food shaming

Food shaming. Misschien heb je er wel eens van gehoord: nare opmerkingen maken over iemands eetpatroon. Het gebeurd vaker dan je denkt en ook ik heb er ervaring mee. Ik deel mijn persoonlijke verhaal en vertel waarom het moet stoppen.

De laatste tijd is er heel wat rond gegaan over de term bodyshaming. Ik heb hier zelf ook een artikel over geschreven. Maar toen ik hier dieper over nadacht, realiseerde ik me dat dit niet het enige is waar mensen elkaar over ‘shamen.’ Want hoe zit het met iemand bekritiseren over haar eetpatroon? Vandaag ga ik je wat meer vertellen over food shaming en mijn persoonlijke ervaring hiermee.

Guilty pleasure

Naast het feit dat ik enorm veel van gezond eten houd (en dit ook de hoofdtoon is van mijn fitte leefstijl) heb ik het ook vaak genoeg over genieten. En genieten is natuurlijk heel erg persoonlijk. Waar de een enorm gek is op burgers en frietjes, geeft de ander de voorkeur aan een heerlijk bord pasta. Mijn guilty pleasure is junkfood. Burgers, friet, pizza, alles met kaas… The list goes on and on. Mijn hart gaat nou eenmaal sneller kloppen van dit soort eten. Tja, you hate it or you love it.

Een rare combi

Wanneer ik dit deel met de buitenwereld kijken mensen me soms gek aan. ‘Maar jij bent toch zo fit? Dat mag jij dan toch allemaal niet eten?’ Eh, ja ik ben fit maar dit betekent toch niet dat ik niet ook enorm kan genieten van junkfood? Mensen zien dit vaak als een rare combinatie. En dat snap ik in zekere zin ook wel, want het zijn twee uitersten. Maar het gaat mij hier meer om het gevoel wat je een ander kan geven als je afkeurend reageert op zijn of haar voedingskeuze. Dus als we dit gedrag een naam zouden moeten geven is food shaming een toepasselijke term. Op mij heeft het persoonlijk niet een hele negatieve uitwerking, maar het is soms wel irritant en gewoon een raar idee dat er gedacht wordt dat ik bepaalde dingen niet ‘mag’ of niet ‘zou moeten’ eten omdat ik bijna 24/7 bezig ben met fitness en gezond leven…

AdvertentieMake It Fit

food shaming

Geniet!

Daarbij kan ik me ook goed voorstellen dat dit soort opmerkingen voor sommige mensen (vooral als je net begint met je gezonde leefstijl) echt wel een ding kan worden, waardoor het ze uiteindelijk kan weerhouden om het eten te eten wat ze zó ontzettend lekker vinden en waar ze op z’n tijd echt van kunnen genieten. Maar ook dat ze de balans verliezen omdat ze een negatieve relatie met eten ontwikkelen en voedingsmiddelen gaan labelen met ‘goed’ en ‘slecht’. Tuurlijk zijn er bepaalde gerechten en producten die niet heel gezond zijn als je wilt afvallen, maar alles met mate. Je kunt namelijk alles eten wat je wilt en nog steeds gewicht verliezen en je doelen bereiken. Want het leven draait niet alleen maar om altijd maar gezond doen. Nope. Dat heb ik zelf ook ondervonden. Genieten is net zo belangrijk.

Je hoeft je eetpatroon niet te verdedigen.

Mijn vriend en ik houden allebei van junkfood en eten het daarom ook consequent één keer per week. Daar ben ik heel eerlijk in. Er gaat geen week voorbij dat ik geen pizza, burger of frietjes eet. De ene keer iets meer dan de andere keer, vooral nu ik aan het cutten ben. Afgelopen weekend heb ik alleen maar wat popcorn en frietjes gehad en daar bleef het bij (zie weekvlog van maandag). Maar als ik dit bijvoorbeeld vertel aan een familielid of kennis, krijg ik gelijk zo’n rare blik. Ik krijg dan het gevoel dat ik mezelf moet gaan verdedigen. Alsof ik ze eraan moet herinneren dat ik wél 5-7 keer per week in de sportschool sta te knallen. Dat ik voor de rest iedere dag super gezond eet. Maar waarom zou dit moeten? Waarom moeten we onszelf verdedigen om wat we eten? Dit is absoluut niet nodig naar mijn mening. Ik vind dat iedereen zich comfortabel moet kunnen voelen om gewoon te zeggen wat hun favoriete eten is, ook al is dit super over de top! Ik vind het alleen maar fantastisch als mensen dit soort dingen delen. Heerlijk om te horen uit welke voedingsmiddelen en gerechten anderen hun comfort en geluk halen.

Waarom houd ik zo van junkfood?

Maar waarom eet ik junkfood? Waarom houd ik er zo van? Simpel: omdat ik ervan geniet. Het brengt me simpelweg geluk. En dit klinkt misschien een beetje gek, maar het is écht zo. Op het moment dat ik bijvoorbeeld een hap neem van een dikke xxl cheeseburger van de Burger King, krijg ik echt een enorme glimlach op mijn gezicht. Zó lekker! En waarom zou je niet vrij en open kunnen spreken over iets wat je geluk brengt? Omdat het toevallig een extreem high calorie en super vette burger is? Raar toch?

food shaming

Het is nooit goed.

En dan hebben we het nu nog over ongezond eten. Maar met gezond eten is het eigenlijk hetzelfde liedje. Misschien heb je het wel eerder hier op mijn blog gelezen. Toen ik net begon met mijn fitte leefstijl deed ik heel veel aan meal preppen en nam ik iedere dag een bakje broccoli met kip mee naar werk en stage. En wat denk je dat er gebeurde? Ik kreeg vrijwel alleen maar negatieve opmerkingen. Er was af en toe iemand die zei: ‘Zo! Gezond hoor, lekker!’ En natuurlijk zijn sommige opmerkingen gewoon als grapje bedoeld en moet ik daar niet te zwaar aan tillen, maar als het heel vaak gebeurd, doet het toch wat met je. En hiermee wil ik aanduiden dat het dus totaal niet uitmaakt wat je doet of wat je eet. Het is nooit goed. Voor niemand niet. En daarom moet je dus lekker doen waar je zelf zin in hebt en gewoon eten wat je wilt.

Food shaming is een term die ik nog niet heel veel voorbij heb zien komen. Toch gebeurd het meer dan je denkt en is het bij jou misschien ook al eens voorgevallen. Of je er nou een naam aan wilt geven of niet, het maakt niet uit. Het gaat erom dat we elkaar in zijn/haar waarde laten door niet alleen op te letten met welke opmerkingen je maakt over iemands lichaam, ook op het gebied van voeding vind ik dit ontzettend belangrijk.

Ik ben benieuwd of jij hier ook ervaring mee hebt. Laat het me weten ik ben benieuwd!

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here