gezonde leefstijl

Negatieve reacties over je gezonde leefstijl zijn alles behalve fijn. Mensen in je directe omgeving hebben continu commentaar en geven hun ongezouten mening over jouw nieuwe gewoontes. Niet oké. Daarom deze blog post waarin ik vertel wat je er aan kunt doen en mijn ervaring hiermee…

Negatieve reacties over je gezonde leefstijl

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je hebt net besloten om een gezondere leefstijl te creëren en gaat vol goede energie van start. Daarom heb je gisteravond weer die heerlijke salade voorbereid waar je tijdens de lunch lekker van kunt gaan genieten. Althans, dat hoopte je. Want toen het tijd was om te gaan lunchen werd je vrijwel direct gebombardeerd met allerlei vragen en opmerkingen. ‘Wat heb jij nou weer bij je? Je bent toch geen konijn?!’ ‘Vult dat wel? Man! Ik zou het niet volhouden op zo’n karige salade.’ ‘Zo, zo! Op dieet?’ Oké, daar ga je dan. Je gaat ze voor de zoveelste keer uitleggen dat het géén dieet is, dat er avocado in de salade zit waardoor je langer verzadigd blijft en je wilt het liefst nog tienduizend andere redenen opnoemen om jezelf (en je salade) te verdedigen, maar vaak is dat verspilde energie.

En dan heb ik het alleen nog maar over voeding. Qua sporten en progressie komen dit soort reacties ook vaak voor. Toen ik voor het eerst in het bedrijfsleven aan de slag ging als stagiair werd het me duidelijk: hier moet ik aan gaan wennen. Vrijwel dagelijks werd ik gebombardeerd met reacties als:

‘Ga je vanavond nou alwéér sporten? Doe je ook wel eens wat anders?’
‘Ah, neem nou een stukje taart, jij sport zoveel je kan het makkelijk hebben!’
‘Alweer broccoli met kip? Man! Ik zou helemaal gek worden!’
‘Ik zou niet te veel afvallen als ik jou was. Zo ben je toch ook al mooi?’

In het begin kwam het hard aan. Ik voelde de drang om mezelf te verdedigen en om fel weerwoord te geven. Want ja: dit is nou eenmaal mijn passie en als mensen dagelijks dit soort comments op je afvuren is dat niet héél chill. Toch heb ik wel echt geleerd dat het geen zin heeft om in discussie te gaan. Ze begrijpen het niet en willen het niet begrijpen. Dus het enige wat ik er aan kon doen, was er een positieve draai aan geven…

Maak er een grapje van en lach het weg

Al die reacties zijn naar, maar zoals ik net al schreef, is het mij ook al talloze keren overkomen. En uiteindelijk doe je er niet zo veel aan. Want deze mensen gaan niet veranderen. Ze zijn nou eenmaal zo. Jij kiest ervoor om wél te veranderen en je leefstijl te verbeteren. Dat is iets moois. Dus haal daar je energie uit, in plaats van het te verspillen aan mensen die het toch nooit zullen begrijpen. En als je weet dat je hun niet kunt veranderen, probeer het dan te accepteren. Maak er een grapje van en zeg: ‘Pfoe! Tja, ik weet ook niet of dit konijn hier wel verzadigd van raakt, maar ik ga m’n best doen.’ Lach het weg en snijd een ander onderwerp aan. Maak het gezellig en behoud een goede sfeer. Zo maak je het voor jezelf heel makkelijk, krijg je geen last van negatieve emoties en kun je het direct loslaten.

Meegaan in negativiteit

Maar dit kan natuurlijk ook heel anders aflopen. Want stel dat jij besluit om jezelf fel te verdedigen, ‘negatief’ te reageren en die vragen te beantwoorden met bijvoorbeeld zoiets als dit: ‘Laat me toch eens met rust joh, ik wil graag gezonder worden en dat zou jij ook eens moeten doen!’ Dán ontstaat er een kettingreactie. Er komt een weerwoord en daar heb jij vast ook weer wat op te zeggen, want je verdedigt iets waar jij volledig achter staat: je nieuwe gezonde leefstijl. Dit kan escaleren en brengt vervolgens je hele dag in een negatieve spiraal. Daar heb je echt he-le-maal niets aan! Want door de grimmige stemming die nu is ontstaan, heb je geen zin om na het werk te gaan sporten en als je een emotie-eter bent gooi je ‘s avonds ook nog die pizza in de oven. En dat terwijl je ook een grappige twist aan het gesprek had kunnen geven met als resultaat een goed humeur, een intensieve training en een gezonde avondmaaltijd! Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld en ook wel iets overdreven, maar je snapt wat ik bedoel. Laat een zo’n opmerking je dag niet ruïneren. Het is het niet waard. Geloof me.

