social media

Social media is leuk, maar het heeft ook een negatieve kant. Vandaag vertel ik je hoe social media mij op negatieve wijze beïnvloed…

Onbewust veel indrukken

Het is ochtend, de wekker gaat. Ik pak mijn telefoon om ‘m uit te zetten. Ik ga op mijn zij liggen en kijk met kleine oogjes naar het felle licht van mijn beeldscherm. Ik zie dat ik een aantal berichtjes op Instagram heb. Ik open de app en beantwoord er een paar. Zo, nu eerst maar uit bed, klaar maken voor de dag, make-up op doen en een ontbijtje maken. Vervolgens trek ik mijn kleren aan en parkeer ik mezelf achter mijn computer om aan de slag te gaan. Terwijl mijn computer opstart pak ik mijn telefoon er weer even bij, want wat moet je anders tijdens het wachten? Ik open mijn eigen stories en zet daar het blog artikel voor vandaag in. Zo. Gepubliceerd. Op de automatische piloot klik ik iemand anders zijn story aan en komt het ene leuke verhaal na de andere voorbij. Ik zie de mooiste foto’s, de leukste plekken en gave dingen die ze hebben meegemaakt. Ik kijk op en zie dat mijn computer inmiddels is opgestart en ik ga aan het werk.

Een paar uur later loopt Photoshop vast. ‘Nee hè! Wat irritant ik was net zo lekker bezig’ zeg ik tegen mezelf. Zonder aarzelen pak ik mijn telefoon er weer bij. Drie appjes en 5 mailtjes. Even kijken wie dat zijn. Alle mailtjes swipe ik direct allemaal naar links om ze te verwijderen. Reclame. Vervolgens open ik Whatsapp en beantwoord ik iedereen. Ik zie dat Photoshop nog steeds vast zit. Zucht. Ik wil graag verder maar omdat ik toch moet wachten tot het programma weer werkt, open ik Instagram nog een keer en scroll ik door mijn feed. Hier en daar comment ik en vervolgens beland ik weer in stories. Ik tik hersenloos door de stories heen tot ik zie dat Photoshop gereed is. Ik klik mijn mobiel in uit, leg hem op zijn kop en ga weer aan het werk.

social media

Fuck the quarterlife crisis

AdvertentieMake It Fit

Een aantal keer per dag kijk ik op Social Media en zie ik alle hoogtepunten van iedereen langskomen. Ja, dat zijn het. Hoogtepunten of Highlights. Het delen van deze momenten wordt gestimuleerd door Facebook. In het boek ‘Fuck the quarterlife crisis’ las ik hier voor het eerst over.

Ik citeer uit het boek: ‘Een platform als Facebook heeft zelfs zijn algoritme zo ingericht dat iedere statusupdate een specifiek type sentiment krijg toegewezen: positief, neutraal of negatief. Het algoritme stimuleert vervolgens de positieve berichten waardoor deze bovenaan je feed verschijnen.’

De eindeloze stroom aan positiviteit

Kortom, je wordt altijd bekogeld met zoveel mogelijk positieve berichten. En aan de ene kant is dat ontzettend leuk, omdat het natuurlijk super fijn is om te zien dat het zo goed gaat met iedereen, maar het kan er ook voor zorgen dat je hier zelf onder lijdt. Door als maar dit soort berichten te zien, kan je je zelf een mislukking gaan voelen. Toen ik net met het boek begon, herkende ik me in een aantal situaties die beschreven werden. En ik realiseerde me dat ik hier ook door beïnvloed wordt.

social media

Het puntje van de ijsberg

Voorbeeld: ik deel een foto dat ik in de Bagels & Beans lekker wat aan het eten ben en dat het erg gezellig is. Dit is een positief en blij moment. Maar zo gelukzalig was het voor mij niet, omdat ik last heb van paniekaanvallen. Voordat ik er heen ging had ik onwijs last van buikpijn, moest ik drie pillen nemen om mezelf bij elkaar te houden en deed ik ademhalingsoefeningen om rustig te blijven. Tot zover het blije moment. Mensen zien dit niet. Ze zien alleen het puntje van die ijsberg, maar wat er onder de oppervlakte hangt gaat aan ze voorbij. Dit is niet meer dan logisch, want ze hadden het alleen kunnen weten als ik het had gedeeld in de beschrijving onder de foto.

Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat je op social media continu wordt bekogeld met al die positieve dingen, maar niet ziet hoe het werkelijk zit. Je ziet steeds dat ene puntje van de ijsberg dat boven het water uit komt. Vaak is dat een onrealistisch beeld want het is slechts een highlight uit een hele dag.

social media

Zelfbeeld

Dit kan er voor zorgen dat je zelfbeeld in de war raakt. Vooral als je erg actief bent op al deze kanalen krijg je continu onwijs veel indrukken en zie je heel veel uit de levens van anderen. Stel je bevindt je net als mij in de fitness / food niche en houd heel erg van trainen en gezond eten. Grote kans dat je alleen maar mensen volgt die zich hier ook mee bezig houden. Maar wat het gevaar hiervan is, is dat je jezelf gaat vergelijken met een ander en je positieve zelfbeeld steeds minder wordt. Je kijkt steeds kritischer naar jezelf omdat het gras altijd groener lijkt bij anderen door die continue stroom aan positieve berichten.

