permanent afvallen

Permanent afvallen is grotendeels een mentaal proces wat behoorlijk zwaar kan worden. Daarom moet je er pas mee beginnen als je er écht klaar voor bent om een terugval te voorkomen…
> Motivatie nodig? Bekijk mijn verhaal -30 kilo!

Psychologisch stabiel, dan pas beginnen

Ik schrijf heel veel over afvallen en gezonder leven. Dit met als doel om zoveel mogelijk mensen te helpen en te begeleiden naar een leefstijl die niet alleen gezond is, maar ook aansluit bij hun levensstijl. Als je kijkt naar de nieuwe cijfers zie je dat ongeveer de helft van de Nederlanders overgewicht heeft. De meeste mensen zijn zich hier ook bewust van en doen daarom ook pogingen om die ongewenste kilo’s er weer vanaf te krijgen. Dat er een groot mentaal aspect bij komt kijken weten de meeste mensen wel, maar waarom is het zo belangrijk dat je op psychologisch vlak stabiel bent voordat je begint?

Ik heb er al veel vaker over geschreven, maar persoonlijk denk ik echt dat je er mentaal klaar voor moet zijn om zo’n grote lichamelijke verandering te ondergaan. Je kunt niet starten voordat je alledaagse leven stabiel is. Dit komt voort uit mijn persoonlijke ervaring.

Terug in de tijd

Terug naar de tijd dat ik overgewicht had. Goed om te weten is dat ik uit een gezin met gescheiden ouders kom. In die tijd was dat nog niet het geval, maar het stond op het punt te gebeuren. Keer op keer deed ik pogingen om mijn overgewicht kwijt te raken, maar het lukte nooit. Altijd als ik net dacht dat ik goed op weg was, kreeg ik weer een tegenslag te verwerken. Doordat er zich om mij heen vrijwel altijd veel stress en drama afspeelde, was het moeilijk om de focus te behouden. Want door die stress begon ik te eten. Ik zocht een uitweg. Een uitweg uit alle drama. En dat was voor mij ongezonde voeding. Dit gaf me comfort, het veroordeelde me niet en zei niks terug. Het enige wat het deed was mijn ziel voeden met geluk, omdat het allemaal zo lekker was. Van donuts, tot snoep en van friet tot pizza: ik at waar ik zin in had, omdat het me zo’n fijn gevoel gaf. Daarbij rookte ik ook sigaretten, dus fit worden en een conditie opbouwen met 2 keer per week een stukje joggen was al helemaal geen succes.

Geen drama en stress is de sleutel tot permanent afvallen

Ik werd gefrustreerd omdat het niet zo ging zoals ik in gedachten had. Maar ik dacht nooit dat het aan mijn thuissituatie zou liggen. Het lag aan mij. Had ik maar minder moeten eten. Had ik maar wat harder moeten rennen. Had ik maar geen sigaret moeten opsteken. Ik zat in een vicieuze cirkel en kwam er niet uit. Totdat ik op mezelf ging wonen. Ik kreeg een eigen plekje. Een eigen thuis die ik helemaal kon inrichten zoals ik dat wou. Geen gezeur aan mijn hoofd. Geen drama om mij heen. Alleen maar rust. En dat deed me zo goed, dat ik langzaam maar zeker voelde dat het tijd werd voor een nieuwe poging. Want nu al die stress weg was, ik zelf kon bepalen wat ik zou gaan eten zou ik veel meer kans hebben op succes.

En dat succes, dat kreeg ik ook. Na een paar maanden intensief sporten, beter eten en mijn nieuwe rustige omgeving, was ik al meer dan tien kilo kwijt. Op eigen kracht.

Omdat het zo’n grote verandering is en het echt betrekking heeft op je gehele leefstijl, is er veel doorzettingsvermogen nodig. Het is vrijwel zeker dat er veel tegenslagen op je pad gaan komen en daar moet je tegen bestand zijn. Dat zijn al hele uitdagingen op zich! Ook gaat het natuurlijk veel tijd en energie kosten om al die veranderingen door te voeren. En daarbij moet je ook ontdekken wat precies voor je werkt en wat niet. Daarom moet je heel goed nagaan of je die tijd en energie hebt. Want heb je dat niet? Dan is het heel goed om jezelf af te vragen of het nu wel het juiste moment is om te starten met deze verandering.

permanent afvallen

Wist je dat:

Één op de honderd Nederlanders zwaar overgewicht heeft?
50% van de twintigplussers overgewicht heeft?
50% van de Nederlanders bezig is met afvallen?

