vegetarisch

Vegetarisch eten is iets wat ik een paar jaar geleden echt niet zou doen. Ik at bijna twee keer per dag vlees en dacht er eigenlijk helemaal niet zo bij na. Nu is dat helemaal veranderd en daarom wil ik je graag wat meer vertellen over waarom ik het belangrijk vind om vaker vegetarisch te eten en deel ik mijn favoriete vleesvervangers met je!

De laatste tijd eet ik veel minder vlees. Als je me volgt op Instagram en mijn stories wel eens bekijkt is dit je ongetwijfeld opgevallen. Maar waarom eet ik minder vlees en wat is mijn doel hiermee? Ik vertel je er alles over!

Om allereerst een goed achtergrond beeld te schetsen bij waarom ik dit doe, moeten we terug naar een paar maand geleden toen ik voor het eerst de documentaire ‘What the health’ keek. Ik zag allerlei schokkende feiten over de productie van vlees die ik nog nooit eerder had gehoord. Na die docu gezien te hebben struinde ik nog wat verder door Netflix om nog wat meer informatie te krijgen.

Vanaf dat moment is er bij mij langzamerhand meer bewustwording ontstaan over de productie en consumptie van vlees. Ik deed er niet direct iets mee, omdat ik niet goed wist hoe ik dat zou moeten doen en eerlijk gezegd zat ik een beetje op tegen de vleesvervangers omdat ik dacht dat dit echt niet lekker zou zijn. Ik had dus vooroordelen terwijl ik het nog nooit geprobeerd had.

Mijn allereerste vleesvervanger

AdvertentieMake It Fit

Tot een paar weken geleden. Ik kocht mijn allereerste vleesvervanger, omdat ik gewoon zin had in iets met kaas. Ik kwam uit bij de Valess kaasschnitzel en aangezien hier een sticker op stond met iets als ‘meest gekozen vleesvervanger 2017’ dacht ik dat ik hiermee wel goed zat. Eenmaal thuis bereidde ik het zoals aangegeven op de verpakking, nam een hap en dacht: ‘Holy sh*t! Hoe kunnen ze dit zó lekker maken?!’ Ik was helemaal verbaasd en werd onwijs enthousiast. Ik appte meteen mijn bestie, Michell. Zij is al een paar jaar vegetariër. Ik stuurde een foto en zei: ‘Ik kan niet geloven dat ze dit zo lekker kunnen maken, ik ga dit vaker doen.’ Ze beaamde het en zei dat er nog zoveel meer lekkers te ontdekken was.

En geloof het of niet, ik heb nu al heel wat vleesvervangers geproefd en momenteel ligt mijn koelkast er vol mee. En dat is geen grap. Ik vind het heerlijk! En waarom zou ik ‘echt’ vlees eten als de ‘namaak’ varianten ook onwijs lekker smaken? Bovendien zitten er veel voordelen aan de vleesvervangers. Niet alleen is het een stuk goedkoper (bij de Lidl bijvoorbeeld) ook bevat het vaak veel minder calorieën en is het rijk aan vezels wat weer heel goed is voor mijn prikkelbare darm.

Mijn favoriete vleesvervangers zijn:

– Valess kaasschnitzel (rond de € 2,60)
– Garden Gourmet spinazie kaas rondo (ongeveer € 2,60)
– Vegetarische hamburger van de Lidl (€ 1,60)
– Kruimgehakt van de Lidl (€ 1,60)
– Hamburgers van de Lidl (€ 1,60)

Echt onwijs lekker en eigenlijk eet ik bijna geen normaal vlees meer. En let op, hiermee wil ik wel gelijk iets duidelijk maken. Dat ik het momenteel bijna niet eet, betekent niet dat ik vegetariër wil worden, of ga worden. Dat gaat niet gebeuren want dat is niks voor mij. Het enige wat ik op dit moment doe is wat vaker vleesvervangers gebruiken voor mijn avondeten. Naar werk neem ik nog steeds broodjes met kipfilet mee. Dit zeg ik zo ‘nadrukkelijk’ omdat ik eerder (toen ik foto’s plaatste van vleesvervangers) reacties kreeg van dames die dachten dat ik vegetariër ging worden. Dat is dus niet het geval :-).

Welke gradaties bestaan er?

Om het hele verhaal goed te begrijpen is het misschien handig dat ik eerst wat verdere achtergrondinformatie geef. Zoals je misschien weet bestaan er allerlei soorten gradaties. Zo heb je vegetariërs die geen vlees, vis en schaaldieren eten. Daarbij eten ze ook geen insecten of andere producten waar iets van dieren in is verwerkt. Een veganist is iemand die nog een stapje verder gaat en hierbij dus ook geen dierlijke producten dragen. Dus geen leer, wol of bont. Ook eten veganisten geen boter, kaas, eieren, melk en honing. Dan heb je ook nog mensen die geen vlees eten maar wel vis. En tot slot nog mensen die flexitariër zijn. Kortom er zijn dus heel veel verschillende variaties.

Nu je dit weet kan ik je gaan vertellen wat vlees eten doet met onze samenleving. A.k.a. die schokkende feiten waar ik het in de introductie over had. Er zijn heel wat verschillende standpunten van waaruit je de keuze kunt maken of je eventueel minder vlees wilt eten of zelfs vegetariër wilt gaan worden, maar ik heb de basis nu voor je op een rijtje gezet:

1. Het is gezonder

Het is wetenschappelijk aangetoond dat als je veel vlees eet, dat het ongezond voor je is. Hier is geen discussie over mogelijk, het is onderzocht en bewezen. Dus wanneer je vegetarisch eet is het net zo gezond als een voedingspatroon mét vlees. Doordat vlees tegenwoordig komt van niet altijd even gezonde dieren die zijn gefokt voor ons eten, wordt vlees vaak gemanipuleerd. Dit zie je vooral bij de supermarkten en bij echte slagers eigenlijk niet tot nauwelijks. Het wordt zo lekker mogelijk gepresenteerd voor de consument. Hierdoor kan het dus zo zijn dat je er zelfs ziek van kunt worden.

