bulk

In het najaar van 2015 ben ik expres +20 kilo aangekomen. Ik kreeg ontzettend vaak de vraag waarom ik in hemelsnaam deze bulk heb gedaan en wéér 20 kilo ben aangekomen, nadat ik er al 30 was afgevallen. Daarom nu een blogpost waarom ik het heb gedaan en waarom ik het zo weer zou doen!

Wat is een bulk?

Zodra je meer gaat eten en echt boven je onderhoud gaat zitten (bulk), komt je lichaam in de ideale positie om spiermassa op te bouwen. Ik kan hier een heel lang verhaal over houden, maar hier is een ‘long story short’ : Je kunt geen spiermassa opbouwen wanneer je bijvoorbeeld maar 1500 calorieën eet. Daarom moet je uitrekenen wat jouw ‘onderhoud’ is, dus wat je mag binnenkrijgen over de dag. Dit is afhankelijk van hoe intensief en hoe actief je dag is. Als je (iets) boven dit onderhoud gaat zitten, krijg je lichaam genoeg (en in mijn geval ook een flink overschot) voedingsstoffen binnen om die gewenste spiermassa op te bouwen.

Ik ging van dit: (startgewicht januari 2014: 90 kg > 1,5 jaar later 60 kg zoals onderstaande foto)
bulk

Naar dit: (aan het eind van mijn bulk in januari 2016, 80 kilo)
bulk

Ik had met mijn bulk als doel om grotere benen te bouwen en daarom heb ik het gedaan. Het was eigenlijk ook een soort test voor mezelf, om te laten zien dat ik 100% de controle heb over mijn lichaam en omdat ik weet hoe ik moet afvallen, wist ik dat ik het er ook sowieso weer af zou kunnen krijgen. Daar was ik stellig van overtuigd. Toen ik helemaal afgetraind was in het najaar van 2015 woog ik 60 kilo en was ik echt heel dun. Vooral m’n benen vielen erg buiten de boot en dat zag ik later pas terug op foto’s. Eind december / begin januari zat er in een half jaar +20 kilo bij. Dit bestaat natuurlijk niet alleen uit vet, maar ook uit vocht en natuurlijk spiermassa. Ik kreeg ontzettend veel reactie met de opmerking: “Waarom ben je 20 kilo aangekomen met deze bulk, dat had toch helemaal niet gehoeven?” Nee, misschien niet, maar ik ben iemand die houd van uitproberen en die niet uit gaat van andermans ervaringen. Ik wil graag zelf vanalles proberen en kijken hoe mijn lichaam overal op reageert. Dat is voor mij de beste manier. Je leert je lichaam niet alleen goed kennen, maar je weet ook wat voor jou wél- en niet werkt!

Het was mentaal een hele opgave om mijn lichaam weer voller te zien worden, maar ik had een doel en daar ging ik voor. Natuurlijk is het (zoals ik net ook al schreef) niet nodig om alles te eten wat los en vast zit, zoals ik heb gedaan, maar het is een manier. Ik kreeg veel berichten van dames die het ‘zonde’ vonden en ‘niet nodig’, maar dit ging even flink uit mijn comfort zone en zowel mentaal als lichamelijk ben ik hier enorm van gegroeid. Ik vind dat het leven draait om groeien en ontwikkelen. Daarom houd ik wel van een uitdaging en heb ik deze bulk toen ook met beide handen aangegrepen.

Toch moet ik eerlijk zeggen dat ik die bulk niet fijn vond. Ik was  zo ‘vol’. Ik voelde me gewoon niet fit. Als je het dan met anderen hebt over fitness en bodybuilding en je zegt dat je dat doet, maar momenteel in de bulk zit, kijken ze je allemaal gek aan. Niet dat het daar om draait, (wat andere mensen van je vinden) maar het gevoel wat het je geeft is niet fijn. Je moet ook heel wat vertrouwen hebben dat je het er weer af gaat krijgen, want +20 kilo is natuurlijk niet niks. Ik at 3000 calorieën en dat is bijna het dubbele van wat ik nu eet (1650).

Het resultaat van mijn bulk en het droog trainen: (foto van juni/juli 2016)

bulk

Bulk: is het gelukt?

Ja! Ik heb m’n doel behaald, een vollere kont en iets vollere benen. Ik heb hierdoor ook ontdekt dat het voor mij behoorlijk lastig is om goede quads te bouwen en om een mooie shape in mijn benen te krijgen. Billen wil nog wel, maar de rest is toch wel wat lastiger. En in 2016 deed ik het weer opnieuw. Die keer heb ik mijn bulk wel anders aangepakt. Ik bleef cardio doen en heb beter op mijn voeding gelet. Ik werd enorm sterk en was van plan om aan Olympisch Gewichtheffen te doen, maar na mijn blessure ben ik daar van af gestapt. Ik heb in de bulk van 2016 ook de focus gelegd op quads en hamstrings en nu ik steeds droger word zie ik dat mijn harde werk te zien is! Ik krijg eindelijk een quad, haha!

Ga je dit jaar weer bulken?

Dat is een hele goede vraag. Ik denk het niet. Ik twijfel nog heel erg maar ik wil ook op gegeven moment een keer ‘blij’ zijn met wat ik heb en stabiel blijven. Dat geschommel is lang niet altijd even leuk en om nou steeds iedere zomer met zoveel restricties qua voeding te leven, kan soms best vervelend zijn. Niet alleen omdat ik heel veel moet laten om droog te trainen, maar ook voor mijn humeur. Chagrijnig zijn doordat je te weinig voeding binnen krijgt is niet heel chill maar alles is natuurlijk voor een goed doel. Ik denk er dus nog over na, en de ene dag denk ik: “nah, ik ga dat niet doen” terwijl het een andere dag weer begint te kriebelen… Ik moet gewoon even opzoek naar de gulden middenweg!

Doe jij aan bulken / cutten?

DELEN

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here