omgaan met emotionele stress

Wil je beter leren omgaan met (emotionele) stress? Ben je vaak onrustig en kan je dingen moeilijk van je af zetten? Dan hoop ik dat deze waardevolle tips jou gaan helpen.

Ik begin langzamerhand weer wat meer te lezen en nu ben ik bezig in een boek met de titel ‘Stressproof.’ Hierin ontdekte ik een aantal tips die ik nog niet eerder heb gehoord of gelezen (of op een andere manier worden gebracht) en daarom vind ik het waardevol om dit nu ook met jullie te delen.

omgaan met emotionele stress

Top boek!

Dit boek is echt een schat aan tips en waardevolle info. Niet alles is compleet nieuw, want sommige dingen zijn logisch en ‘inkoppertjes.’ Toch heb ik er in het beginstadium van het boek al het een en ander uit kunnen halen wat erg handig kan zijn en goed is om te weten als je (net als mij) ook snel gestresst raakt. Als je ‘m wilt bestellen kan dat hier. (Let op: dit is geen samenwerking!)

Emotieregulatie en stress

Snel in de stress schieten heeft te maken met je emoties. En als je je emoties beter onder controle krijgt (emotieregulatie) kan je je stress ook beter handelen. En ik kan je zeggen, ik ben best een emotioneel chickie. Dus toen ik dit las voelde ik echt zo’n moment van herkenbaarheid en ik dacht; ‘wow, dit is echt wat ik heb!’ Ook kan dit denk ik heel goed helpen bij paniekaanvallen of angstige gedachten, omdat het helpt om meer in het moment te zijn en te voorkomen dat je onrustig wordt en afgeleid raakt door je stress. Daarom vind ik het belangrijk om de belangrijkste ‘key take away’s’ vandaag met jou te delen, zodat jij er ook van kunt profiteren als je hiermee worstelt. Natuurlijk kan ik je zeker aanraden om het boek ‘Stressproof’ aan te schaffen, maar that’s up to you!

Laten we beginnen met de tips:

1. Aandacht

Het boek beschrijft een stuk dat gaat over een deel van je hersenen dat ookwel de dorsolaterale prefrontale cortex of dlpfc wordt genoemd. Dit deel is betrokken bij zelfregulatie, een bredere vorm van zelfbeheersing. En als je veel en langdurige stress hebt, is de kans groot dat je dlpfc gekrompen is. Dit deel van je hersenen is dus beschadigd. En deze schade kan je vatbaarder maken voor een depressie en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt!

Maar waarom is die zelfbeheersing en zelfregulatie belangrijk? Nou, omdat deze je kunnen helpen om negatieve emoties beter te beheersen wanneer je ze voelt opkomen. Hierdoor kan je uiteindelijk ook beter met stress omgaan. En dit brengt mij bij meditatie. Meditatie is iets wat ik ook steeds vaker probeer te doen, maar niet wil forceren. Ik luister dus echt naar mijn lichaam en wanneer ik voel dat het nodig is, pas ik het toe. Als ik zenuwachtig ben, me overweldigd voel of last krijg van mijn PDS (prikkelbare darm syndroom) sluit ik even kort mijn ogen, leg ik mijn handen op mijn buik en adem ik over mijn buik. Ik richt me dan op mijn ademhaling en focus me zoveel mogelijk op het nu. Dit helpt om rust te vinden. Want als je in het moment bent, denk je niet vooruit (doemdenken, negativiteit, ‘wat nou als..’ gedachten etc.), maar denk je ook niet aan het verleden (de vorige keer gebeurde dit ook en toen…) In het moment ben je gelukkig. In het moment is er rust. En dat is waar je wilt zijn.

Dus als je oefent met meditatie, wordt het steeds makkelijker om je aandacht op één voorwerp gericht te houden. Als je je aandacht kunt afleiden van waar je emotioneel last van hebt (stress, paniek of angst), kan dat heel goed helpen bij het reguleren van je emoties en het onder controle krijgen van die stress.

2. Spelletjes spelen

Wat dus heel goed kan helpen bij het verminderen van stress en in het moment zijn is door je aandacht af te leiden van hetgeen wat je dwars zit. Spelletjes zijn hier een hele goede tool voor. Dit omdat het je aandacht weghaalt bij je emoties omdat je jouw rationele brein richt op iets wat je aandacht volledig opslokt. Bijvoorbeeld Tetris. Dit spel vereist ruimtelijke inzicht en hier moet je goed over nadenken. Rekensommetjes oplossen of strategische spelletjes werken ook goed. Blijf het spel spelen totdat je er helemaal door opgenomen wordt. Zo verleg je jouw focus heel effectief en kan je die stressgevoelens / emoties beter van je af zetten.

