genieten

Ik had het niet gedacht, maar in een week vakantie heb ik ontzettend veel geleerd over mezelf. Niet alleen over de motivatie die ik in mijn cut update al besproken had, maar ook over mijn voeding en het genieten. Daar ga ik het vandaag met jullie over hebben!

Vrije tijd en eten

Toen ik in mijn week vakantie zoveel vrije tijd had om de dingen te doen die ik leuk vind, kwam ik helemaal tot rust en kon ik optimaal genieten. Maar dat genieten, dat was best lastig. Vooral op het gebied van voeding. Mijn vakantie was nog maar net begonnen en ik hield me netjes aan mijn macro’s. Van maandag tot woensdag hield ik mijn 1600-1800 calorieën aan en dat ging best goed. Hier en daar had ik een kleine cheat of een uitschieter. Denk aan:

– Wafels voor ontbijt, maar de rest van de dag gezond
– Gezond ontbijt en lunch, avondeten semi gezond
– Ongezond ontbijt, gezonde lunch, avondeten semi gezond of cheat

Iedere dag iets lekkers

Zo varieerden mijn dagen enorm en had ik iedere dag wel ‘iets lekkers.’ In het begin van de week was dit nog niet aan de orde, tot ik een gesprek had met mijn vriend. Hij vertelde me dat de vakantie ook was om te genieten op het gebied van voeding. Hier en daar wat lekkers mag heus en is echt geen straf. Hij zei: ‘Zo lang je niet elke dag in foodcoma ligt, en het normaal houd, is er niks aan de hand.’ En ik realiseerde me dat hij gelijk had. Ik kon heus wel wat lekkere dingen eten en extra genieten. Maar dit was in het begin makkelijker gezegd dan gedaan.

Mentaal was dit onwijs moeilijk. Ik mocht een week eten wat ik wou en dat gaf enorm veel vrijheid. Maar het leek alsof die vrijheid me te veel werd. Want als je continu in dat ritme zit van gezond eten, letten op je calorieën en ineens mag je door de weeks genieten en pakken wat je lekker vindt. Dat is heel apart. Mijn benadering was daarom ook erg voorzichtig. Het begon met een stukje chocolade als ‘dessert’ en dat liep naarmate de week vorderde, uit tot een frietje voor avondeten.

genieten

Op donderdag was ik ‘s avonds alleen thuis en ik was de hele week al super productief geweest. Ik had mijn hele to do list al klaar en ik had ook helemaal nergens meer zin in. Dat was gek! Even ‘helemaal niks’ te doen. Ik dacht, nu is het ‘me time!’ Ik ging rond een uur of half 8 lekker douchen en trok mijn pyjama aan. Ik pakte een reep Johnnie Doodle uit de kast (fudge brownie!) en parkeerde mezelf op de bank. Tv aan, nieuwste Catfish episode opgezet en genieten maar. Dat was zo’n fijn moment! Ik kan me de laatste keer dat ik dat had gehad ook echt niet meer herinneren. Even niks. Even lekker genieten en écht tijd voor mezelf nemen. Wat was het fijn.

Cheat weekend

Na die donderdag besloot ik een cheat-weekend te houden. Op vrijdag had ik overdag niet heel veel gegeten en ‘s avonds at ik dus dat frietje. Jum. Ik weet niet, maar op dit soort dagen, dat ik weet dat het niet mijn cheatday is en wanneer ik niet de hele dag heb gezondigd, kan ik veel meer genieten van dat ongezonde voedsel. Ik denk omdat het ook ‘speciaal’ is en omdat het bijna nooit gebeurt. Dit is aan de ene kant onwijs fijn, omdat ik op dat soort momenten extra kan genieten, en aan de andere kant raar omdat het natuurlijk gewoon moet kunnen om te genieten wanneer ik wil. Het blijft aanvoelen als iets wat niet mag en wat alleen voor het weekend is. Gek toch?!

Mentale test

Maar ik denk dat dit een hele goede mentale test voor mezelf is geweest. Nu heb ik inzicht gekregen in hoe erg mijn gezonde gewoonten en het bijhouden van macro’s er in gebakken zijn. Hoe erg ik daar eigenlijk aan vast houd. En het is goed, want dat betekent niets minder dan dat ik genoeg doorzettingsvermogen heb en dat ik weet wat ik wil, maar het lijkt me goed om de juiste balans te vinden. En ja, ik heb het daar de laatste tijd erg veel over. Zowel op ‘werk / blog’ gebied als voeding en training. Het gaat mede door dit soort dingen steeds beter en ik leer nog iedere dag nieuwe dingen over hoe ik in elkaar zit en hoe mijn lijf werkt. Hoe tof is dat?!

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here