Dus vraag jezelf af:

Ben ik nu in de ideale positie om mijn levensstijl om te gooien voor permanent afvallen?
Heb ik genoeg tijd en energie over om die te investeren in gezonder leven?

En denk nu niet te makkelijk! Wees eerlijk naar jezelf. Want nu is het heel makkelijk om te zeggen: ‘Ja ik heb echt geen tijd, zo druk met alles!’ Terwijl je eigenlijk wél genoeg tijd hebt, maar er gewoon niks voor wilt doen. Je geeft nog steeds prioriteit aan Netflix kijken, lekker veel luieren of afspreken met vrienden. En begrijp me niet verkeerd, dit is natuurlijk allemaal prima, maar het is ook een kwestie van prioriteiten. Hoe serieus neem jij je gewicht? En hoe belangrijk vind jij het om op een gezonde manier door het leven te gaan? Want onthoud: je hebt maar één lichaam. Één kans en één huis om in te leven. Kan je beter doen? Kan je beginnen met kleine aanpassingen? Kan je starten met 2x per week sporten? Of is dat al teveel gevraagd? Vraag jezelf af hoe hoog dit op je prioriteitenlijstje staat. En doe er NU wat aan of laat het liggen voor later, wanneer het misschien al te laat is.

Verschillende fases

Afvallen en gezonder leven is echt een lopend proces. Het bestaat namelijk uit allemaal verschillende fases. En als je dat ook duidelijk gaat inzien, wordt het ook makkelijker omdat je beter begrijpt wat er in een bepaalde fase gebeurt.

permanent afvallen

Fase 1. Bewustwording

Dit is het moment dat je je realiseert dat het niet langer zo door kan gaan. Het moment dat je beseft dat je niet meer op deze manier wilt leven en je fitter wilt voelen. Je weet dat er bepaalde voor- en nadelen aan het hele proces zitten om gewicht te verliezen, en die moet je tegen elkaar afwegen.

Fase 2. Een plan maken

In deze fase ga je nadenken wat je zou kunnen doen om gewicht te verliezen en hoe je permanent kunt afvallen. Want het laatste wat je wilt is je energie in iets stoppen wat op de lange termijn niks uithaalt omdat je dan weer terugvalt in oude gewoontes. Een plan is dus cruciaal. Dit kan een lastige stap zijn omdat je moet ontdekken wat voor jouw lichaam werkt. Het is dus een proces van dingen proberen, evalueren en doorvoeren (of juist niet). Zo ontwikkel je langzaam maar zeker een levensstijl.

Fase 3. Doorzetten en volhouden

Nu je eenmaal weet wat je wilt en hebt besloten om er volledig voor te gaan, is het alleen nog maar een kwestie van volhouden. In het begin zal het wat makkelijker gaan omdat je allemaal nieuwe dingen aan het uitproberen bent. Daarbij heb je goede moed en zit de focus er nog goed in. Ook verlies je de meeste kilo’s als je net bent gestart. Dit geeft een boost, maar zodra je wat langer bezig bent kan het wat langer duren voordat je weer wat gewicht kwijt bent. Maar wat er ook gebeurt: houd vol!

Afvallen en gezonder leven vraagt veel van je. Zowel lichamelijk als mentaal. Dus wanneer je een stabiele basis hebt om mee te werken zal er altijd genoeg ruimte zijn voor het proces. Het is verkeerd om te denken dat je binnen no-time die kilo’s zult verliezen, want dat is niet het geval. Tuurlijk, met hard werken en veel toewijding zal je je doelen ongetwijfeld halen, maar veel mensen vinden toch dat het ‘lang’ duurt voordat er resultaat te zien is. Vooral als je echt omschakelt naar een permanente gezonde leefstijl. Laat je hierdoor niet tegenhouden. Onthoud dat die kilo’s er ook niet in een paar dagen aan zijn gekomen!

permanent afvallen

Splitsing

In het begin vertel je het je omgeving en praat je vol goede moed en enthousiasme over je nieuwe leefstijl. Veel mensen vragen naar je progressie en motiveren je. Maar wanneer je wat langer bezig bent, verwaterd dit langzaam. Het wordt minder leuk, je krijgt weer trek in zoetigheid en dat sporten is toch niet zo voor je ‘weggelegd.’ Nu ben je dus op zo’n splitsing dat je denkt: ‘ga ik door, of wil ik liever terug naar mijn oude leven en oude gewoontes?’

