keto dieet

Het Keto dieet. Een enorm streng dieet met onwijs weinig koolhydraten en eiwitten en heel veel vetten. Je kunt er snel veel vet mee verliezen, maar weegt het op tegen de nadelen die er aan verbonden zijn? Ik leg je alles uit, zodat je zelf een keuze kunt maken!

Je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord: het keto(gene) dieet. Maar wat houdt dit dieet precies in en hoe werkt het?

Om te beginnen eet je tijdens zo’n dieet vrij veel vetten, genoeg eiwitten en weinig koolhydraten. En misschien denk je nu al: ‘huh, hoezo?! Ik wil toch juist afvallen en vet verliezen?’ Helemaal waar! Lees even snel dit artikel, dan snap je waarom je voldoende vet moet eten om vet te verbranden.

Ik wacht wel even.
..

Gelezen? Good! Laten we verder gaan.

Hoe werkt een ketogeen dieet?

Bij een keto dieet eet je dus ontzettend weinig koolhydraten. En als ik zeg ‘ontzettend weinig’ bedoel ik ook echt extreem weinig. Maar 5% van je calorieën bestaat uit deze macro en dat is best shocking. Vooral als je het vergelijkt met een koolhydraatarm dieet, want daarbij mag je zelfs meer carbs dan dit (lees: 100 gram!) Die 100 gram is ongeveer genoeg voor een klein beetje rijst, brood of wat fruit. Onwijs weinig dus. Kan je je voorstellen dat dit bij het keto dieet helemaal niet mag? My oh my…

Je lijf in ketose

Het is namelijk zo dat je bij het keto dieet maximaal 30 gram koolhydraten mag eten. En believe me: dit is zó ontzettend weinig. Dit haal je uit groenten en daar blijft het dan ook bij. Fruit is een absolute no-go want daar zit natuurlijk een hele lading koolhydraten in. Wat over blijft zijn natuurlijk de eiwitten en die vullen ongeveer 35% van je dagelijkse calorieën budget. Maar waarom eigenlijk? Want ik hoor je denken: ‘Koolhydraten zijn toch juist een goede energiebron?’ Jep, daar heb je helemaal gelijk in. Maar bij dit keto dieet pakken ze het heel anders aan, want het doel hiermee is om je lijf in ‘ketose’ te brengen.

keto dieet

Dit houdt in dat je hersenen vetten moet gaan gebruiken om te functioneren. En dat is even heel wat anders. Want normaalgesproken kunnen deze vetten helemaal niet ‘zomaar’ gebruikt worden om je lijf energie te geven, maar door deze bizarre macro’s aan te houden en te volgen, heeft je lichaam vrij weinig keus. Klinkt nogal drastisch hè? Is het ook.

En als dit gebeurd komt je hele lijf in ‘ketose’. Je lichaam past zichzelf aan en gaat aan de slag. Vetten worden door je lever omgezet in ketonen. Dit is nodig omdat deze wél gebruikt kunnen worden om je lijf van energie te voorzien. En als we dan nog een stapje verder gaan en je draait helemaal op die vetten, dán kan je lijf vet gaan verbranden. En dat is hoe het keto dieet je kan helpen bij het afvallen. Niet je standaard dieet dus en een flinke uitdaging. Ik sla ‘m even over als je ‘t niet erg vindt, haha!

Misschien ben je nu aan het nadenken of dit keto dieet wat voor je is. Het klinkt nog niet heel ‘appealing’ en dat snap ik maar al te goed. Mij klinkt het namelijk ook niet echt als muziek in de oren, maar ik wil nog wel een aantal voordelen en nadelen voor je op een rijtje zetten zodat je een goede keuze kunt maken en volledig op de hoogte bent van alle ins & outs van dit bizarre dieet.

keto dieet

De voordelen van het keto dieet

1. Extreem low carb, maar geen honger!

Ondanks dat dit dieet dus super low carb is, kan ik je verzekeren dat je totaal geen trek zult krijgen. Yep. You heard that right. Heb je je ooit afgevraagd waarom ik altijd avocado door mijn salade doe? Om te zorgen dat ik verzadigd blijf, want in die blaadjes sla zitten natuurlijk ook amper koolhydraten. Dit is hetzelfde verhaal. Vetten geven een verzadigd gevoel en dit is ook de reden dat je tijdens het keto dieet absoluut geen trek zult krijgen.

En wat je misschien wel hebt gemerkt als je over de dag verspreid verschillende vormen van koolhydraten eet (brood, koekje, ‘s avonds een bord pasta) dat je schommelingen ervaart in je bloedsuiker. Dit gaat als volgt: zodra je iets eet met koolhydraten gaat je bloedsuiker (oftewel je glucose gehalte) omhoog. Als je niks raars onder de leden hebt, blijft deze stijging aanhouden tot ongeveer 2 uur na je maaltijd of snack. Daarna daalt het weer doordat het hormoon insuline wordt aangemaakt. Deze komt in je bloed terecht als je bloedsuiker gaat stijgen (dus als je carbs eet). Hierdoor wordt glucose in rap tempo door weefsel in je lichaam opgenomen. Maar je bloedsuiker blijft niet steeds dalen, dit stopt wanneer het onder een bepaalde grens komt. Dan wordt er glucagon aangemaakt die er uiteindelijk weer voor zorgt dat alles weer op het normale niveau terecht komt.

