leven in het nu

Leven in het nu. Waarom is het zo belangrijk? En hoe kan het helpen bij negatief denken en stress? Ik deel mijn persoonlijke verhaal over doemdenken en ‘wat nou als’ gedachten.

De hele dag ben ik druk geweest. Van hot naar her gerend en allerlei dingen op mijn ‘to do’ lijstje afgevinkt. Tevreden en voldaan plof ik neer op de bank. Ik begin lekker te woelen tussen de kussens en pak een kleedje want de ramen staan open voor wat frisse lucht. Het regent buiten. De herfst doet langzaam zijn intrede en ik heb er zin in. Terwijl ik het kleedje over me heen trek, kijk ik naar de tv. Een stomme tekenfilm staat aan, en hoewel het best grappig is, trekt mijn telefoon weer de aandacht. Ik pak hem op, open Instagram en klik door wat stories. Tap, tap, tap.

Na een paar minuten laat ik mijn telefoon op de bank ploffen en daarmee verdwijnt ook al mijn aandacht voor de tv. Ik kijk wel, maar mijn aandacht is ergens anders. Ik zit weer in mijn hoofd. Te denken. Te malen. In het verleden, dan weer in de toekomst. Maar in het midden? Daar zit ik niet. Want als ik in het ‘nu’ zou zijn, keek ik met volle aandacht naar die stomme tekenfilm op tv. Ik denk na over het harde werken, over alle weekenden die ik spendeer aan het schrijven van artikelen en maken van video’s. Ik denk aan familie en vrienden. Over mijn darmen en over komende week. Of ik dan wel eindelijk eens een fijne, rustige week zou hebben. Of het kalm gaat verlopen en of ik mijn darmprobleem dan wél wat meer aan de kant kan zetten en me gewoon volledig op mijn werk kan storten.

Het gaat van kwaad tot erger. Ik leef al helemaal in de toekomst en denk na over alles wat ik denk dat komen gaat. ‘Wat nou als….’

Ik roep mezelf halt toe en realiseer me dat ik weer aan het ‘doemdenken’ ben. Ik denk negatief. Ik denk na over alles wat mis zou kunnen gaan. Aan de problemen die zouden kunnen ontstaan in de week die nog komen gaat. Ik probeer het te stoppen. Het lukt niet meteen, maar op gegeven moment krijg ik er grip op. Ik ben er weer. Ik ben in het nu.

In mijn gedachten praat ik tegen mezelf en vertel ik dat het niet nodig is om naar die plek te gaan die ‘toekomst’ heet. Ik ben nu hier. Ik heb nu weekend. Ik geniet nu van het moment. Er is niks aan de hand en ik heb geen idee wat er komende week of -laat staan- morgen gaat gebeuren. Ik wil het ook niet weten, want ik laat alles op me af komen. Ik zie het wel. Vandaag is vandaag en morgen is morgen…

leven in het nu

Het verleden en de toekomst

In dit bovenstaande stukje heb ik je eigenlijk laten lezen wat er in mijn hoofd omgaat. En dit publiceren, voelt een beetje eng. Maar aan de ene kant denk ik dat het voor velen ook herkenbaar zal zijn, omdat we allemaal wel eens piekeren of denken aan het verleden of de toekomst. Volledig leven in het nu en zo bewust mogelijk zijn van het moment waar je in zit, kan soms een echte uitdaging zijn. Vooral omdat onze aandacht tegenwoordig heel snel afgeleid kan worden. Denk maar eens aan je telefoon. Voordat je ‘t weet zit je er een kwartier op, terwijl de bedoeling was om één ding op te zoeken of alleen het weer te checken.

