pauze nemen

Pauze nemen is ontzettend belangrijk. Dat is een feit. Maar sommige dagen zijn zo druk dat ik mijn pauze opoffer om door te werken. Waarom dat niet slim is? Ik vertel je er alles over in dit artikel…

De afgelopen weken waren voor mij erg druk. Met mijn verjaardag, theorie examen en andere verplichtingen was ik drukker dan andere weken. Hierdoor ben ik genoodzaakt om creatiever te worden om zo toch alle nieuwe content te creëren en mijn vaste ritme enigszins vast te houden.

Ik probeer zoveel mogelijk nieuwe blog items te schrijven, maar soms lukt dat gewoon niet. Ik hecht veel waarde aan de kwaliteit van alles wat ik naar buiten breng en probeer dit zo goed mogelijk te waarborgen. Hierdoor moest ik de afgelopen weken bepaalde dingen wat anders doen om toch die kwaliteit te kunnen leveren.

Dit is geen goed voorbeeld

Ik begon te denken: ‘waar kan ik meer tijd vandaan halen?’ Want dat is soms best een issue. Met al dat gesport en de extra dingen die ik moest regelen ging daar veel vrije tijd aan op. Tijd die ik normaal gesproken besteed aan het verbeteren van mijn artikelen en het schrijven van nieuwe content.

Ik zag maar één optie: mijn pauze op werk. Een paar weken geleden probeerde ik het voor het eerst uit op maandag. In de pauze pakte ik mijn broodje en bleef ik aan mijn bureau zitten. Ik opende Google Docs en begon te typen. Ik heb altijd een half uur pauze dus het was flink doorwerken. Ik gaf ook aan dat ik het fijn zou vinden als mensen mij even niet zouden storen. Al gauw werd dat probeersel een dagelijks iets. Dinsdag werd woensdag en woensdag werd donderdag. Voordat ik het doorhad was ik al meer dan twee weken iedere dag mijn pauze aan het doorbrengen achter mijn bureau.

pauze nemen

Ik had het niet door

In de namiddag kreeg ik het veel sneller koud en had ik veel meer last van hoofdpijn. De dagen waren toen best warm dus ik dacht dat het door de hitte kwam. Op gegeven moment kwam er een collega naar me toe die zei: ‘kom je ook pauze houden? Het is niet goed om de hele dag non stop achter je computer te zitten.’

Ik ontkende het.

Ik zei dat het prima ging en dat ik het niet echt nodig had. Ik wou gewoon heel graag schrijven en dat deed ik dus ook. Maar na een tijdje ontstond er een patroon. Want ook als het niet warm was, kreeg ik last van hoofdpijn en koude rillingen. Het was alles behalve fijn want naarmate de tijd volgde werd ik ook nog eens heel moe. Ik betrapte mezelf er op dat ik steeds in mijn ogen wilde wrijven en geen puf meer had om na werk nog naar de sportschool te gaan. Dan maar wat koffie aan het einde van de dag en gewoon doorgaan.

Uit het ritme en wél weer pauze nemen!

Tot het moment kwam dat ik ineens uit dat ritme gehaald werd. Het was lekker weer buiten en ideaal om te gaan wandelen. Niet te warm en niet te koud. Al mijn collega’s vroegen of ik mee naar buiten ging om een rondje te lopen. Ik twijfelde maar zei toch ja. Toen ik eenmaal buiten was merkte ik dat ik nieuwe energie kreeg. Ik voelde me ontspannen, kon even wat anders doen dan tegen een beeldscherm aankijken en kwam tot rust. En ineens realiseerde ik me waar ik al die tijd mee bezig was.

Soms is het gewoon even niet anders en moet er hard doorgewerkt worden, maar ook hier geldt weer dat er een juiste balans moet zijn. Iedere dag pauze opofferen kan me veel extra tijd opleveren (zo’n 2 uur per week) maar is niet heel bevorderlijk voor hoe ik me voel over de rest van de dag.

Waarom lunchpauze belangrijk is

Met de volgende punten ga ik je laten zien waarom het zo belangrijk is om je pauze zo goed mogelijk te benutten en lekker te genieten van frisse buitenlucht.

Stress

Als je je pauze overslaat kan het zo zijn dat je stress level eigenlijk geen kans heeft om te dalen. De hele dag ben je ontzettend druk met je taken te vervullen en er is geen moment dat je echt even de tijd voor jezelf neemt en afstand doet van je computer. Tot rust komen is ontzettend belangrijk. Vooral in deze tijd waarin we eigenlijk 24/7 toegang hebben tot apparaten met een schermpje en zijn we vaak snel geneigd om niet genoeg tijd zonder een telefoon of laptop door te brengen. Daarom is het nog belangrijker om je lunchpauze zo goed mogelijk te benutten. Ga buiten de deur lunchen of een wandeling maken!

pauze nemen

Take a walk

Over wandelen gesproken! Laat je bureau achter en stap de frisse buitenlucht in. Hierdoor kom je in beweging ene zal je bloed gaan stromen. Ken je dat moment dat je het ineens heel koud krijgt? Of dat je handen en voeten erg koud aanvoelen? Dit kan te maken hebben met je bloedcirculatie. Als je te lang zit kan je hier last van krijgen. Vaak merk je dit nog meer in het najaar of in de wintertijd. Wanneer je lekker gaat wandelen kan je je spieren even stretchen en genieten van de frisse lucht. Hierdoor gaat je bloed weer goed stromen en krijg je nieuwe energie voor het tweede gedeelte van je dag.

Vitamines!

En er is nog een voordeel als je je bureau inruilt voor wat frisse buitenlucht. Namelijk: de zon! De hele dag zit je als een kasplantje onder kunstmatig licht, dus hier een pauze van nemen is een goede keuze. Pak je gelijk wat extra vitamine D mee.

pauze nemen

Focus

Tot slot krijg je ook een heerlijke concentratie boost van het wandelen. Misschien denk je dat wanneer je non stop achter je computer blijft zitten, wel productiever zal zijn, maar dat is echt niet waar. Het tegenovergestelde gebeurt namelijk. Als je regelmatig even rust neemt focus je je gedachten op iets anders dan je scherm waardoor er een goede balans ontstaat van werken / werkstress en ontspanning. Zo krijg je nieuwe energie en behoud je je goede focus.

Ik hoop dat ik je met dit artikel kan laten inzien dat het onwijs belangrijk is om je pauze echt optimaal te benutten. Zelf houd ik nu ook vaker pauze en ga ik weer weg van mijn bureau. Hoewel het soms fijn kan zijn om stug door te werken en in die flow te blijven, werkt het op de lange termijn beter om genoeg rust en ontspanning tussendoor te nemen!

Hoe houd jij pauze? Ga je ook weg van je bureau of blijf je zitten? Ik ben erg benieuwd, dus deel jouw ervaring in de comments!

DELEN

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here