3. In de flow

Met mijn werk als grafisch ontwerper / designer gaan sommige dingen gewoon op de automatische piloot. Ik doe dit al super lang en ik weet echt alle ins en outs van het vak. Dit zorgt er soms voor dat ik oneindig kan denken aan andere dingen terwijl ik mijn werk doe. Ik zit dus wel in een soort flow, maar meer een hersenloze flow. En wat ik dan eigenlijk wil is een ‘goede flow.’ Want eigenlijk mag ik dit wat ik zojuist beschreef niet echt een flow noemen. Dat is het pas als je volledig opgaat in een bezigheid of activiteit dat elke gedachte die er niks mee te maken heeft, verdwijnt. En dat is dus niet het geval als ik aan het ontwerpen ben. Wél als ik schrijf, zoals nu. Ik denk alleen maar aan de woorden die ik typ. Ik voel mijn vingers over het toetsenbord glijden en ik hoor het geluid van de weg waar auto’s over rijden. Verder denk ik nergens aan. Alleen aan dit artikel en het schrijven ervan. Je zou nu dus kunnen zeggen dat ik in een flow zit. Wat best wel dubbel is want ik schrijf erover, haha. Je wilt dus dat je hersenen ergens zo nauw bij betrokken zijn dat je emotionele kant (de kant die je stress naar boven laat komen en in mijn geval dus ook mijn angst af en toe) er totaal niet tussen kan komen met onnodige negatieve gevoelens en emoties. Dus die flow is een belangrijke sleutel.

omgaan met emotionele stress

4. Focus op positiviteit

Je weet het wel. Je weet wel wanneer je negatief gaat denken. Wanneer je in die spiraal komt van één negatieve gedachte die escaleert naar 10 negatieve gedachten. Lekker doemdenken. Ben ik ook heel erg goed in. Iets te goed. Daarom is het onwijs belangrijk om deze negatieve gedachten te leren herkennen, je ervan los te maken en je aandacht actief op iets positiefs te richten. Zo kijk je op gegeven moment heel anders tegen situaties aan en kan je het beter relativeren. Zoals laatst, ik sprak met een collega over vliegen. Ik zei dat mij dat best eng leek en ik noemde allemaal negatieve ‘doemdenk’ punten op. Maar hij keek er heel anders tegenaan en zei compleet het tegenovergestelde over alles wat ik aan hem vertelde. Ik beantwoordde zijn reactie met: ‘Had ik maar een stukje van jou.’ Maar dat stukje dat kan ik zelf ook ontwikkelen. Dat weet ik, maar het is zó moeilijk en een echte uitdaging. Want zodra je je overgeeft aan een negatieve gedachte, zal het weer een andere oproepen en kom je in een stroom van negativiteit. Dat terwijl je alles ook super plat kunt slaan en kunt denken: ‘Nou en? Wat maakt het uit?’ En je richten op alle dingen die 9/10 keer gewoon goed gaan. Want al die fantasie dingen die je in je hoofd bedenkt, komen vaak niet eens uit. Tenzij je je er zo op focust en er zo intensief aan gaat denken en hoopt dat het niet gebeurt, dat het daardoor juíst gebeurt. En daarom is het zo belangrijk om vast te houden aan positiviteit, het te relativeren en de zonnige kant in te zien.

Stressproof

En dat zijn eigenlijk de vier punten die ik met je wilde delen. Naar mijn mening zijn het echt hele handige punten die onwijs kunnen helpen. Tijdens het lezen van dit boek kwam ik veel herkenbare dingen tegen en daarom kan ik dit boek jou ook aanraden als je zelf ook veel stress ervaart of snel in de stress schiet. Het bevat veel nuttige info en ook genoeg achtergrondinformatie wat helpt om goed te begrijpen hoe het in je lijf en in je hersenen te werk gaat zodat je er in lastige situaties op in kunt spelen.

Mocht je het boek willen bestellen, dan kan dat via Bol.com. Dit artikel is trouwens 100% nospon. Just so you know.

Heb jij last van (langdurige) stress? En doe je hier ook actief iets aan? Let me know!

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here