Super ingewikkeld verhaal, maar ik hoop dat je het een klein beetje hebt kunnen volgen. De conclusie is dus dat je die schommelingen niet meer zult hebben als je met het keto dieet start en dat kan een hele mooie reden zijn om er mee te beginnen! Vooral als je je bedenkt dat dit misschien ook een manier kan zijn om van je eetbuien af te komen. Als je namelijk vaak te veel snelle suikers eet (slechte carbs) heb je kans dat je hier ook minder last van krijgt omdat je in zijn totaliteit veel minder koolhydraten consumeert en je meer richt op het eten van vet. Think about it!

keto dieet

2. Vet verbranden 2.0

Bij de meeste diëten duurt het altijd even voordat je echt resultaat gaat zien en je lichaam vet gaat verbranden. Maar niet bij het keto dieet. Je kan veel sneller vet verliezen. Dit komt doordat je heel eenvoudig een enorm calorietekort kunt creëren (omdat je zo verzadigd blijft door al die vetten) en dat gaat er uiteindelijk voor zorgen dat je afvalt (negatieve energiebalans). Calorieën tellen is ook volledig verleden tijd want je gaat echt geen trek krijgen. Natuurlijk zijn er -net als bij elk ander dieet- genoeg onderzoeken gedaan naar de werking ervan. Een van deze onderzoeken wees uit dat deelnemers die het keto dieet volgden, ongeveer 2,2 keer meer gewichtsverlies hadden dan de anderen die een caloriearm of vetarm dieet volgden. Dat is echt een enorm verschil!

Once again, I hear you thinking: ‘Dit klinkt echt te mooi om waar te zijn.’ Ja, klopt. En net zoals de andere diëten zijn ook hier toch nog een aantal nadelen aan verbonden. Het moest er een keer van komen… Right? Want afvallen zonder hongergevoel klinkt natuurlijk perfect, maar zo perfect is het (helaas) niet…

Oké, here we go:
keto dieet

1. Keto griep

Je gaat je verrot voelen! Ja, boom! Just like that. Want beeld je dit even in: normaalgesproken gebruikt je lichaam koolhydraten om te functioneren en ineens zeg je tegen je lijf: ‘Dit gaan we niet meer doen, ik ga nu onwijs veel vet eten dus wen er maar aan.’ Dit is hoe je je waarschijnlijk gaat voelen:
– Moe en lusteloos
– Slap en suf
– Het gevoel alsof je de griep krijgt
– Hoofdpijn

Wil je dit dieet nog steeds volgen? Het wordt al wat minder aantrekkelijk hè? Jup, same here. Deze symptomen kunnen wel een aantal weken tot een maand aanhouden. Uiteindelijk gaat het wel over, het is natuurlijk niks permanents, maar je moet wél even door die fase heen. En dan is dit weer zo’n moment waarop ik aan je vraag: ‘Hoe graag wil je het?’ Want als je dit niet graag genoeg wilt (dit dieet volgen) dan gaat het je waarschijnlijk niet lukken. Waarom zou je je vrijwillig een maand grieperig willen voelen? Denk er goed over na!

2. Dit ga je eten (en dit niet)

Als je een dieet gaat volgen wat zich voornamelijk richt op vetten, moet je je voorstellen dat je vooral dit soort dingen gaat eten: vlees, vis, zuivel, eieren, avocado’s, noten, olie en af en toe wat groente. Maar omdat je van dit laatste dus ook maar weinig mag en dus ook geen fruit, (lees: carbs) mis je heel wat vitamines en mineralen. Ook volkoren granen ontbreken in dit dieet, terwijl die juist een waardevolle bron van vezels kunnen zijn die je weer nodig hebt voor een goed functionerende darmflora. Dus haal je supplementen potjes maar tevoorschijn want die ga je zeker nodig hebben bij dit dieet anders ben je nog langer ziek dan een maand…

keto dieet

3. Sport je veel? Skip dit dieet

Ja hier kan ik een heel verhaal over houden, maar echt, als je veel sport (like me) dan kan ik je dit keto dieet echt afraden. Je hebt koolhydraten nodig om fanatiek te kunnen sporten en dat gaat niet wanneer je alleen maar vetten eet. Als sporter verbruik je veel energie en dan gaat dit gewoon niet op.

Conclusie

Denk goed na en weeg de voor en nadelen nog een keer tegen elkaar af. Is dit écht iets voor jou? Of kan je beter gewoon een aantal gezondere aanpassingen doen in je alledaagse gewoontes en er een leefstijl van maken? Want je lijf gaat het in het begin echt zwaar krijgen en over de langere termijn kan het zo zijn dat je tekorten gaat opbouwen. Geen koolhydraten is echt killing en na een tijd word je onwijs moe van het beperkte voedingsschema wat je hebt. Er is nou eenmaal niet zo veel variatie in dit dieet. Op korte termijn kan het je misschien aanspreken, maar als een echte leefstijl zou ik dit niet aanraden.

