afvallen mislukt steeds

Afvallen mislukt steeds? Je hebt alles geprobeerd, maar niks lijkt te helpen. Je verliest motivatie en denkt dat je niet in staat bent om af te vallen. Maar we weten allemaal dat dat niet waar is! Ik geef je de reden dat het niet lukt en bied een onwijs makkelijke oplossing die je vandaag nog kunt toepassen.

Afvallen mislukt steeds: Ik heb je hulp nodig!

Dagelijks krijg ik ontzettend veel berichtjes. Zowel op Instagram als via de mail en op Youtube. Dames vertellen mij hun probleemstelling en ik probeer hier zo goed mogelijk op te antwoorden om te helpen. Maar wat ik heel vaak hoor is het volgende…

‘Ik begin de dag altijd super gemotiveerd en neem genoeg eten mee naar werk, maar aan het eind van de dag ben ik onwijs moe en heb ik eigenlijk geen puf meer om ook nog te gaan sporten. Ik wil gewoon relaxen en lekker eten. Soms eet ik dan teveel en eindigt het in een eetbui waarin ik echt aan het overeten ben. Ik begin dus super goed maar ik eindig zo slecht. Hier wil ik echt vanaf, heb je nog tips?’

Dit is natuurlijk niet een exact gekopieerd bericht van iemand want dat plaats ik niet zomaar, maar veel berichten bevatten dit verhaal. Of het gaat om ‘s ochtends goed starten en ‘s avonds ‘terugvallen’ in oude gewoontes, of dames starten aan het begin van de week heel goed, maar zodra het weekend in beeld komt verliezen ze de controle.

afvallen mislukt steeds

De essentie van dit bericht is hetzelfde:

Positief starten > je hebt een drukke dag of week > je raakt vermoeid > de motivatie om te sporten daalt > je wilt alleen nog maar relaxen en lekker eten.

En nu kan ik je wel allerlei tips gaan geven over hoe je betere keuzes kunt gaan maken en wat gezonde opties zijn als je wilt gaan snacken, maar daarmee pak je niet het probleem aan. Want het gaat hier namelijk om keuzes en een mooi verhaal.

Laten we even wat feiten op een rijtje zetten:

– Iedereen heeft 24 uur in een dag.
– Alles valt en staat met hoe jij tegen de dingen aankijkt.
– Je kunt alles bereiken als je maar wilt.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Je snapt mijn punt, het gaat hier om keuzes.

– Je kiest zelf hoe je die 24 uur besteedt.
– Je kiest zelf of je uitdagingen positief of negatief benaderd en hoe je hiermee omgaat.
– Je kunt alles bereiken als je er voor kiest om er hard voor te werken.

Een keuze kan je opdelen in twee verschillende dingen:

1. De keuze zelf
2. Het verhaal eromheen

afvallen mislukt steeds

Ik deed het zelf ook. All the time.

Ik herken het ook van mezelf. Toen ik nog niet aan deze fitte leefstijl was begonnen had ik altijd een mooi verhaal klaar. Als ik tegen mensen zei: ‘Ik ga afvallen en gezonder doen.’ Viel ik vaak na een week al terug in mijn oude gewoontes. Maar dit toegeven aan de buitenwereld? Nope. Not yet. Daar was ik nog niet klaar voor. Dat moest langzamerhand afzwakken. Dus wat deed ik? Ik kwam met een goed verhaal. ‘Ja ik heb gisteren heel weinig gegeten dus ik mag vandaag wat meer.’ Of: ‘Ik heb echt heel lang gewerkt dus ik heb geen tijd gehad om ook nog gezond eten te koken. Ik was pas rond een uur of 8 thuis, dus het is gewoon een snelle hap geworden.’

Ja. Cool story. Tell it again.

Ik bouwde er dus een mooi verhaal omheen om mijn keuzes te rechtvaardigen. En dit is natuurlijk niet alleen voor de buitenwereld, maar ook voor mezelf. Want ja, ik had écht hard gewerkt en er was écht geen tijd meer om nog gezond eten te maken. Wat hier gebeurt is het volgende:

Dit mooie verhaal = opgezet. Het is een houding / gedrag. Ook wel ‘setup’ genoemd.
Door deze ‘setup’ (‘Ik heb heel lang gewerkt, dus het gezonde koken is er bij in geschoten.’) gebruiken we onze omstandigheden om uit te leggen waarom iets niet is gelukt.

‘Ik ben moe.’
‘Ik heb de hele week al mijn best gedaan.’
‘Ik heb zo lang gewerkt.’
‘Ik had echt geen tijd.’

En nu kan je er voor kiezen om (bijvoorbeeld) tegen jezelf te zeggen: ‘Ik ga mijn gedrag aanpakken, en ik ga gewoon zorgen dat ik echt beter en gezonder eet’, maar daar verander je uiteindelijk niks mee, omdat je de keuzes niet aanpakt.

afvallen mislukt steeds

Houd er nou eens mee op!

Je moet je dus niet meer zo vasthouden aan dat mooie verhaal wat je jezelf en de buitenwereld vertelt. Hou daar mee op. I’m serious. Hou op met discussiëren om je moeilijkheden te rechtvaardigen.

‘Ja maar ik werk echt hele lange dagen!’

Eh oké. Maar hoeveel uren je werkt heeft helemaal niks, ik herhaal: helemaal niks te maken met hoeveel en wat je allemaal eet. Het is niet met elkaar verbonden. Er is geen relatie tussen deze twee dingen. Het staat 100% los van elkaar.

