afvallen met shakes

Ik las laatst een artikel op nu.nl over afslankrepen en afvallen met shakes (maaltijdshakes), waarop ik -na het lezen van het artikel- eigenlijk maar één ding dacht: ik moét hierover bloggen, research doen en even mijn frustratie uiten over de misleidende informatie die verschaft wordt door sommige fabrikanten van afvalrepen en maaltijdshakes…

> Let op dit is een verouderd artikel het kan zo zijn dat alles nu is aangepast op de website van Weight Care.
> Meer informatie over afvallen en mijn verhaal (-30kg)? Klik hier

Als je bijvoorbeeld een rondje door het Kruidvat loopt en plots stilstaat bij het dieet- en speciale voeding schap, kan je eigenlijk maar één ding denken: alles wat hier staat, is bewuste voeding en het is gezond. Dat neem je gewoon aan, want anders staat er niet op dat het ‘dieet’ voeding is en dat het je helpt bij afslanken.

Toch is niets minder waar, want zo goed zijn die afslankrepen en maaltijdshakes helemaal niet. In vele gevallen zijn ze zelfs slecht. Ze worden aangeprezen als gebalanceerde vervangers voor een maaltijd of snack. Daarnaast staat er vaak op dat alle belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft erin zitten, en ga zo maar door. Er zijn een aantal diëten die gebaseerd zijn op afvallen met shakes en repen. Bijvoorbeeld die van Weight Care. Een producent van afslankrepen en maaltijdshakes. Dus ik heb even wat onderzoek gedaan en dit is wat ik vond:

Afvallen met shakes – De Weight Care voedingswaarden

Tuurlijk wist ik dit al wel, maar ik dacht ik zoek het even na. Een tijd geleden (6 maanden terug) nam ik een kijkje op hun website. Toen kon ik nergens, ik herhaal, nergens voedingswaarden vinden. Als ik op een product klikte kreeg ik de verpakking te zien (van de voorkant) en wat informatie over het product. Verder zag ik nergens een voedingswaarde tabel met alle macro’s e.d. Dat was echt heel raar. Ik klikte toen meteen door naar de ‘webshop’ van Weight Care, maar ook daar zag ik alleen een product en nergens voedingswaarden. Dat snapte ik niet. Dit is echt het belangrijkste onderdeel van het product, maar ondertussen was het nergens op hun website te vinden.

Gelukkig hebben zij hun site nu geupdate en staan alle voedingswaarden en tabellen er nu wél bij. Maar toch word ik er persoonlijk niet heel blij van als ik dit zie:

Afvallen met shakes – Voedingswaarden Maaltijdshake

‘Maaltijdshake – Weight Care’ (vanille) voedingswaarden:

Energie 206 kcal
Vetten 3,5 g
Vetten (waarvan verzadigde vetzuren) 0,8 g
Koolhydraten 28 g
Koolhydraten (waarvan suikers) 24 g
Vezels 4,9 g
Eiwitten 13 g
Zout 0,65 g

Natuurlijk is het de keuze van de consument om dit in huis te halen en vervolgens op te eten, zonder de verpakking te lezen, maar als je ziet hoeveel suiker hier in zit dan schrik je je toch rot? In mijn persoonlijke beleving is het niet meer dan normaal om juist op je suikerinname te letten als je aan het afvallen bent. Suiker kan een enorme boosdoener zijn en je progressie vreselijk in de weg staan.

Er zijn tientallen dames die ontzettend graag willen afvallen en die niet weten waar ze moeten beginnen en dit dus proberen te doen met shakes. Dan lijkt het me vrij logisch dat je -wanneer je eens in een winkel zoals de Kruidvat bent- graag dit soort dingen wilt kopen omdat het binnen handbereik is. Je voelt je goed want je wilt nu echt starten met afvallen. Je haalt een tonnetje met Weight Care shakes en doet je best, maar valt niet af. Afvallen met shakes leek een goede oplossing, maar uiteindelijk gebeurt er niets. Oké, je hebt dan ook niet volledige research gedaan en de verpakking gelezen, maar als een bedrijf zoals Weight Care dit soort shakes gaat verkopen en dan ook nog eens onder het mom van ‘maaltijdshakes om af te vallen’ en dat dit dient als afslank-supplement om op gezond gewicht te komen (op een goede manier) vind ik dat onwijs slecht.

