schuldig

Ik voel me echt schuldig en het is onwijs moeilijk voor me om hier een goede balans in te vinden. Soms wil ik het rustig aan doen en lekker niksen, maar dat lukt vaak helemaal niet…

Opstarten en gaan

De wekker gaat. Ik pak mijn telefoon om ‘m uit te zetten en kijk met samengeknepen ogen naar de tijd. Iets voor zes. Ik blijf nog een minuut liggen om rustig wakker te worden en tel dan langzaam af. 3,2,1… Oké genoeg geweest, d’r uit! Ik kruip over mijn vriend en zoek mijn sloffen. Zachtjes loop ik naar de badkamer, doe mijn wollen trui aan en slof langzaam naar mijn bureau. 6 uur precies en ik start mijn computer op. Tijd om mijn to-do list voor vandaag te maken. Ik pak mijn notitieboekje en begin te brainstormen. Wat moet vandaag écht af? Ik maak een duidelijke opsomming en zet voor ieder onderdeel een hokje die ik kan vullen als ik de taak heb afgerond. Het is zoals iedere dag weer een behoorlijke lijst, maar ik weet zeker dat het haalbaar is voor vandaag. M’n computer is opgestart en ik begin met werken. Artikelen, nieuwsbrieven, comments beantwoorden, video editten, foto’s uploaden, posts inplannen en ga zo maar door. Rond een uur of 10 merk ik dat ik een pauze nodig heb en maak me klaar om naar buiten te gaan. Ik sluit alles af en werp nog eens een kritische blik op mijn to-do’s. Ik zie dat meer dan de helft is afgerond, maar dat waren slechts kleine klusjes. Ik moet niet te lang wegblijven want anders red ik het niet vandaag. Eenmaal klaar, sluit ik de deur en stap op mijn fiets. Zelfs tijdens het fietsen denk ik nog na over alles op het lijstje. Toch probeer ik mijn gedachten even te verzetten door heel bewust alles in mijn omgeving op te nemen. Ik kijk naar de bomen en bedenk hoe snel ze van kleur zijn veranderd. Ik kijk naar de mensen, de winkels en voel hoe mijn benen de fiets laten bewegen. Deze bewuste gedachtes zorgen ervoor dat ik tot rust kom en alles zoveel mogelijk ‘in het moment’ beleef en dat is fijn.

Game time & hard werken

Na een aantal drukke dagen vind ik het ook wel eens fijn om even wat rustiger aan te doen. Soms probeer ik een hele dag te ‘niksen’ en bijvoorbeeld een boek te lezen, spelletje te spelen of iets anders te doen wat niks te maken heeft met bloggen of hard werken voor mijn droom. Maar ik kan dat niet. Hoe hard ik ook probeer, ik kan het simpelweg niet. Zodra ik ‘s ochtends uit bed stap en mijn voeten raken de grond, is het game time. Hard werken en aan het eind van de dag met een voldaan gevoel weer in bed stappen. Daar houd ik van. Daar leef ik voor. Dat is echt waar ik een fijn en tevreden gevoel van krijg. Maar er moet wel een juiste balans zijn, anders ontplof ik een keer. En dat wil ik graag voorkomen. Dus ik dwing mezelf. Ik dwing mezelf om tijd te maken voor andere dingen die ik leuk vind. Maar een dag niet gewerkt aan mijn passie, is een dag niet geleefd. Want als ik dat niet doe, voel ik me schuldig. Heel erg schuldig.

schuldig

Ik voel me schuldig

Ik voel me schuldig als ik een dag niks voor mijn passie doe. Niet alleen omdat ik dan het gevoel heb dat ik dan totaal niet productief ben geweest, nee. Het gaat om veel meer dan dat. Het geeft me het gevoel dat ik dit niet graag genoeg wil. Dat ik niet hard genoeg werk voor mijn droom. Dat ik niet alles geef. En dat is een naar gevoel. Maar ik kan niet gaan haasten. En dat wil ik ook niet want alles komt op zijn tijd. Ik wil niet dat alles me in één klap wordt gegeven. Daar heb ik niks aan. Ik wil wennen aan iedere fase en naar mijn droom toe groeien. Want het is geen kwestie van geluk. Dat woord gebruik ik liever niet. Alles wat er gebeurt en alles wat ik doe heb ik in eigen hand. Niets of niemand is daar aansprakelijk voor behalve ikzelf. En dat is iets moois want dat betekent dat ik degene ben die in staat is om de toekomst te vormen zoals ik dat voor ogen heb. Als ik dan zo’n dag heb dat ik eigenlijk van plan ben om ‘the day off’ te nemen, en dat vervolgens niet doe omdat ik bang ben dat ik spijt ga krijgen dat ik mijn tijd niet goed heb benut is soms gewoon vervelend. Toch kan ik het niet laten om dit van de zonnige kant te bekijken want dit benadrukt alleen maar dat ik het leuk vind en in feite verslaafd ben aan het harde werken om mijn doelstellingen te realiseren. It’s a good thing too!!!

