minder moeten

Vandaag moet ik dit, dit, dit en dat. Oh en ook nog dat! Waarom is het zo dat we zoveel ‘moeten’ van onszelf? Wil jij ook wel eens wat minder ‘moeten’? Ik deel mijn verhaal en geef tips om niet te ontploffen.

Zoals je vaak genoeg misschien wel ziet op mijn Instagram pagina, is dat ik in mijn stories deel wat ik vandaag allemaal ‘moet’ van mezelf. Ik deel hele to do lists vol met allerlei taken en opdrachten voor de dag die nog voor me ligt. En dan kan ik er later ook nog wel weer heel wat extra dingen bij schrijven. Soms heb ik mijn lijst al eerder af dan verwacht, maar dan schrijf ik er gewoon weer nieuwe dingen bij. Maar wanneer houd dat eigenlijk op? Al dat ‘moeten.’ Ja, ik weet wel wanneer dat op houdt, als de bom barst. Als de boel ontploft. Als ik zoveel van mezelf moet dat ineens niks meer moet en ik helemaal niks meer wil. Maar voordat dat gebeurt moeten we even aan de handrem trekken, want dat gaat zomaar niet! Ik geef altijd maar advies aan mensen om niet te veel te doen en de lat niet iedere dag te hoog te leggen, maar toch doe ik dit bij mezelf wel.

Toen ik een paar weken terug deelde dat ik geen inspiratie had, me heel erg moe voelde, nergens zin in had en eigenlijk de hele dag op de bank wilde liggen, kreeg ik wel even een reality check. Ik wil teveel. Ik moét teveel. En waarom? Ja, omdat ik #goals heb. En omdat ik een #gogetter ben. Dus ja, schrijf er nog even 10 to-do’s bij en kijk zelf maar wat er gebeurt. Het is angstaanjagend om te zien wat het met je lijf en met je mentale aspect doet als je teveel moet (dat rijmt, haha).

En maar doorgaan. Gewoon blijven pushen.
Iedere dag wil ik leren en ontwikkelen, maar nu leer ik mezelf om wat minder te doen en om voldoende rust te pakken. Want dit is net zo belangrijk als hard werken en lijstjes afvinken.

Ik heb mijn eigen gedrag onder de loep genomen en een aantal dingen met mezelf afgesproken. Vandaag hoop ik jou hier ook mee te helpen om te voorkomen dat je zoveel van jezelf moet en ervoor te zorgen dat je niet ontploft. Minder moeten is fijn!
minder moeten

1. Minder moeten – De to-do list:

Zoals je weet maak ik altijd een hele lijst van to-do’s. Dit is eigenlijk alles wat ik moet doen in een dag. Dit moet ik doen omdat ik dat wil. Dat is een keuze. Dus door dat ‘moeten’ te vervangen in ‘willen’ veranderd de hele context van het verhaal. Ik wíl dit doen. Dit doe ik omdat ik het leuk vind. Maar onbewust (en als ik met mensen praat) heb ik het altijd over alle dingen die ik moet. Het is niets meer dan standaard om dat te zeggen, maar het voelt heel anders om daar ‘willen’ van te maken. Willen is veel vriendelijker, terwijl moeten zo dwingend is. Een groot verschil die een hele andere lading met zich mee brengt. Als ik dus zo’n to-do list maak haal ik in feite alles wat rondzweeft in mijn hoofd er uit en zet ik op papier. Het geeft duidelijkheid, inzicht en overzicht. Ik merk dat het voor mij beter werkt als ik het op papier zet, omdat dit heel anders is dan digitaal. Daarom werk ik nu ook veel in mijn Bullet Journal. Dit geeft rust.

> Schrijf alles op en maak een duidelijke lijst.

2. Minder moeten – moeten of willen?

2. Maak onderscheid tussen moeten en willen. Maak van de confronterende en uitdagende lijst, een vriendelijke lijst. Is ieder ding even belangrijk? En moét dit echt of wil je dit doen omdat je het leuk vindt? Als je ziet dat er toch heel veel dingen in staan die gewoon moeten, ga er dan eens wat diepzinniger naar kijken. Stel je bent op werk en je moet die deadline halen. Waarom moet je dat dan?