Als je niet bekend bent met shakes en je weet niet waar je moet beginnen ga je ook niet ineens uit het niets op een supplementen webshop iets bestellen, want je hebt natuurlijk geen flauw idee wat je moet hebben. Nou, volgens mij weten we onderhand allemaal wel dat suikers, en het verliezen van gewicht niet hand in hand samen gaan.

Vervolgens checkte ik ook nog even hun 5-daagse afslankplan en toen schrok ik wel even.

Dit zijn de ‘voordelen’ van hun 5 daagse plan:

– Slechts 802 kcal per dag!(WAT?!)
– Lekker makkelijk en geen zorgen, want alles wat je nodig hebt vind je in de doos
– Elke dag: ontbijt, lunch, diner en twee tussendoortjes
– Bron van vezels
– Rijk aan eiwitten
– Bevat een optimale mix van vitaminen en mineralen

Ehm. Hallo. Slechts 802 calorieën per dag? En dat is een ‘voordeel?’ Man, als je 802 calorieën per dag gaat eten dan val je binnen no-time op de grond. Dit is echt zó ontzettend weinig. Zucht. Je kunt mijn mening hierover dus wel raden:

Ik raad niemand deze methode aan omdat het je ten eerste onwijs veel geld gaat kosten (voor troep!) en het is niet lang vol te houden. Daarnaast krijg je echt bakken met suiker binnen en dat is echt niet wat je wilt. Zie je jezelf maanden lang aan de Weight Care shakes en repen? Nee. Precies. Het belangrijkste bij het afvallen is om er een leefstijl van te maken, zo ga je het volhouden. Maar op 802 calorieën, houd niemand het vol.

Ik quote dit van Nu.nl:
“Zo bevat een drinkmaaltijd van Weight Care (330 ml) meer suiker dan een glas cola.”

Conclusie – Afvallen met shakes

Wat je lichaam wél nodig heeft om te kunnen afvallen, is gezonde voeding (genoeg eiwitten wat dus niet in deze shakes zit), minder koolhydraten (en dus minder suikers, waar deze shakes en repen te veel van hebben), groente, fruit, veel water, genoeg beweging en slaap. De basis dus. Zoals ik altijd zeg, afvallen is niet moeilijk en het vereist geen speciale producten. Blijf bij de basis en denk niet te moeilijk.

Ik dacht het is wel goed om dit nogmaals uit te lichten. Ik vind het zelf onwijs belangrijk om labels goed te lezen, dus ik weet meestal wel wat goed is en wat niet en zo kan ik het op gevoel doen. Toch raad ik je aan om -wanneer je net begint met afvallen en gezonder leven- om je echt te verdiepen in de dingen die je eet. Ook als je denkt dat er ‘waarschijnlijk niet zoveel in zit’. Think again en lees de labels! Zelfs als het in het dieet schap staat en wanneer het gaat om afvallen met shakes. Je doet jezelf er een groot plezier mee en voorkomt enorme teleurstellingen. Laat je harde werk niet voor niets zijn en koop niet dit soort onzin producten!

DELEN

5 REACTIES

  1. Ik vind het echt een super blog! Ik kwam hier op via je andere blog van vandaag met je sportschema’s voor 5 dagen maar deze is voor mij ook een eye-opener!! In maart na mijn bevalling wil/moet ik ook echt afvallen! Maar ik moet zeker nog uitzoeken hoe! Dit van de suikers wist ik niet en door deze op te slaan hoop ik echt om nu eens langdurig te kunnen afvallen. Jou progressie is voor mij een droom die ik ooit ook hoop te bereiken! En dan vooral de juiste info en gezond/fit en in de juiste keuzes kunnen maken!

    • Ah wat leuk en lief om te horen dankjewel! Ja die suikers zijn killing. Ik hoop dat mijn blog en artikelen jou gaan helpen naar een fitter/gezonder lichaam! Veel succes, je kunt het! xxx

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here