“Wat nou als…”

En dit artikel, is eigenlijk deels een ‘note to self.’ Want als er iemand vaak ver vooruit denkt, dan ben ik het. Het voordeel hiervan is, is dat ik heel goed ben in plannen en altijd alles goed uitdenk. Hierdoor heb ik bijna nooit stress omdat iets ‘last minute’ moet gebeuren, want alles komt op tijd omdat ik ver vooruit plan / denk. Handig. Maar dat vooruit denken en in de toekomst leven heeft ook zijn nadelen. Bij mij slaat het soms over in doemdenken waardoor ik negatieve gedachten ga ophopen waardoor het één groot probleem lijkt te worden. Een probleem die er eigenlijk helemaal niet is. Het is een verzinsel die vaak gebaseerd is op ‘wat nou als’ gedachten. En daar bereik ik niks mee. En dat weet ik ook. De ene keer krijg ik het beter onder controle dan de andere keer en het blijft gewoon oefenen. Dit is iets waar ik heel graag meer grip op wil krijgen en waar ik ook actief mee aan het oefenen ben. Zo ben ik bezig met meditatie (hoe zweverig dit voor sommigen misschien ook klinkt) en probeer ik alles van mij af te schrijven en dagelijks gewoon wat dingen te noteren. Iets waar ik mee zit, wat ik heb meegemaakt of hoe ik me die dag voel. Gewoon de basic dingen. En soms rollen daar 3 pagina’s uit en een ander moment blijft het bij 5 zinnen. Alles is goed zolang ik het maar uit mijn hoofd haal. Zo creëer ik daar meer rust en kan ik me focussen op de dingen die ik werkelijk belangrijk vind.

Waarom het helpt bij negatief denken en stress

Als je in het ‘nu’ leeft, is alles vredig. Je denkt niet aan wat komen gaat en je denkt niet aan wat geweest is. Hierdoor ben je dus niet aan het piekeren, doemdenken en heb je geen ‘wat nou als…’ gedachten. En dat is iets wat me ontzettend fijn lijkt. Niet altijd maar vooruit of terug in de tijd. Het heeft geen zin en op den duur merk ik bij mezelf dat ik daar heel moe van word. Het kost veel energie en het is totaal niet nodig. Maar zo’n denkwijze veranderen is ontzettend lastig en heeft veel tijd nodig. Zodra ik het beter onder de knie krijg, zal het me veel rust opleveren dus ik ga er zeker verder mee oefenen.

leven in het nu

Leven in het nu i.c.m. PDS

Dit is ook heel belangrijk i.c.m. mijn PDS (prikkelbare darm). Want doordat ik dit heb, merk ik dat ik vaak veel vooruit ga denken. ‘Ik hoop niet dat ik buikpijn krijg op werk. Ik hoop dat ik de dag goed doorkom. Wat nou als de pilletjes niet werken.’ En dat is echt killing. Want hoe meer ik eraan denk, en hoe meer focus ik erop leg, hoe meer ik mijn mindset er op stuur en dat dat soort dingen gewoon gaan gebeuren omdát ik er zo veel aan denk. En toch is het nog nooit écht mis gegaan. En dat weet ik ook. Positief denken is key en ik moet zo goed mogelijk mijn best doen om dit los te laten. Dit probeer ik door bewust te leven en in het moment te zijn. Daarom schreef ik laatst ook het artikel over het boek ‘Stressproof’ waarin ik een aantal handige tips heb gelezen die hier ook mee te maken hebben. Een aantal van die tips heb ik verwerkt in een artikel, omdat ik denk dat jullie daar ook wat aan hebben.

Voor het artikel over Stressproof kan je hier kijken.

Deze blogpost kwam echt als een impuls en ik voelde de drang om dit (niet alleen voor mezelf) maar ook voor jullie op te schrijven en dit te delen. Het maakt niet uit of ik hier maar één iemand bereik die hier wat aan heeft en er zich in herkent. Ik moest het gewoon even kwijt en ik denk dat het deze dagen een heel relevant onderwerp is. Vooral als je kijkt naar de snelle afleidingen die we in deze moderne tijd hebben.

Ik hoor graag of jij je hierin kunt vinden en of je soortgelijke gedachten hebt. Altijd leuk om jouw mening te horen!

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here