killerbody

Vandaag deel ik nog een keer mijn mening over het Killerbody dieet van Fajah Lourens. Begin dit jaar werd haar nieuwe boek gelanceerd en daar ontstond behoorlijk wat ophef over op social media en daarom kon ik het toen niet laten om mijn mening ook te delen met dit artikel!

Misschien zag je het gisteren al voorbij komen op mijn Instagram story: Ik verwees naar een heel goed geschreven stukje tekst van Tom Wanders. Hij schreef over Fajah Lourens en haar Killerbody dieet. Het enige wat ik op zijn tekst kon antwoorden is ‘AMEN!’

Terwijl ik de tekst van Tom Wanders op Instagram aan het lezen was, bleef mijn hoofd maar ‘ja’ knikken. Sterk én goed omschreven hoe dit ‘Killerbody dieet’ werkelijk in elkaar zit. Veel jonge meiden zien de schrijfster van dit boek -Fajah Lourens- als de koningin van de Fitgirls en zij zullen deze methode dan ook volgen omdat er beweerd wordt dat dit programma gezond is. Ik kon echt niet wachten om achter mijn laptop te kruipen om zijn bericht te verwerken in de blogpost van vandaag, want dit moet gewoon gedeeld worden.

Ik citeer van Tom Wanders – Personal Trainer – Strongville Performance (Instagram: @strongville_tom):
“Fajah Lourens zat gisteren haar eigen 1200-calorieën-dieet te verdedigen bij Jinek, omdat ze zogenaamd 1350 calorieën verbrandt per dag. “Dat is maar 150 calorieën onder mijn behoefte! Soms eet ik 1000!” Ehhh… Lieve mensen: als je de hele dag alleen maar naar het plafond staart, en je bent gewoon gezond, dan verbrand je nog meer dan 1200 calorieën per dag. Dit komt door het zogeheten basaal metabolisme, oftewel de energie die nodig is voor primaire lichaamsfuncties, zoals bijvoorbeeld je hart laten kloppen of ademen. En ik neem aan dat Fajah dat overdag ook gewoon doet.
Zulke grote tekorten zijn gelukkig nergens voor nodig. Sterker nog: dat kan hartstikke slecht zijn voor je gezondheid! Eet dus gerust (zéker als je sport) meer dan die 1200 kcal (ook als je dieet voor vetverlies), zodat je in ieder geval genoeg energie en voedingsstoffen binnenkrijgt en laat ongefundeerde prietpraat van ongeleerde fitgirls lekker links liggen. Afijn, haar boekje zal na gisteren wel weer goed verkopen…? #fitdutchies #fitfamnl #dietmyth”


Wat Tom hierboven schrijft, is niks anders dan de waarheid. Dit is dus de reden waarom zoveel mensen op gegeven moment niet meer weten wat ze moeten doen. Er wordt zoveel informatie verspreid, zowel op het web als in boeken zoals het ‘Killerbody Dieet’, maar veel van deze informatie is dus niet correct. Fajah geeft aan dat ze 1200 calorieën per dag eet, maar daar kan je echt niet op leven! Vooral niet met haar actieve leefstijl. Het enige wat er op deze manier met je lichaam gebeurd is gewichtsverlies op korte termijn. Voor ‘even’ zal je slank zijn, maar hier komt dus ook het bekende jo-jo effect vandaan. Tuurlijk zullen veel dames die dit dieet geprobeerd hebben, zeggen dat het super goed werkt en dat ze binnen 2 weken al heel wat kilo’s zijn kwijt geraakt. Tja! Wat verwacht je met 1000 – 1200 calorieën per dag? Dan wil het wel! Je lichaam raakt binnen no time in de overlevingsstand, waardoor het dus voeding gaat opslaan als vet en je spiermassa gaat afbreken om energie uit te halen. Dat wil je niet. Geloof me. Je krijgt op gegeven moment zo weinig goede voedingsstoffen binnen, die het lichaam juist wél hard nodig heeft. Het is gewoon zonde.

