vet eten om vet te verbranden

Als je de titel zo leest kan ik me voorstellen dat er heel wat vraagtekens boven je hoofd hangen. Want je wilt toch juist vet verbranden? Waarom moet je er dan genoeg van eten? Lees gauw verder, ik leg het uit!

Waarom vet eten om vet te verbranden?

Gezonde vetten -zoals het vet uit een avocado- heb je gewoon nodig. Hier kunnen we lang en kort over zijn: you need it. Het is een van de meest belangrijke macro’s, maar er wordt nog vaak gedacht dat je minder tot bijna geen vet moet eten als je vet wilt verliezen. Dát is dus niet waar. Boom. I said it. Not true people. Not true. Want denk hier maar eens over na: als je lichaam weet dat er voldoende vet is, en dat het voldoende vetten binnen krijgt, is het makkelijker voor je lijf om te zeggen: oké dan laat ik wat vet los, ik krijg toch genoeg! Zo kan je lijf dus vet afbreken. Ja, logisch!

Wanneer je lichaam niet genoeg vetten binnen krijgt, zal hij je dit laten weten ook. Dit is ook de reden dat ik bij de hoofdmaaltijden altijd zorg dat er iets van vet in zit. Ik weet dat als ik bijvoorbeeld een salade eet waar alleen wat kip en groenten in zit, dat ik er niet verzadigd van raak. Maar doe ik hier een halve avocado bij, dan is de kans groot dat ik na zo’n salade bomvol zit! Maar hoe kan dit dan?

Hoe werkt het precies?

Het heeft alles te maken met je vertering. Het kost je lichaam veel meer om vetten door het hele verteringsproces te laten gaan. Het is gewoon heel lastig te verteren. Maar wat gebeurd er nou: stel je eet koolhydraten waar ook suikers in zitten. Bijvoorbeeld een koekje. Je lichaam gaat hiermee aan de slag en breekt dit af tot suiker, wat vervolgens weer in je bloed terecht komt. Zo stijgt je suikerspiegel en gaat insuline aan de slag. Insuline stuurt deze suiker naar je cellen. Dit is ook het moment dat je ineens veel energie hebt. Dit is dus die piek! Als je dus over de dag verspreid veel suiker eet, krijg je steeds die pieken van energie. Maar zit er teveel suiker in je bloed? Dan is er dus ook meer van het hormoon insuline en gaat je lichaam dit omzetten in vet!

Laat je vetzuren vrijkomen!

AdvertentieMake It Fit

Nog een direct gevolg van teveel insuline is dat je vetzuren niet vrij kunnen komen. Dit is nodig zodat je vertering langzamer gaat werken en zorgt dat er niet ineens een grote stroom suikers in je bloed komt. Als die vetzuren wél vrij kunnen komen, zorgen ze ervoor dat alles stapje voor stapje gaat. Dus je insuline komt langzaam vrij. Het gevolg hiervan is, is dat je suikers goed worden gebruikt als energie. Hierdoor zal je lichaam het dus niet opslaan als vet!
vet verbranden

Voorbeelden van gezonde vetten

Ik kan me goed voorstellen dat je je nu afvraagt wat dan gezonde vetten zijn en waar je het beste meer van deze goede macro uit kunt halen. Ik heb hieronder een kort lijstje voor je gemaakt met de beste en meest gezonde vetten!

– Coconut oil
– Pindakaas / pindapasta
– Noten zoals Amandelen, walnoten of pinda’s
– Olijfolie (spray)
– Cooking spray
– Avocado’s
– Zaden en pitten
– Eieren
– Lijnzaadolie
– Vette vis zoals zalm en haring

Vet verbranden & vet eten: Balance is key

Let wel op dat je niet ineens té veel vet gaat eten en ten alle tijden je macro’s en calorie inname goed in de gaten houdt. Dit moet je doen omdat vet zo’n 9 calorieën per gram bevat. Hierdoor kan je dus te snel, te veel calorieën binnen krijgen waardoor je alsnog niet afvalt. Het is namelijk nodig dat je minder calorieën binnen krijgt dan je verbruikt als je wilt afvallen. Zorg daarom voor een juiste balans en ga niet ineens veel te veel vet eten. Alles met mate!

Extra uitleg in deze video

In de onderstaande video nog wat extra uitleg waarom je vet moet eten om vet te verbranden / verliezen.

DELEN

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here