En dít is de reden dat je dit gedrag gaat vertonen. Dat je ongezond gaat eten. Dat je grijpt naar die snelle hap. Dat je kiest voor een hamburger uit de McDrive in plaats van een gezonde, voedzame maaltijd. Je geeft jezelf een instructie! En om dit te veranderen, moet je ophouden met:

– Jezelf en anderen dit verhaal te vertellen
– Stoppen met jezelf te discussiëren

Het is een patroon dat uiteindelijk zal blijven terugkeren en als je dit niet aanpakt, kom je er dus niet uit en blijf je dit doen. Excuses noemen ze dit ook wel.

Goed voorbeeld:

Als je naar de sportschool gaat en je wilt de squat uitvoeren doe je het volgende:
– Je laadt de bar met het gewicht wat je wilt wegdrukken
– Gaat onder de bar staan en haalt het uit het rek
– Je neemt de startpositie in, zet je voeten goed en voert de beweging uit

Het lijkt wel een script, een patroon, een vaste routine. En dat is het ook! Je doet de squat altijd zo, dus waarom nu niet? Je doet al deze stappen om uiteindelijk tot een goede squat te komen. Maar zodra je dingen gaat aanpassen in de voorbereiding, verander je de uitkomst. Stel je gooit er meer gewicht bij, wat je nooit eerder hebt gedaan, doe je dus iets anders en weet je ook niet zeker of je de oefening wel gaat halen.

Het probleem is dat je veel te vast zit in dat ‘framework’ en in dat ‘script.’ Het script wat je jezelf steeds verteld. Die mooie verhalen.

afvallen mislukt steeds

Maar wat doe je daar dan aan? Hoe verander je dit gedrag?

Heel simpel:
1. Door dat verhaal niet meer te vertellen.
En door:
2. Een nieuw verhaal te maken.

Dus dit verhaal:
‘Ik heb heel lang gewerkt, dus ik heb echt geen tijd gehad om ook nog gezond te koken.’

Verander je bijvoorbeeld in dit:
‘Ik heb heel lang gewerkt, maar ik wil toch keuzes maken waardoor ik me goed ga voelen, dus maak ik even snel een maaltijdsalade met wat dingen die ik nog heb.’

‘Ik heb heel lang gewerkt, maar ondanks dat, kan ik toch gezond eten omdat ik al wat dingen heb voorbereid.’

Voorbereiden = key

Noem het maar op. En dit kan je toepassen op alles. Wat het verhaal ook is. En om ervoor te zorgen dat je die goede keuzes kunt maken, moet je voorbereid zijn! Voorbereiding is het halve werk, dus waar je ook heen gaat, zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt om te voorkomen dat je jezelf in een moeilijke situatie brengt.

Bijvoorbeeld met eten. Je gaat een dagje weg, en neemt geen gezonde snacks mee. Je laat alles op zijn beloop en ziet het allemaal wel. ‘Ach als ik eenmaal daar ben kan ik ook wel wat gezonds te eten halen.’ Yeah right. En je denkt dat dat echt gaat gebeuren? Wanneer je voorbereid van huis gaat en van te voren snacks, maaltijden en drinken meeneemt maak je het jezelf zoveel makkelijker om ‘on track’ te blijven. Alles wat je nodig hebt zit in je tas dus verleidingen zijn er niet en moeilijke situaties worden hierdoor automatisch vermeden. Jij hebt hier de controle over de situatie. Niemand anders. Goed voorbereid? = Succes, progressie en een happy mind!

Wees eerlijk

Dus stop vandaag nog met het verhaal er om heen en onderneem actie. Wees eerlijk naar jezelf en zorg dat je die zelfreflectie ook kan toepassen. Als je je eigen keuzes gaat inzien kan je ze aanpakken en het uiteindelijk veranderen en aanpassen. En ja, veranderingen kosten tijd, maar je kunt er zelf voor kiezen om te stoppen met smoesjes, excuses en mooie verhalen en gewoon actie te ondernemen. Neem de verantwoordelijkheid voor de dingen die je doet en die op je pad komen en houd de controle.

Herken jij dit? Zo ja, welk verhaal vertel jij jezelf om bepaald gedrag te rechtvaardigen en hoe ga je dit nu veranderen?

DELEN

5 REACTIES

  1. Oef wat dit klinkt me “pijnlijk” herkenbaar in mijn oren!!! Ik heb het ene smoesje na de andere terwijl ik steeds meer walg van mijn lichaam maar de welbekende knop omzetten lukt me niet ofzo. Zo dom! Ook al probeer ik mezelf constant weer te motiveren,,ik val constant terug en verlies daardoor amper kilo’s…(*maar waarschijnlijk ook door mijn trage schildklier,al moet ook dat geen excuus zijn hihihi!)

  2. Die smoesjes had ik ook altijd, maar heb gemerkt als je gezond ga eten voel je energieker en kan je meer gaan doen.
    bijna 8 maanden geleden heb ik mijn leefstijl omgegooid en wil niet meer terug, geen smoesjes meer gewoon altijd gezond en lekker thats the key!
    ondertussen 19 kilo lichter en happier en verslaafd aan sporten (oeps) is tenminste beter dan telkens maar te gaan eten!
    Maar je artikel geeft mij motivatie om zo door te gaan!

  3. Wat een herkenbaar artikel, zeg. Dat laatste stukje vat het eigenlijk allemaal super goed samen; ‘Wees eerlijk’. Wees eerlijk naar jezelf toe en neem verantwoordelijkheid voor de dingen die je doet. Zelf ben ik ook bezig met gewicht te verliezen en pas sinds ik die knop heb omgedraaid en het volledig voor mezelf ben beginnen doen, is het bij mij pas goed beginnen lukken. Geen mislukte diëten meer omdat ik nu écht wil doorgaan en dus ook voor de volle 100% eerlijk ben tegen mezelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here