Skip to main content

Ik was altijd al een boekenwurm, maar de laatste tijd heb ik wat extra aandacht gegeven aan deze hobby. Ik heb in drie weken maar liefst 5 boeken uitgelezen. Allemaal in hetzelfde genre namelijk: persoonlijke ontwikkeling en bijna allemaal even goed / leerzaam. Daarom vandaag een overzicht van deze boeken en mijn mening.
FYI: Alle boeken in dit artikel zijn gekocht met mijn eigen geld en ik ben dus niet gesponsord door een boeken bedrijf of door Bol.com. Ik koop bijna al mijn boeken via Bol omdat ik er tevreden over ben.

Ik ben echt gek op leren. Ik leer iedere dag wel iets nieuws. Of het nou voor mijn blog is of een waardevolle levenstip, ik ga op zoek naar informatie of kom het toevallig tegen. Er gaat geen dag voorbij zonder iets nieuws ontdekt te hebben. Boeken spelen hier ook een belangrijke rol in. Ik probeer 1 boek per week te lezen. Soms lukt dat makkelijk, en andere dagen heb ik er simpelweg te weinig tijd voor. In de afgelopen drie weken heb ik er vijf uitgelezen en ik vond ze allemaal erg goed en leerzaam. In dit artikel vertel ik er wat meer over.

Deze boeken komen aan bod in dit artikel:

Mark Manson – De edele kunst van not giving a f*ck
Martje Haverkamp & Emilie Sobels – Babe, you got this
Michael Pilarczyk – Master your mindset
Napoleon Hill – Think and Grow Rich
Sophia Amoruso – #Girlboss

zelfontwikkeling boeken

#1. Mark Manson – De edele kunst van not giving a f*ck

Ik was al een tijdje begonnen in het boek maar kwam in het begin niet verder dan pagina 50. Toen ik het lezen weer echt ging oppakken las ik ‘m in één avond uit. Ik vind dit een heel mooi omschreven en duidelijk boek vol met goede voorbeelden en grappige stukjes. In het begin stond er zo vaak het woord ‘fuck’ dat ik echt dacht; ‘Oké als dit zo door gaat klap ik hem dicht en lees ik hem nooit weer.’ Maar gelukkig was dat slechts de intro, haha. Als je niet houd van een beetje grof taalgebruik dan kan ik ‘m je natuurlijk afraden. Verder vind ik het fijn dat het niet een standaard ‘zelfhulp’ boek is, maar dat het je gewoon aan het denken zet over bepaalde zaken in het leven. Sommige dingen zijn zoals ze zijn en je kan niet overal positief op reageren. Hij schrijft dat het ook goed is om soms de gebeurtenissen te nemen zoals ze zijn en om die simpelweg te beleven en te accepteren. Het is een boek dat je aan het denken zet.

Cijfer: 3/5
Ik wil dit boek lezen

zelfontwikkeling boeken

#2. Martje Haverkamp & Emilie Sobels – Babe you got this

Toen ik in dit boek begon had ik er eigenlijk niet zo veel verwachtingen van. Ik heb namelijk vaker dit soort boeken gekocht en gelezen, maar die vielen meestal tegen. Ik nam de gok, las het boek en de tips die hier in staan kwamen voor mij op het juiste moment. Ik was op vrijdag met dit boek begonnen en op die zaterdag daarna had ik dat event van Lots & More. Ik was daar zo zenuwachtig voor, maar toen las ik in dit boek: ‘Alles waarvan ik denk dat ik het moet doen, doe ik, ook al durf ik niet.’ Deze zin gaf me op dat moment echt even kracht om er gewoon voor te gaan. Ik realiseerde me dat ik niet de enige ben met dit soort spanningen en ‘bange’ gevoelens. Het gaf me steun en support en dat was super. Na het event ging ik naar huis en las ik het boek uit. Van goede tips, tot succesverhalen van echte powervrouwen. Heerlijk! Dus wil je wat extra inspiratie of kan je wel een boost gebruiken? Lees dit boek dan!

Cijfer: 3/5
Ik wil dit boek lezen

zelfontwikkeling boeken

#3. Michael Pilarczyk – Master your mindset

Wauw. Toen ik in dit boek begon had ik eigenlijk de verwachting dat het een beetje zweverig zou gaan worden en dat klopt ook deels, maar niet op de manier waarop ik dat gedacht had. Als je écht doelen wilt behalen en wilt weten hoe je dat kunt doen, dan moet je dit boek lezen. Echt. Er staan zó onwijs veel handige tips in, die je ook aanzetten tot actie. En daar houd ik van. Boeken die je simpelweg forceren om er ook daadwerkelijk iets mee te doen. Want met alleen lezen kom je er niet. Als je boeken zoals dit leest en hem daarna dicht klapt alsof het een sprookjesboek is en er niks meer mee doet, moet je dit boek niet lezen. Dan is het niet voor jou. Michael geeft bruikbare en praktische tips die je aanzetten tot actie. In het begin denk je misschien: ‘Oké dit is iets nieuws, dit heb ik nog nooit gehoord’ en denk je misschien dat het ‘zweverig’ is o.i.d. Maar geloof me op mijn woord als ik je zeg dat ik in 9/10 boeken die ik nu gelezen heb over zelfontwikkeling en persoonlijke groei, steeds hetzelfde naar boven komt. Ik ga niet in details treden want dan kan ik nog wel uren schrijven. Je moet ‘m gewoon lezen.

Cijfer: 5/5
Ik wil dit boek lezen

zelfontwikkeling boeken

#4. Napoleon Hill – Think and Grow Rich

Dit boek is eigenlijk een verlengstuk van Michael Pilarczyk’s Master your mindset. Want daarin geeft hij ook aan dat Think and Grow Rich een van zijn favoriete boeken is en dat hij ‘m erg kan aanraden om die ook te lezen. Zo gezegd zo gedaan. IK kocht deze en vond het een heel pittig boek. Niet omdat er zoveel ingewikkelde dingen in staan, maar puur omdat je heel begrijpend moet lezen. Er staat zo veel kennis en wijsheid in dat ik sommige stukken letterlijk dubbel moest lezen. Dat maakte het voor mij behoorlijk zwaar om er echt door heen te komen en om alles goed te begrijpen. Want zoals ik net al schreef is het belangrijk om de kennis die je in boeken leest, ook toe te passen. Nou, deze komt met heel wat ‘calls to action’, check lists en vragen dus als je een next level ontwikkelings boek wilt lezen, dan moet je aan de slag met deze! Echt een onwijs goed boek die me voor altijd bij zal blijven. Ik doe ‘m nog regelmatig open om dingen terug te lezen dus dat zegt genoeg!

Cijfer: 5/5
Ik wil dit boek lezen

zelfontwikkeling boeken

#5. Sophia Amoruso – #Girlboss

Oh ik vond dit zo’n leuk boek! Echt een enorm goed verhaal en Sophia is echt een voorbeeld voor me geworden. Dat je van onwijs slechte omstandigheden jezelf tot zo’n groot succes kan maken. Wauw! Enorm inspirerend en ze laat zien dat je met onwijs hard werken en doorzettingsvermogen je passie kunt volgen en dit tot een imperium kunt uitbouwen. Veel meer woorden heeft dit niet nodig. Fantastisch.

Cijfer: 4/5
Ik wil dit boek lezen

2 Comments

Leave a Reply