afvallen lukt niet

Afvallen lukt niet? Je hebt al zoveel geprobeerd, maar je valt steeds terug in oude gewoontes. Maar waarschijnlijk heb je hier nog niet aan gedacht. Dit kan wel eens de échte reden zijn dat het niet lukt!

Veel mensen willen graag gewicht verliezen en eindelijk eens echt permanent afvallen voor het leven. Afscheid nemen van overgewicht en eindelijk die fitte en gezonde leefstijl starten. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want het kan wel eens zo zijn dat je de échte oorzaak over het hoofd ziet. Het begint allemaal bij jezelf en je mindset.

Het doel van mijn blog is om er voor te zorgen dat je een gelukkig leven kan leiden en je fijn voelt in je eigen lichaam.

– Ik wil dat je je geen zorgen maakt om je lijf
– Ik wil dat je gelukkig bent en je blij voelt
– En ik wil dat je het afvallen gaat zien vanuit een mentaal standpunt

Afvallen lukt niet: Het begint bij je mindset!

En dat laatste punt, is nu het belangrijkste. Als je wilt afvallen en echt voor altijd afscheid wilt nemen van die ongewenste kilo’s moet je dit hele proces gaan zien vanuit een mentaal aspect. Je mindset is namelijk waar het allemaal begint. Want ‘correct me if i’m wrong’, maar de meeste mensen beginnen altijd aan het begin van het nieuwe jaar of aan het begin van een nieuwe week met hun doelstelling. “Nu gaat het echt gebeuren. Nu lukt het me wél.”

Maar vraag jezelf het volgende af:

‘Als je jaar na jaar (of week na week) probeert af te vallen en het lukt nooit, dan ligt het niet aan het dieet programma wat je op dat moment wilt volgen of het afslank boek dat je op dat moment leest, of het plan wat je hebt gekregen van een coach of diëtiste.

Dit gaat om veel meer dan dat.
Want ieder dieet werkt, als jij wilt dat het werkt en als jij erin gelooft.

Je moet een keuze gaan maken: is dit een verandering voor de rest van je leven? Of niet? Want als dat het niet is, is het tijdelijk. En aan tijdelijk hebben we niks, want uiteindelijk loopt dat weer uit op niets en moet je wéér van voor af aan beginnen. Het start dus allemaal bij je mindset.

Onverwerkte gevoelens / emoties uit het verleden

Je moet jezelf dus afvragen of er in het verleden dingen zijn gebeurd, of dingen zijn voorgevallen, waardoor het afvallen nu keer op keer niet lukt. Je moet op ontdekking gaan en je afvragen waardoor je ieder jaar niet slaagt in het behalen van je doelen. Denk aan een scheiding van je ouders, een relatie die uit is gegaan, een trauma die je hebt opgelopen. Er zijn zoveel dingen waar je niet direct van zou zeggen dat dit de oorzaak is van je overgewicht, maar door dieper te graven in je verleden kan je de oorzaak wel vinden.

Je kunt het vergelijken met een gevoel van leegte. Je probeert negatieve gevoelens en emoties / gebeurtenissen op te vullen. Veel mensen doen dit door te eten. Je kunt het vergelijken met iemand die verslaafd is aan drugs. Je wilt alleen maar meer en meer en meer, maar die leegte raakt nooit vol. Hierdoor blijf je eten en eten, maar doordat je je nooit ‘vol’ voelt word je kwaad op jezelf. Een gedeelte van je hersenen voelt zich niet tevreden omdat de kern en de échte oorzaak, nog nooit is aangepakt. Het is weggestopt en er wordt geen aandacht meer aan besteed.

afvallen lukt niet

Het is dus belangrijk dat je eerst jouw pijn, negatieve emoties en gevoelens aanpakt. Desnoods ga je met een vertrouwelijk persoon praten (familie, of een goede vriendin) en gooi je alles eruit wat je dwars zit. Begin met een échte schone lei en pak eerst je verleden aan, om aan de toekomst te kunnen werken. Eerder schreef ik ook dat stress en negatieve gevoelens heel veel impact kunnen hebben op hoe succesvol je zult zijn met deze omslag naar een gezondere leefstijl.

Dus misschien dat je die ook nog even kunt doorlezen.

Afvallen en een gezonde leefstijl creëren gaat om wát je voelt en hoé je je voelt. Een gezonder lijf wil iedereen wel, maar hoe graag wil je dat écht? Je moet genoeg van jezelf houden wil je dit voor altijd doen. Want dat is de keuze die je nu maakt. De keuze is voor altijd. Want zoals ik net al zei: aan tijdelijk hebben we niks en dat zal je ook niet verder brengen.

Voeding is voor velen ook een pijnpunt en daarom moet je een manier van eten vinden die jou gelukkig maakt. Het gaat om je gezondheid, je energieniveaus en je vitaliteit. Tuurlijk komt hier heel wat motivatie en discipline bij kijken. Maar als je echt een bewuste keuze maakt en weet wat je wilt, lukt dat je ook.

