light producten

Light producten zijn ideaal. Ze zijn lekker zoet, maar ondertussen scheelt het toch heel wat calorieën omdat ze worden gemaakt met kunstmatige zoetstoffen. Dit zorgt ervoor dat je eet zonder schuldgevoel. Toch zijn er nu twijfels over deze zogenoemde gezonde alternatieven. Hoe het precies zit leg ik je uit in dit artikel.

Kunstmatige zoetstoffen in light producten

Bijna iedereen houdt er wel van: iets zoets op z’n tijd. Koekje hier, chocolaatje daar. Omdat we hier zo van houden, werd er op ingespeeld door de producenten en ontwikkelden ze light producten. Zo kunnen we blijven genieten van de smaak van zoet, maar krijgen we niet al die ongewenste suikers en extra calorieën binnen. Maar toch zit dit iets anders in elkaar want die kunstmatige zoetstoffen zorgen er juist voor dat je meer trek krijgt in zoet. Het stimuleert dus je drang naar dat soort producten. Zélfs als er geen light variant van is. Great.

Je lijf snapt het niet meer

Natuurlijk is dit niet meer dan logisch want als je iets eet denk je niet: ‘oh dit is zoetstof x en geen echte suiker!’ Nope. Je proeft alleen het zoete. En je lichaam raakt hier dus volledig van in de war. Het proeft zoet en voor je lichaam staat dit gelijk aan veel calorieën. Maar die calorieën komen helemaal niet, omdat het light is. Dus je lijf geeft een signaal af en zegt: blijf eten want ik mis die calorieën! Vervolgens gaat je lichaam ook nog eens verteringssappen aanmaken en ook dat draagt bij aan het hongergevoel en de lekkere trek om weer iets te eten. Pfff…

light producten

Na een cheatmeal wil je alleen maar meer

En misschien heb je dit zelf ook wel eens gemerkt. Bijvoorbeeld als je net aan een nieuwe leefstijl begint. Je eet een tijd veel minder ongezonde dingen en dus ook minder suiker-rijke voeding. Maar stel nou dat je een keer een ‘cheatmeal’ neemt of op een verjaardag gaat genieten van een stukje taart, dan zal je al snel merken dat je drang naar nog meer suiker-rijke voeding enorm zal toenemen. Het werkt dus eigenlijk verslavend. Hetzelfde verhaal geldt ook voor junkfood en daar schreef ik eerder al een artikel over.

Er is ook een onderzoek gedaan onder kinderen. Ze kregen acht dagen een drankje met zoetstoffen. Het directe gevolg hiervan was dat ze daarna ook de voorkeur gaven aan een zoete yoghurt. Hier zie je dus hetzelfde effect als wat ik net beschreef met het stukje taart. Je lichaam wil alleen maar meer.

Uit balans

Wat er natuurlijk ook gebeurd wanneer je veel light producten eet, is dat je gaat denken dat je er meer van mag. Maar wat hierbij vergeten wordt is dat light producten ook gewoon calorieën bevatten, dus dat idee gaat absoluut niet op. Een ander punt is dat je zo veel light producten eet, dat je denkt dat je vaker iets ongezonds kunt eten omdat het uiteindelijk wel weer in balans komt. Nou, nee. Hier gaat het dus mis en dit zijn misschien wel de grootste valkuilen van de light producten. Mensen oordelen te makkelijk en gaan af op het woordje ‘light’. Hierdoor maken ze keuzes zonder ook echt de verpakking te lezen en dat is jammer. Zolang je je niet echt verdiept in wat je in je mond stopt, kan je alsnog verkeerde keuzes maken ondanks alle dingen die op de verpakking staan aangegeven. Dus blijf de labels lezen en weet wat je eet.

Maar wordt je er ook écht dikker van?

Daarover kan nog geen definitieve uitspraak gedaan worden omdat dit natuurlijk allemaal wordt getest op echte mensen. Het blijft voor onderzoekers toch lastig om testpersonen te vinden die voor een lange tijd alleen maar light producten willen eten. En er zijn heel wat studies gedaan en de resultaten daarvan zijn ontzettend verschillend. Daarom zou ik voor nu zeggen om op te letten met ‘light’ maar je hoeft ze zeker niet links te laten liggen. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar de juiste balans en ik raad jou aan om dit ook te doen. Afvallen is heel goed mogelijk als je zorgt voor een negatieve energiebalans en in principe kan je alles eten wat je wilt, zolang je je maar aan deze balans houdt.

Ik hoop dat je nu een duidelijker beeld hebt gekregen van light voedingsmiddelen en producten en dat je nu nog betere keuzes kunt maken. Als je meer informatie wilt over het maken van die betere keuzes, kan ik je aanraden om de volgende artikelen ook eens te lezen:

Gezonde vervangers
Healthy boodschappenlijst

DELEN

3 REACTIES

  1. Light producten zijn vaak zonder/ minder vet.
    Maar vet geeft smaak, en dat halen ze eruit. Dat vervangen/verhullen ze dan met suikers/koolhydraten. Waar je bloedsuiker omhoog schiet en waar je na zon 2 uur weer honger hebt en vaak snaai je dan…. en tadaa je eet meer en je komt aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here