positief denken

Hoe positief denken het afvallen stimuleert? Ik leg het je uit, geef praktische tips en onderbouw dit met wetenschappelijk onderzoek!

Waarom negatief denken niet werkt

Gezonder leven begint voor het grootste gedeelte in je gedachtegang: jouw mindset. Je wilt niet na de eerste maand al opgeven omdat je niet het aantal gewenste kilo’s bent afgevallen. Je wilt niet direct stoppen omdat je een blessure aan je been hebt opgelopen. Je wilt niet gelijk de handdoek in de ring gooien omdat iemand jouw nieuwe leefstijl afkraakt. Nee, dat wil je niet. Je moet sterk zijn en jezelf weren tegen negativiteit.

Om te beginnen ga ik je uitleggen wat er gebeurt wanneer je negatief denkt en deze de overhand laat krijgen in je gedachtegang. Als je continu focust op wat je niet wilt, gebeurt dit juist. Want wanneer je je focust op wat je niet wilt en je alleen maar concentreert op negatieve gedachten, bekijk je alles door een negatieve bril. Op deze manier lijkt het net alsof alles ‘slecht’ gaat en zijn de positieve dingen niet meer zichtbaar voor je. Tot je besluit die bril af te zetten en je openstelt voor positiviteit.

Een zelfvervullende voorspelling

Als je gedachten negatief zijn, maar wel blijft hopen op een positief resultaat, moet je niet gek opkijken als het niet gaat zoals jij wilt. Het tegenovergestelde zal namelijk gebeuren. Het is net als een zelfvervullende voorspelling die in de meeste gevallen uit zal komen. Daarom is het heel belangrijk om ten allen tijden in jezelf te geloven. Want als je in jezelf gelooft, betekent dit dat je vertrouwen hebt. Vertrouwen is de sleutel tot succes. Hierdoor is het namelijk veel makkelijker om positief te blijven. Je gelooft ergens in. In jezelf en in jouw doelstelling. Wanneer je dit tot in het diepste van je hart voelt en een brandend verlangen hebt om succesvol te zijn, dan zal het je lukken. Daar ben ik echt van overtuigd.

AdvertentieMake It Fit

Natuurlijk kan je nooit 24/7 positief zijn, want hoe weet je wat een goede vibe is als je nooit een slechte hebt meegemaakt? Juist. Dat is hetzelfde met een workout. Als je op maandag een onwijs goede training hebt en op woensdag een hele slechte, tja. Dan kom je er eigenlijk op woensdag pas achter hoe goed die training van maandag was! Hierdoor ontstaat er een gezonde balans want het kan echt niet altijd goed gaan. Maar je hebt er zelf wel heel wat invloed op. Door positief te denken!

positef denken

Positief blijven is lastig

In sommige situaties kan het lastig zijn om positief te blijven. Denk aan ruzie met je vriend of vriendin, gedoe op werk of een andere nare ervaring. Dit hoort helaas bij het leven, maar als het je lukt om ondanks alles door te zetten en zoveel mogelijk positief te blijven, zal je al snel merken dat alle doelen die je hebt gesteld, veel makkelijker behaald zullen worden.

Door te blijven hangen in een negatieve mindset blokkeer je jezelf. Je ziet geen mogelijkheden, slechts beperkingen. Vooral tijdens het afvallen kan dit je progressie echt in de weg zitten. Dus vraag jezelf af: is deze nieuwe gezondere leefstijl de moeite waard, ja of nee? Want alles waar jij bereid bent moeite voor te doen, komt niet voort uit negatieve gedachten. Dat is gebouwd op vertrouwen, positieve energie en een brandend verlangen. Blijf je vasthouden aan je negatieve gedachten? Dan bereik je jouw doel niet in het tijdsbestek wat jij gehoopt had of helemaal niet.

Afvallen door positief denken – Bevestigd met onderzoek!

Afvallen is grotendeels gebaseerd op positief denken en hoe graag je het wilt. Dit klinkt misschien super cliché en je hebt het vast al vaker gehoord. Toch is het niet minder waar. Positief denken stimuleert het afvallen omdat positieve berichten simpelweg beter werken dan de negatieve. En dan vooral als het om voeding gaat. Dit is gebleken uit onderzoek van Cornell University. Voor ensen die minder kennis hebben over voeding (afvallen) of er net pas mee starten, is het veel fijner om te horen te krijgen wat ze wél moeten eten, in plaats van: “Eet geen chocolade en koek want dat is echt heel slecht voor je (bijvoorbeeld).” Want wat er precies gebeurd als zoiets tegen je gezegd wordt, is dat je juíst gaat denken aan die reep choco, terwijl dat daarvoor niet eens in je hoofd zat. Nu heb je die reep in je hoofd en kan je die gedachte moeilijker loslaten met als gevolg: trek en zin in die reep chocolade!

Je straalt uit hoe je je voelt

Maar negativiteit blijft niet alleen bij jezelf. Zodra jij in een negatieve ‘bubbel’ terecht komt, zal je dit uitstralen. Iedereen zal het aan je opmerken want het slaat door in alles. Dit is niet wat je wilt en daarom is het belangrijk dat je deze negatieve bubbel kapot prikt. Dit kan enorm lastig zijn omdat negatieve gedachten gewoontes zijn geworden. Het is het resultaat van jarenlang denken zoals je denkt. Er moet dus iets drastisch gaan veranderen zodat je jouw negatieve gedachtegang kunt omzetten naar een wat meer positief en resultaatgerichte mindset. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar dat is het niet. Het enige wat je hoeft te doen is je focussen op positieve gedachten. Want waar je op concentreert zal uiteindelijk sterker worden. Je kunt het vergelijken met krachttraining. Als je een aantal keer per week je spieren traint met zware gewichten, zal je uiteindelijk sterker worden. Het kost wat tijd, maar uiteindelijk merk je het verschil.

Hoe blijf jij positief en behoud je voor jezelf de goede vibe? Deel jouw reactie in de comments en help met jouw aanvulling ook anderen die dit artikel lezen!

DELEN

5 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here