Nog wat extra uitleg nodig? Misschien helpt deze video je!

Heb je nog wat extra toelichting nodig of wil je nog een informatieve video zien waarin het keto dieet nog eens wordt uitgelegd? Kijk dan hieronder verder:

Wat denk jij? Iets voor jou?

DELEN

11 REACTIES

 1. Had ik deze (duidelijke) uitleg een jaar eerder gelezen, dan was ik er nooit aan begonnen; Ik heb dit inderdaad vorig jaar gedaan. De kilo’s vlogen eraf, maar qua sporten was het veel minder. Ik had constant het idee dat mijn benen slap waren, en dat ik niet meer de energie had die ik ervoor had. Ik ben er dan ook mee gestopt toen ze mij na een rondje hardlopen in heuvelachtig gebied op een stoel moesten zetten omdat ik wegdraaide.
  Nadat ik ermee gestopt was heeft het ook wel nog een paar weken geduurd om terug helemaal te geraken waar ik ervoor stond. Neen, voor mij nooit meer!

 2. Ik ben nu voor de 2e keer bezig met een keto dieet (powerslim) en het gaat mij prima af! Nergens last van, ondanks dat je niet veel mag hebben zijn er zoveel lekkere gerechten te maken. Heb veel andere diëten geprobeerd en niks werkte, 3 jaar terug ben ik 20 kg afgevallen en heb er nu alweer 10 af.

 3. Als mensen die dit dieet volgen vervolgens weer ‘gewoon’ gaan eten, dus weer koolhydraten eten, komen zij dan ook extra snel weer aan?

  Verder is tot 100gr koolhydraten eten volgens mij koolhydraatbeperkt en tot 30gr koolhydraten koolhydraatarm.

  • Hi Tess! Vaak is het zo dat de kans groot is dat je dan inderdaad aankomt. Dit omdat je lijf weer helemaal opnieuw moet wennen, maar dat verschilt per lichaam.

 4. Zo te lezen snap je het niet helemaal, juist heel veel sporters hebben baat bij dit dieet en zijn heel creatief met alle groenten die wel gegeten mogen worden.net als aardbeien en bessen.de keto-flu duurt ook maar een paar dagen als je het dieet serieus neemt en jezelf niet terug laat vallen.jammer dat je niet grondig genoeg onderzoek heb gedaan naar een dieet wat redelijk makkelijk vol te houden is

  • Keto flu ontstaat doordat je veel vocht verliest in de eerste periode. Daarmee verdwijnen er ook meer electrolyten je lichaam. Dit geeft de effecten. Gewoon meer Natrium, Kalium en Magnesium tot je nemen, dat scheelt echt enorm. Het is zo wie zo verstandig om je eerst goed in te lezen in de Keto leefstijl, veel positieve effecten komen pas na een aantal weken. In de eerste week kan je beter niet teveel intensief sporten, je lichaam is dan aan het omschakelen en dat merk je direct bij sporten.

 5. Hey! Wat een goed artikel. Leuk om te lezen en je hebt goede info geschreven. Alleen waren er 2 puntjes die niet helemaal kloppen.
  1: je beschrijft keto als een “Dieet” mensen die dit echt serieus doen (zoals ik) zien dit niet als een dieet maar,als een levensstijl. Het is echt niet slim om dit als een tijdelijk dieet te gebruiken. Dat is met als alle dieete “water naar de zee dragen” en veroorzaakt ongetwijfeld een jojo effect. Daarbij duurt het een tijdje voor de gezonde effecten van keto op celniveau en DNA zijn aangekomen.
  2 . Keto zou geen goed idee zijn bij intensieve sport…jij sport ook,ik ook,heb je ooit gemerkt dat je met koolhydraten beperkte energie hebt? Je hebt gegeten,gaat naar de gym,begint super fanatiek…2 uur later lig je er helemaal af omdat je koolhydraten op zijn,oftewel je geen energie meer hebt?!Met keto is dit niet zo,ik doe aan powerliften,ik til met gemaak 8 sets van 6 met 130 kilo,daarbij doe ik cardio en zeker nog een uur aan spierisolatie oefeningen op machine en dumbels. Mijn energie toevoer is vet,als mijn innamen die dag aan vet op is,geen probleem ik heb nog genoeg in mijn lichaam opgeslagen om nog een extra half uurtje door te gaan. Dus juist voor sporters is keto heel erg gunstig. Nogmaals,het is echt een levenstijl en geen tijdelijk dieet. Dieete is niet verstandig en niet leuk. Zoek een levenstijl die bij je past,die je omarmt als de perfect passende jas,waar je je gezond en fit door voelt. Al met al heb je echt wel een leuk artikel geschreven! You go girl!

 6. ik eet medisch gedwongen keto omdat mijn lichaam geen kh aan kan dus ik weet niet beter. mensen die eraan willen beginnen moeten zich eerst heel goed inlezen of laten voorlichten 😉
  mensen uit mijn omgeving eten ook keto maar dan om af te vallen en die willen niks anders meer, de meningen zijn er dus over verdeeld

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here