Mindset is alles

Het begint allemaal in je hoofd. Je mindset is het grote onderdeel wat je naar de overwinning helpt. En dit kan in het begin vreselijk lastig en zwaar zijn, maar zodra je met een schone lei begint en al je frustratie en onverwerkte emoties er uit hebt gegooid, weet ik zeker dat je jouw slagingskansen kunt verdubbelen. Misschien heb je geen onverwerkte emoties en ligt het bij jou gewoon aan motivatie en discipline of een van de onderstaande redenen want er zijn nog 3 extra belangrijke tips die ik je kan geven als het afvallen niet lukt.

1. Vloeibare- en kleine calorieën

Dit is echt zo’n makkelijke tip die je ontzettend veel kan schelen. Als je goed eet en veel gezondere keuzes maakt, maar nog steeds veel Fanta, Cola, Limonade en koffie variaties drinkt, kan het zo zijn dat je progressie hier flink onder lijdt. Al die extra ‘kleine’ calorieën vormen samen één groot geheel en dan kan het zomaar zijn dat je aan het eind van de dag 300 calorieën teveel binnen krijgt. Ook is het belangrijk om te letten op kleine calorieën zoals sausjes, kruidenmixen, spreads en toevoegingen aan gerechten zoals pesto, room, creme fraiche, tomatensalsa etc. Dit kan ook binnen no time oplopen tot een groot geheel. Let ook op ‘hier en daar een beetje.’ Als je iedere dag telkens een paar kleine hapjes van bepaalde dingen eet, of steeds wat kleine dingen die je nooit mee rekent in je calorieën budget, kan dit een groot geheel worden. Zorg daarom voor niet te veel snack momenten en snelle hapjes.

2. Maak een plan

Gezonder leven gebeurt niet bij toeval. Hard werken hoort er bij en daar ben ik zelf ook achter gekomen. Dit is wat ik anders ging doen toen ik mijn leefstijl ging veranderen:

– Al het ongezonde het huis uit. Dus geen verleidingen want zo maak je het jezelf alleen maar lastig!

– Ongezonde dingen die duur zijn, gewoon weggeven (sigaretten & alcohol) en niet denken: ik stop wel als de verpakking leeg is.

– Verdiepen in gezonde voeding en recepten. Zo kan je blijven variëren en een gezonde leefstijl creëren.

– Hulp bij trainen en workouts. Als je niet goed weet waar- en hoe je moet starten, zorg dan dat je iemand vindt die er meer verstand van heeft. Bijvoorbeeld een personal trainer. Als is het maar voor even om je te helpen opstarten zodat je de basisoefeningen kent. Van daaruit kan je altijd verder bouwen.

– Mensen om je heen die je supporten. Support is het belangrijkste wat je kunt krijgen wanneer je gaat afvallen. Als er te veel mensen om je heen zijn die je gezonde gewoontes niet supporten is de kans op mislukking vele malen groter. Positiviteit en ondersteuning is écht een belangrijke sleutel als je wilt afvallen.

3. Ongezonde dingen in huis halen

Afvallen lukt niet? Dan is dit de grootste fout die je kan maken. Echt. Haal het gewoon niet in huis!
Die donuts die je zo lekker vindt?
Dat stuk brie die je binnen no time helemaal kunt verslinden?
Die gezouten nootjes die er voor zorgen dat je veel calorieën binnenkrijgt en vocht gaat vasthouden?
De afbakbroodjes die per 4 verpakt zijn en je het liefst allemaal tegelijk op eet?
Een grote fles cola met bakken suiker?

Stop! Maak het jezelf niet zo lastig! Afvallen is al lastig zat, dus waarom zou je deze hindernis voor jezelf opzetten? Dat is het echt niet waard. Hoe minder verleidingen je in huis haalt, hoe beter het zal gaan en hoe meer progressie je zult boeken. En heb je wel een dagje dat je even lekker gaat genieten (een soort cheatday)? Haal dan geen grootverpakking en geniet buiten de deur. Hiermee bedoel ik dat je het beste naar restaurants kunt gaan of per stuk dingen kunt afhalen. Zo voorkom je dat er ‘leftovers’ in huis blijven liggen die je dan op het verkeerde moment gaat opeten.

Afvallen lukt niet = niet opgeven!

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen helpen en inspireren om de hoop niet op te geven als het afvallen niet lukt. Er zijn heel veel factoren die je lijf kunnen beïnvloeden, want het is zo’n complex systeem! Dus laat de moed niet in je schoenen zakken en kop op. Probeer wat dingen uit en ontdek waar voor jou het knelpunt zit om zo verder te bouwen aan een leefstijl die jou wél laat afvallen. Gelukkig heb ik nog veel meer informatie geschreven over afvallen en alles wat daar bij komt kijken, dus kijk rustig rond op mijn blog en onderneem actie!

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here