het toch echt beter om te beginnen met een uurtje krachttraining en daarna bijvoorbeeld een kwartier interval training te doen op een cardio apparaat. De hogere verbranding in rust toestand is wel wat lager dan dat door de meeste mensen gedacht wordt. Het is niet zo dat je ineens 500 calorieën per dag meer verbrand dan wanneer je niet aan krachttraining doet. Je stofwisseling gaat wel harder werken doordat je spieren aan het kweken bent en het zorgt er ook voor dat je betere keuzes kunt maken in je voeding omdat je je spieren wilt voeden met de juiste voedingsstoffen. Met meer spieren heb je dus een hogere verbranding en zal je meer energie verbruiken. Toch is de combinatie van hard trainen en de juiste voeding de sleutel voor goede resultaten.

Ik vind het nog steeds jammer dat er veel dames zijn die toch met een verkeerde blik naar krachttraining kijken. ‘Groot en bulky’ word je niet zomaar. Daar komen heel veel andere dingen bij kijken. Wees niet bang om met zware gewichten te liften. Zie het als een uitdaging en een kans om je lichaam naar een nieuw level te krijgen. Alles word strakker en je voelt je fitter dan ooit!

Ik geef het eerlijk toe, ik dacht ook eerst zo over krachttraining. Maar gelukkig is deze gedachte snel weerlegd, mede door mijn vriend. Ik besloot er gewoon voor te gaan en zie waar ik nou ben! Ik voel me sterk en energiek. Ik was nooit een sporter en ik haatte het zelfs. Ik ben blij dat ik mijn leven heb veranderd door krachttraining te doen. Iedere dag in de gym zie ik als een nieuwe uitdaging en een nieuwe kans om mijzelf weer te ontwikkelen en te verbeteren. Hoe mooi is dat! En onthoud: iedere vorm van progressie is goed! Ookal is het maar een klein beetje.

One Comment

  • Naomi schreef:

    Ik hou van krachttraining. Waar ik vroeger een cardio bunny was, ben ik nu een krachtbuffel. Haha nee niet echt een buffel, want ik ben nog aan het afvallen, maar ik merk nu al kleine verschillen aan mijn armen/benen en oehlala billen. Dus laat staan als ik op/boven onderhoud eet en ik nog meer booty gains ga krijgen.

Leave a Reply