2. Beter voor het milieu

Als je vaker vlees laat staan of vegetariër wordt draag je bij aan een gezonde leefomgeving. De productie van vlees zorgt namelijk voor heel veel gebruik van water, grootschalige ontbossing en meer uitstoot van broeikasgassen.

Ontbossing is een groot probleem. Voornamelijk in het Amazonegebied. Hier wordt per minuut ongeveer 1 voetbalveld aan Amazone woud gekapt. Hoe erg is dit? Toen ik dit hoorde schrok ik wel even. Dit doen ze zodat ze soja en maïs kunnen verbouwen omdat varkens dit nodig hebben om te eten. En nou denk je vast, waarom kunnen we die soja niet gewoon in Nederland verbouwen en waarom moet de Amazone daar dan voor afgekapt worden? Nou omdat Brazilië de grootste producent is en omdat we in Nederland nog niet weten hoe we soja kunnen produceren en verwerken. Wist je dat er voor 1 kilo varkensvlees zo’n 10 kg soja nodig is? Jep. Ik vind het erg schokkend.

3. Het kost zoveel water!

Ook is er voor zo’n 100 gram biefstuk heel wat water nodig. Het is zelfs zo dat je voor die 100 gram 60 keer kan douchen. Dit komt doordat er water nodig is om de gewassen te laten groeien (soja en maïs), voor transport van de gewassen en de koe drinkt natuurlijk ook. Dit is zo’n 15.000 liter water in het grotere plaatje. Natuurlijk zie en voel je dit niet direct, maar op een dag kan het zo zijn dat je hier wel wat van gaat merken. Veel mensen zijn nu nog onwetend, maar er zijn gelukkig ook heel wat mensen in Nederland die al wel bijdragen aan het minderen van vlees of die er voor kiezen om helemaal geen vlees meer te eten. Wist je dat 60% van de Nederlanders flexitariër is? Super goed toch?!

vegetarisch

Wat zijn mijn hoofdredenen om minder vlees te eten?

Ik vind het heel erg dat er zoveel natuur verloren gaat en dat veel dieren speciaal gefokt worden en een slecht leven hebben voor een stukje vlees. Ook merk ik dat ik vaak praat met mensen over dit soort onderwerpen en die dan aangeven dat ‘het toch niet helpt’ en dat ‘als ik het niet eet, doet een ander het wel.’ Aan de ene kant snap ik het, omdat je niet meteen de effecten van het vlees eten en de productie van vlees merkt. Maar als iedereen zo denkt, kom je ook nergens. Daarom wil ik graag ook een steentje bijdragen.

Daarbij merk ik dat ik vleesvervangers ook onwijs, maar dan ook onwijs lekker vind. Ik was er verbaasd over hoe lekker ze dat tegenwoordig kunnen maken. Op een bepaald moment heb ik gewoon mijn vooroordelen de deur uit gegooid en ben ik gewoon maar wat gaan proberen. En nu? Nu ben ik stukken goedkoper uit, krijg ik meer vezels binnen en minder calorieën. Hoeveel voordelen wil je hebben? Ook merk ik dat het bijdraagt aan een betere darmfunctie aangezien ik last heb van PDS (prikkelbare darm). Het was in het begin wel testen welke producten ik kan hebben en welke niet, maar nu ik het weet, koop ik eigenlijk bijna nooit meer ‘echte stukken vlees.’

En zoals ik eerder al zei, ik word geen vegetariër, maar als we er een naam aan moeten geven ben ik eerder een flexitariër. Af en toe laat ik vlees staan want ik eet nog wel gewoon plakjes kipfilet op brood e.d. Deze manier van leven en met eten omgaan voelt stukken beter en ondanks dat ik af en toe nog wat rare blikken of reacties krijg van mijn directe omgeving, maakt dat me helemaal niet uit. Het doet me goed en het voelt fijn om dit soort bewuste keuzes te maken.

Eet jij veel vlees? Ben je vegetariër? Let me know! Ik ben benieuwd naar jullie ervaring en verhalen.

DELEN

4 REACTIES

  1. Dit is echt de mindset die we zoooo dringend nodig hebben! Mensen denken te vaak in hokjes en in termen van zwart-wit; wel of geen vegetariër, terwijl het zo makkelijk is om flexi te zijn!
    Ik ben vegetariër omdat ik er me gewoon goed bij voel, ik voel me mentaal en fysiek er echt lekker bij, maar zit nu met een echte carnivoor als vriend waardoor ik nu ook mijn flexibiliteit verhoogd heb (bv bij etentjes bij hem thuis – enkel puree met wortelen is ook maar niks). Mensen doen er zo heftig over van “hé jij bent toch vegetariër wat zit je met vlees te doen”, terwijl het echt gewoon draait rond doen wat je zelf fijn vindt.
    Fijn dat dat vandaag toch eindelijk aan bod begint te komen 😀

    • Goed te horen Eline! Ja inderdaad. Wat goed om te horen. Ja dat is helemaal waar er wordt nog steeds wel op een aparte manier op gereageerd door de buitenwereld. Ik vind het belangrijk om hier meer duidelijkheid over te creëren dus ik hoop dat ik met dit artikel daar mijn steentje aan kan bijdragen! xxx

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here