En ik hoop echt dat er in het boek ergens wel wordt aangegeven dat mensen hun energiebehoefte moeten berekenen, want elk lichaam is natuurlijk anders en iedereen heeft een andere verbranding. Ik denk namelijk niet dat zij beweert dat iedereen haar na moet doen door 1200 calorieën te eten (ze geeft zelf ook aan dat ieder lichaam anders is), maar ze geeft hiermee wel echt een slecht voorbeeld.

Tuurlijk het is een ‘Killerbody dieet’ en dat woord ‘dieet’ zegt eigenlijk al genoeg, maar het frustreert me enorm! Mijn missie is én blijft altijd om dames en heren te helpen om op een verantwoorde manier gewicht te verliezen op basis van het veranderen van je leefstijl. Met nadruk op LEEFSTIJL! Ik geloof echt totaal niet, noppes, nada in diëten. Het is voor heel veel mensen simpelweg niet vol te houden (natuurlijk wel voor even) en na een tijdje vallen ze weer terug in oude gewoonten en is er eigenlijk nog niks bereikt.

Haar volgers vragen haar via Instagram zelfs of het normaal is om je misselijk te voelen, waarop zij antwoord: ‘Je zult honger krijgen, maar dat is juist de bedoeling. Als je wilt afvallen, moet je van het hongergevoel gaan houden’. WHUT?! Ok.

En begrijp me niet verkeerd, iedereen moet echt doen waar hij of zij gelukkig van wordt. Dus als jij zegt; ‘dit werkt voor mij’, wie ben ik dan om tegen je te zeggen dat je dat niet moet doen? Ik deel alleen mijn mening omdat ik gezondheid heel erg belangrijk vind en graag wil helpen om meer dames en heren gelukkig te laten voelen in hun eigen lichaam. Naar mijn mening is dit niet gezond en echt niet verantwoord.

Zelf ben ik al drie jaar bezig met een fitness en een gezonde leefstijl. Hierbij heb ik nooit een terugval gehad. Dit komt doordat ik mijn leefstijl stukje bij beetje heb aangepast. Ongezonde dingen vervangen, meer groente, meer fruit, meer bewegen en goed slapen. Dat is gewoon de basis. Ik at niet eens veel minder calorieën, ik at gewoon beter. Maar het punt is, mensen willen vaak te snel. En snel resultaat kan er voor zorgen dat dit helaas niet blijvend is. Ik vind dat afvallen voor de rest van je leven is. Op een bepaald punt in je leven denk je namelijk: dit kan niet langer zo. Ik wil dit niet meer. En dat moet dan het omslagpunt in je leven zijn, wat alles zal veranderen. Je gaat er mee aan de slag en zorgt er voor dat dat overtollig gewicht gewoon niet meer terug komt. En tja, als dat dus wel gebeurd door een dieet zoals dit ‘Killerbody dieet’ (waardoor je het bekende jo-jo effect krijgt) raak je teleurgesteld en zakt bij veel mensen de moed in hun schoenen. Logisch! Het is niet leuk, je ging zo goed in het begin, maar het zit er zo weer aan. En ik geloof echt, dat iedereen zelf diep van binnen echt wel weet hoe ze moeten afvallen. Er is geen magische methode. Er is geen magic pill. Het enige wat er voor nodig is, is terug naar de basis (pure gezonde voeding), eerlijk zijn tegen jezelf en ten alle tijde doorzetten. En geloof me, als jij denkt dat je geen doorzettingsvermogen hebt, zit je goed fout! Jij hebt het. Jij kunt het. En lukt het je niet alleen? Schakel dan de hulp in van een personal trainer zoals Tom Wanders die ik hierboven geciteerd heb.

DELEN

8 REACTIES

  1. Heel goed stukje! Ik las gister het stukje van Tom en kon ook niet anders dan alleen maar ‘ja’ knikken. Misschien is het na The Green Happiness en deze onzin van een Killerbodydieet maar eens tijd om strenger te worden op de boeken die uitgebracht worden.

  2. Ik vraag me zowieso af waarom iemand zonder enige opleiding die enigszins te maken heeft met voedingsleer of bewegingsleer zo’n boek mag uitgeven! Het werkt bijna anorexia in de hand. Echt slecht van die uitgever dat hij dit boek uit heeft gegeven. Maarja, geld is geld blijkbaar….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here