Ik heb er ook last van

Zelf merk ik dat ik hier ook last van heb. Zoals ik in de intro al vertelde kijk ik een aantal keer per dag op de social media kanalen. Ik wordt ook bekogeld met al die status updates en highlights van anderen. En ik ga je eerlijk zeggen: dit doet me wel wat. En dan niet zo zeer de ‘shape updates’ of de lekkere maaltijden die ik van anderen te zien krijg, maar de ‘leuke dingen’ die voorbij komen. Het lijkt wel alsof er geen einde aan lijkt te komen. En dan ga ik vergelijken (daar gaat het fout). Wat heb ik de afgelopen week gedaan? Nou, niet veel boeiends. Shit, heb ik dan écht zo’n saai leven?

social media

Ik zeg je eerlijk. Ik ben nu gelukkig. Ik ben blij met hoe mijn leven nu is. Maar doordat ik steeds dit soort dingen zie ga ik twijfelen. Doe ik te weinig leuke dingen? Misschien. Maar ik weet ook waar het aan ligt. Door mijn paniekaanvallen ben ik het afgelopen jaar amper weggeweest omdat ik simpelweg niet durfde. Nu ben ik al een stuk verder en gaat het al veel beter.

Weinig ‘spannende dingen’

Als ik nu terugkijk op het afgelopen jaar heb ik niet heel veel ‘spannende’ dingen gedaan (in de zin van: vakantie, verre reis, events, winkelen in andere steden etc.), maar ben ik wél enorm gegroeid op persoonlijk vlak. Ik ben er op uit gegaan om mijn angsten en paniekaanvallen stapje voor stapje te overwinnen. Het ligt dus volledig bij mezelf. Ik ga mezelf vergelijken met het leven van anderen gebaseerd op een paar plaatjes, en dat is fout. Mijn situatie is nooit dat van een ander en waarschijnlijk is het leven van de mensen die voorbij komen, ook niet perfect omdat het slechts weer die highlights zijn die gedeeld worden.

social media

Prioriteiten

Daarbij moet ik ook niet vergeten dat het allemaal ook een kwestie van prioriteiten stellen is. Ik weet dat alle vrije tijd die ik heb, graag nuttig wil besteden. Ik lees boeken voor mijn ontwikkeling, werk met veel passie aan mijn blog en ga naar de sportschool om mijn lijf in shape te houden en te verbeteren. Daarnaast werk ik en ben ik hele dagen onder de pannen om mezelf te kunnen onderhouden. Tijd en geld kan je maar één keer uitgeven. Maar één keer. Ik weet hoeveel waarde ik hecht aan mezelf ontwikkelen, groeien en continu kennis opdoen en verbeteren. Maar dit levert bijna nooit spectaculaire en mooie plaatjes op (die hoogtepunten), omdat ik vaak maar op drie plekken kom: thuis, werk en de gym.

Ik heb heel erg getwijfeld of ik dit wel zou delen. Want het zijn erg persoonlijke gedachtes. Toch leek het me goed omdat dit is hoe ik er tegenaan kijk. En ik denk dat meerdere mensen dit misschien ook zo voelen.

Stoppen met vergelijken

Maar wat mijn probleem is, is dat ik me ga vergelijken. En daar moet ik mee stoppen. Want zoals ik net al zei heeft het allemaal te maken met mijn eigen prioriteiten, mijn eigen omstandigheden en omdat mijn leven en situatie compleet verschilt met dat van een ander. Maar door die eindeloze stroom aan positieve berichten en highlights die social media steeds op ons bordje gooit, wou ik jou laten weten dat het mij ook wat doet.

Ik kwam op het idee voor dit artikel doordat ik het boek ‘Fuck the Quarterlife Crisis’ gelezen heb. (Let op: dit artikel is geen samenwerking of gesponsorde post!) Hier staat dit allemaal ook heel duidelijk in en wordt het nog wat beter uitgelegd. Dit boek liet mij ook inzien dat ik dus écht lang niet de enige ben die dit zo voelt en daarom besloot ik om dit te posten.

Hoe zit dit bij jou? Word jij ook op een manier negatief beïnvloed door social media?

DELEN

4 REACTIES

  1. Interessant artikel! Ik denk inderdaad dat heel veel mensen vandaag de dag last hebben van een te grote blootstelling aan social media. In het negatieve gevoel wat mensen soms beschrijven kan ik me persoonlijk dan weer niet vinden. Gelukkig kan ik heel goed relativeren wat nep en echt is en heb ik nog nooit een moment gehad waarop ik dacht: jeetje, wat is mijn leven saai vergeleken met het leven van Anna Nooshin. Laten we hopen dat dat ook vooral zo blijft 🙂 Lijkt me een vervelend gevoel en zou voor mij zeker reden zijn om socials te minderen.

    • Dankjewel Demi. Wat fijn dat je dit goed kunt relativeren! Ik vergelijk mezelf niet echt met celebs, maar met mensen ‘zoals ik’. Het is zeker niet zo’n fijn gevoel en dat is ook de reden dat ik de afgelopen tijd wat minder op Social zit (vooral Instagram) en wat minder post. Geeft rust! Fijne dag xxx

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here