‘Ik moet die deadline halen’
Dit moet ik omdat:
– Dit mijn werk is, hier verdien ik geld mee en dat heb ik nodig omdat ik geen geldzorgen wil
– De klant blij wil maken en teleurstelling wil voorkomen
– Dit er voor gaat zorgen dat ik promotie krijg want dat wil ik al zo lang
– Dit er voor gaat zorgen dat anderen verder kunnen en ik wil hun planning niet in de war maken

Zie je dat ik hier het volgende heb toegepast: dit moet ik omdat ik x wil. Dus gelijk weerleggen wat je er uit gaat halen en waarom je iets wilt doen i.p.v. moeten. Sommige dingen zijn zo basic dat je ze gelijk als moeten beschouwt, terwijl de onderliggende gedachte meer ‘willen’ is. Dit heeft ook te maken met positiviteit en hoe je tegen bepaalde zaken aan kijkt. Tuurlijk niet iedere dag is leuk en soms voelen de dingen ook aan alsof je altijd alleen maar ‘moet.’ Maar uiteindelijk wil je iets doen omdat het er voor zorgt dat je bijvoorbeeld geen geldproblemen krijgt. Je wilt die geldproblemen niet en daarom werk je hard en haal je die deadline. Kom je er hier achter dat je iets moet en het eigenlijk niet wilt? Dan moet je bij jezelf nagaan of iets wel 100% bij je past en of het wel nut heeft om ergens mee door te gaan. Dus waar het kan, zoek de onderliggende gedachte en vervang het door ‘willen.’

minder moeten

3. Minder moeten – Prioriteiten stellen

3. Maak prioriteiten en bedenk hoe belangrijk iets echt is. Want sommige dingen op dat lijstje heb je er misschien even snel opgeschreven om het uit je hoofd te halen. Het is niets meer dan een losse gedachte. Moet dit echt vandaag? Is dit echt een prioriteit? Of kan het wachten en kan ik er later nog mee bezig? Hoe ik het nu opschrijf gaat als volgt:
Dit is een random to do list:

– To do
– To do voor x
– To do voor x en x
– To do
– X bellen
– Afspraak maken
– X regelen

Dit is een ruwe brain dump van alle losse gedachtes en dingen die er nog in mijn hoofd zaten. Het staat niet op volgorde omdat het snel genoteerd is en soms kom ik later nog op een bepaald idee of ding wat ik wil doen dus die schrijf ik er dan onder. Vervolgens doe ik dit:

2 – To do
1 – To do voor x
3 – To do voor x en x
1 – To do
3 – X bellen
2 – Afspraak maken
1 – X regelen

Door er cijfers van 1 t/m 3 achter te zetten geef ik voor mezelf aan hoe belangrijk een item is. Ik heb dus maar 3 dingen wat prio 1 heeft. Hm. Mooi! Dan kan ik vandaag toch nog even naar de stad en dan pak ik die 2 x 2 items later nog op als daar nog tijd voor is. En 3, ach, die kunnen morgen ook gedaan worden. Dit helpt mij zó erg!

4. Minder moeten – Ontspanning

4. Vraag aan jezelf: wat heb ik nu nodig? Wat zou ik nu fijn vinden? Waar zou ik me top door voelen? Want het leven bestaat niet alleen uit het afwerken van to-do’s. Vaak als je heel veel te doen hebt en het erg druk hebt, is er weinig tijd om de dingen te doen die je echt leuk vindt. De dingen waar je even door kan ontspannen. Bedenk voor jezelf wat dit is. Waar wordt je blij van en wat geeft je nu energie? In mijn geval is dat dus sporten. Gelukkig doe ik dit altijd, ook als ik het echt super druk heb dus dat is erg fijn. Je hebt dan even een momentje om op te laden en jezelf die nieuwe energie te geven. Want na zo’n momentje ben je vast nóg productiever. Althans, ik wel!

Ik hoop dat ik je met deze tips op weg heb kunnen helpen naar een leven waarin je minder moet van jezelf. Ik heb er ook nog vaak genoeg last van maar door het te vervangen in ‘willen’ wordt er al heel wat druk van de ketel gehaald. Als iets je passie is en als je iets leuk vind om te doen wordt het allemaal al veel minder ingewikkeld. Veel succes!

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here