Alles wat ‘iedereen’ doet, is normaal. Toch?

Wanneer je kiest voor deze nieuwe gezondere leefstijl, is het handig om jezelf voor te bereiden op dit soort negatieve reacties. Want dat zijn ze. Ze zijn negatief. Gezond eten en veel sporten wordt vaak gezien als iets aparts en dat heeft maar één simpele reden: het is anders dan wat ‘de meeste mensen’ doen. Want alles wat ‘iedereen’ doet, is normaal. Toch? Dat is altijd de indruk die ik kreeg.

Voorbeeld: op werk en stage werd er altijd gezamenlijk geluncht en vaak was ik de enige met een bakje gezond eten. Lees: broccoli met kip. Vrijwel iedere andere collega at brood. En hierdoor voelde ik me soms best alleen. Maar omdat ik een doel had, maakte het me niet uit en bleef ik volhouden. Het gaat er tenslotte niet om wat anderen doen, maar wat jij doet.

De mogelijke redenen van deze reacties op je gezonde leefstijl

Juist omdat het zo ‘anders’ is, voelen mensen blijkbaar de drang om er wat van te zeggen. Dit kan een aantal redenen hebben:

– Ze hebben zelf een rotdag en projecteren hun negativiteit op jou
– Ze willen zelf hun leefstijl verbeteren en gezonder gaan leven, maar zijn te bang voor de reacties van anderen waardoor ze er niets aan doen.
– Ze hebben in het verleden geprobeerd gezonder te gaan leven, maar dit leverde nooit het gewenste resultaat op waardoor ze nu een negatieve associatie hebben met gezond eten en/of sporten.
– Ze willen gewoon haten. Tja, haha.

Het vervelende is dat mensen een gezonde leefstijl altijd direct koppelen aan afvallen, terwijl dit niet altijd het geval is. Misschien wil je gewoon geen ongezonde voeding meer eten, heb je behoefte aan wat meer balans of merk je dat je klachten krijgt van je huidige eetpatroon. Er zijn zoveel redenen! Maar dat wordt vaak niet gezien. Mensen trekken direct hun conclusies en of we nou willen of niet, die negatieve reacties blijven komen. Er zal altijd weerstand zijn omdat iedereen een andere mening heeft.

Het is nooit goed.

Dus onthoud dat je het nooit voor iedereen goed kunt doen. Ben je te dun? Krijg je commentaar. Ben je te dik? Krijg je commentaar. Het is onwijs krom dat je jezelf continu moet verantwoorden aan anderen. Dus het beste wat je kunt doen is al deze negatieve reacties zoveel mogelijk te negeren en jezelf eroverheen zetten. Dit is jouw gezonde leefstijl. Onthoud dat.

“Sometimes the people around you won’t understand your journey. They don’t need to, it’s not for them.”

Morgen komt er een artikel online over negatief denken en waarom het niet werkt, dus nog een beetje extra motivatie om aan zoveel mogelijk dingen een positieve draai te geven! Stay tuned voor het artikel en ik zie je graag morgen weer.

Heb jij ook ervaring met dit soort negatieve reacties? En hoe ga jij daar mee om? Love to hear your stories!

DELEN

6 REACTIES

 1. Leuke post! Ik herken het helemaal.
  Ik moest ook denken aan het nummer van Kacey Musgraves, Follow Your Arrow. Heeft ze t ook over hoe je t toch nooit voor iedereen goed kan doen dus “follow your arrow wherever it points”.

 2. Je doet het toch nooit goed, dus je kan het maar beter van je af laten glijden. Toen ik kinderen kreeg was het hek van de dam. Als je denkt dat je nu veel commentaar krijgt, moet je eens zwanger worden. Ik ben me kapot geschrokken. Mensen zijn rare wezens. Mijn leven, mijn keuzes, let liever op jezelf.

  Ik ga mezelf in ieder geval niet meer verdedigen, ik haal mijn schouders op en lach heel lief, en denk er het mijne van.

 3. Mensen kunnen het ook gebruiken om een gesprek aan te knopen.
  Ze zijn (nog) niet bekend met jouw lifestyle en willen er meer over weten. Alhoewel het onhandig en negatief kan overkomen zijn de bedoelingen niet altijd negatief. Ze weten alleen niet precies hoe ze de kloof kunnen overbruggen dus maken ze de “konijnenvoer” opmerking.

  In ieder geval zou het je niet van je pad moeten halen om je doelen te bereiken. Zij hebben daar niks mee te maken natuurlijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here