Daarom is het zo belangrijk om in te zien welke oude gewoontes je aanzetten tot gedrag wat je niet wilt. Vind je het bijvoorbeeld heerlijk om ‘s avonds tijdens het tv kijken wat te snacken? Zorg dan dat je je favoriete snacks niet in huis haalt en zoek een gezonde vervanger. Of ben je geneigd om altijd lunch af te halen wanneer je op werk bent? Zorg dan dat je eten voorbereid en meeneemt. Dit soort dingen zullen uiteindelijk het verschil gaan maken.

Denk niet zo zwart-wit

Heb je wel een terugval en pak je stiekem langzamerhand je oude gewoontes weer op? Onthoud dan dat dit totaal niet erg is. Iedereen die wilt afvallen krijgt hier mee te maken. Het is nou eenmaal geen ‘steady’ proces. Er zullen veel tegenslagen op je pad komen, maar hier moet je even doorheen. Denk niet te ‘zwart-wit’: als ik één koekje eet, maakt het ook niet uit als ik er meerdere eet.’ Dit is zonde van de progressie die je al wél gemaakt hebt. Zorg daarom dat je jezelf altijd blijft herinneren waarom je in eerste instantie bent begonnen. Je hebt gekozen voor verandering omdat je je oude levensstijl zat bent. Gooi niet meteen de handdoek in de ring als het even wat minder gaat. Door vol te houden en doorzetten behaal je je doelen, dus hier moet je even doorheen.

permanent afvallen

De impact van stress

Als je jezelf de vraag stelt of je mentaal echt klaar bent voor gewichtsverlies, kijk dan ook naar de hoeveelheid stress die je op dit moment ervaart. Ik zal even een kort voorbeeld geven. Zelf heb ik namelijk ook een fase gehad waarin ik probeerde af te vallen (2017). Helaas verloor ik in die periode mijn enige Opa. Dit viel erg zwaar. Ik dacht echt dat ik er wel goed mee om kon gaan, maar ik zag in mijn eetgewoontes en reacties naar anderen toe dat ik erg veel stress had en meer ging eten. Ik at véél ongezonder, had geen zin om te sporten en kon mijn mindset maar moeilijk onder controle houden omdat ik zoveel verdriet had. Ook toen ik wél weer wat meer ‘back on track’ was en mijn ritme weer probeerde op te pakken, lukte het afvallen nog niet omdat ik onbewust nog veel stress had. Dus onthoud dat stress een enorme boosdoener is in dit hele proces.

Iedereen kan permanent afvallen

Ik heb liever dat je eerst wacht tot je helemaal ‘zen’ bent en je je in een rustige en stabiele leefsituatie bevindt, zodat je meteen een goede start kunt maken. Dit voorkomt dat je straks denkt dat dit niet voor jou is weggelegd en dat je een negatieve relatie krijgt met je lijf en het hele afslankproces. Want permanent afvallen is voor iedereen mogelijk. Daar geloof ik echt in. Tenzij je een bepaalde aandoening hebt waardoor het niet kan, maar in de meeste gevallen lukt het iedereen. Zorg dus voor:

– Een rustige en stabiele leefsituatie
– Zo min mogelijk stress
– Een goed dagelijks ritme
– Gemotiveerde mindset

Als je dit allemaal op een rijtje hebt zit je goed en verkeer je in de juiste positie om jouw nieuwe leefstijl succesvol door te voeren!

#youcandoit!

> Motivatie nodig? Bekijk mijn verhaal -30 kilo!

DELEN

2 REACTIES

  1. Ik ben helemaal met je eens.. ik ben 10kilo afgevallen ik kreeg weel stres wegens trouwen enz. En dan lukt het ook echt niet om je weer te focussen.. zometeen 2weken rust en daarna ga ik weer lekker aan de gang met de laatste 10 kilo..

    Trouwens ik ben echt fan van jou vlogs en blogs!!!!!!! Ik vind ze geweldig en leerzaam zo maak ik nu ook die rijst met ei van jou en magioni pizza!

    Ga zo door en ik blijf je volgen!!

    Liefs Rosanne

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here