Leren relaxen

Maar leren relaxen is ook een dingetje. Mijn vriend zegt wel eens: ‘Lou, doe je ook eens rustig aan? Ga lekker even gamen of wat voor jezelf doen!’ Als ik dat hoor denk ik al gauw ‘ja, ja!’ Maar ik weet dat hij gelijk heeft. Soms draaf ik door en wil ik té veel. Op gegeven moment maak ik het mezelf zó druk, dat alles wegvalt. Mijn inspiratie, drive, energie en passie verdwijnen als sneeuw voor de zon. Helaas realiseer ik dit pas als ik een paar dagen daarna wat rustiger aan heb gedaan. Ineens komt dan het besef dat ik teveel hooi op mijn vork had genomen en neem ik echt even goed de tijd om bij te komen. Ik slaap dan wat meer en probeer de balans terug te vinden. Maar dit wil ik niet. Ik wil dit soort periodes voorkomen. Gelukkig leer ik hiervan en kan ik in de toekomst beter inschatten welke doelen haalbaar zijn en welke niet. Daarbij blijft het gewoon onwijs belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen hard werken en ontspanning. Dat is nog even zoeken maar zoals ik net al zei wil ik niks haasten. Alles komt op zijn tijd. Zo ook de juiste balans.

Hoe zit dit bij jou?

Ik vraag me af hoe dit bij jou zit. Heb jij ook last van spijt of schuldgevoelens als je een dagje wat minder (of niets) voor je passie of droom doet? Laat het me weten dan praten we hieronder verder!

DELEN

6 REACTIES

 1. Ik vrees dat jij toch beter gaat leren om eens te ontspannen en al die schuldgevoelens los te laten, anders kom binnen de kortste keren in een burn-out terecht! leer eens genieten van te leven. Ik heb het ook geleerd om schuldgevoelens los te laten. Ik ben er veel over gaan lezen en dat heeft zeer goed geholpen.

 2. Heel herkenbaar. Op deze manier ben ik ook in een burn-out terecht gekomen. En helaas ben ik er ook nog steeds niet uit. Het probleem nu is alleen dat het batterijtje sinds de burn-out heel veel sneller leeg is en het allemaal nog sneller teveel wordt. Nog steeds heb ik heel veel moeite met rust nemen en te ontspannen zonder schuldgevoel maar soms kan het helaas gewoon niet meer anders. Zorg dat je daar niet terecht komt.

 3. Goed geschreven! Ik heb een eigen bedrijf en werk dus ook voor mezelf. Als ik wil, kan ik 24/7 hiermee bezig zijn. Maar ik zet echt grenzen voor mezelf: van 09:00 uur tot 17:00 ben ik aan het werk. Tussendoor een pauze van een half uur. Het is verleidelijk als je thuis werkt om maar door te blijven ratelen, dat komt omdat je werk en privé niet scheidt. Ik werk ongeveer een dag per week thuis.
  Ik zet na werktijd mijn zakelijke telefoon op stil, in het weekend zelfs uit. Ja, ik heb 2 telefoons. Want als ik mijn zakelijke gedeelte op mijn privé telefoon heb staan, blijf ik aan het werk.
  Het helpt voor mij dus echt om een duidelijke scheiding te maken tussen werk en privé. Ik kan mijn hoofd ook helemaal leeg maken. Op een whiteboard schrijf ik al mijn actiepunten en die werk ik rustig af. Alles wat ik binnen 5 minuten kan doen, doe ik meteen. Dan ben ik er vanaf en stapelt het niet op.
  Het is lastig om die balans te vinden en om echt je hoofd leeg te maken, maar je zult wel moeten. Hard werken om je droom waar te maken is 1 ding, maar loop hierin niet aan jezelf voorbij. Want als jij er dalijk doorheen zit, is er niemand anders die voor jou je droom gaat verwezenlijken.

  • Ja precies, dat is heel goed dat je voor jezelf die duidelijke grenzen stelt. Ja zeker balans is erg lastig maar het is echt een must. Wat een mooie en fijne woorden, heel erg bedankt voor het delen van je verhaal en persoonlijke tips! Dikke knuffel xxx

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here