mening van anderen

Maak jij je druk om de mening van anderen? Dit is hoe het bij je is ontstaan, waarom je er waarde aan hecht én wat je er aan kunt doen!

‘Ik denk dat ik dit shirt beter niet kan dragen, het zit super fijn, maar is echt uit de mode. Wat zouden mijn vriendinnen daar wel niet van denken? ‘

‘Ik denk dat ik maar beter voor een studie Rechten moet gaan, want mijn ouders zouden daar heel blij mee zijn.’

‘Ik hoop dat ze me aardig vinden’

Je stelt een verslag op, geeft deze aan je leraar, maar krijgt geen compliment. Vind hij het misschien niet goed? Je voelt je ontmoedigd.

Een collega zegt geen goedemorgen tegen je. Waarom zou dat zijn? Vind hij me niet meer aardig?

Als je ook maar iets herkent uit deze voorbeelden -ook al is het in een andere context- dan kan het goed zijn dat je je druk maakt om wat anderen van je denken. Nee, dat zeg ik verkeerd, dat is zeker. Je maakt je druk om andermans mening. Je maakt je druk om wat ze van je denken. Je wilt graag hun waardering, complimenten en goedkeuring. En waarom eigenlijk?

mening van anderen

Hoe is het ontstaan?

Kijk eens terug naar je kindertijd. Hoe je bent opgegroeid. Als je klein bent is goedkeuring één van de dingen die we met de paplepel ingegoten krijgen. Je doet bijvoorbeeld iets grappigs en anderen lachen daarom. Of je krijgt een complimentje van de lerares als je een mooi knutselwerk of een tekening hebt gemaakt. En als je die waardering en aandacht krijgt, ontwikkel je zelfrespect en eigenwaarde. Hierdoor is de kans veel kleiner dat als je ouder bent, ook nog waardering van anderen nodig blijft hebben. De meeste mensen zijn niet steeds op zoek naar bevestiging en aandacht, maar zijn wel gevoelig voor de mening van anderen.

Waardering

Het gaat dus om waardering. De waardering van anderen die we denken nodig te hebben. Maar dit ontstaat niet zomaar. We hebben namelijk geleerd dat het belangrijk is wat andere mensen van ons denken. Want als je het ook maar een beetje goed wilt doen in dit leven, moet je doen wat je wordt opgedragen, respect hebben en niemand boos maken. Toch? Gewoon de regels en de gebaande paden volgen.

Als je een doel hebt ga je er gewoon voor

Maar kijk er nou eens op een andere manier naar. Als je weet wat je wilt en er voor de volle 100% achter staat en er alles aan zal doen om dat doel te bereiken, dan boeit het je niet wat anderen daar van zeggen. Dan maakt het niet uit welke opmerkingen ze naar je hoofd slingeren, je gaat er gewoon voor. Omdat dit iets is waar je in gelooft. Dit is jouw doel en je laat niemand je stoppen. Ondanks dat ze zeggen dat het niks gaat worden. Dat je je tijd verspilt. Als je weet wat je wilt kan de mening van anderen veel minder belangrijk voor je worden.

mening van anderen

Beperkt worden door je omgeving

Als je bent opgegroeid in een hele beperkte omgeving waarin de mensen om je heen heel bekrompen en conservatief denken, is de kans ontzettend klein dat je buiten die box dingen gaat doen en anders wordt dan de mensen waarmee je om gaat. Of dit nou familie is of vrienden, het effect blijft hetzelfde. Want als je ook maar iets probeert dat anders is, of iets doet waarvan je weet dat je geen goedkeuring gaat krijgen van je naasten, denk je al gauw: ‘dit kan ik maar beter niet doen, straks worden ze boos op mij.’ Dit is de reden dat als je grote dromen hebt, uiteindelijk niet gaat doen wat je écht wilt doen. De mening en invloed van anderen heeft hier zo’n grote invloed op. Maar je beseft niet dat je ontzettend veel mogelijkheden hebt en uiteindelijk niks bereikt als je alleen de gebaande paden blijft volgen. Als je altijd alleen maar binnen in je veilige, vertrouwde bubbel blijft, ga je alleen maar dingen doen waarvan zij willen dat je ze doet. En dat is toch vreselijk? En waarom?

Ik zal je vertellen waarom:

Stel dat jij ineens buiten die box gaat handelen. Dat je ineens een hele andere weg inslaat dan die anderen van je verwachten. Dan wat je familie van je verwacht. Dan wat vrienden van je verwachten. Dan laat je hun zien: ik ga doen wat IK wil doen. Waardoor zij denken: “ik had ook graag mijn dromen achterna willen gaan, maar ik was te bang voor de mening van anderen. Ik heb het niet gedaan. En ik heb spijt.” Je houd deze mensen een spiegel voor. Maar realiteit is hard om onder ogen te zien, dus steun hoef je van deze mensen niet te verwachten. Misschien zeggen ze wel dat ze blij voor je zijn, maar voor hen is dit niets minder dan een flinke reality check.

Spijt, is vreselijk. Want je krijgt maar één leven. Één kans om er iets van te maken. De tijd tikt wel door. De dagen, maanden en jaren vliegen voorbij. Maar op gegeven moment zie je het: ik heb mijn tijd verspild. Ik heb niet gedaan wat ik altijd al wou. En dat is zonde. Heel erg zonde.

Vat ‘t niet persoonlijk op!

Wanneer je steeds op zoek gaat naar de bevestiging van anderen, kan je kijk op de wereld verdraaid zijn. Dit komt doordat je zoveel waarde hecht aan wat anderen van je denken. Je bent alleen gelukkig als je de waardering van anderen krijgt. En zo niet: dan voel je je verdrietig of zelfs boos. Er bestaat een grote kans dat je heel veel dingen persoonlijk gaat opvatten, wat eigenlijk helemaal niet nodig is. Stel dat iemand geen goedemorgen tegen je zegt, heeft dit waarschijnlijk niets met jou te maken. Probeer daarin een andere mindset te ontwikkelen door bijvoorbeeld te denken: ‘misschien is er iets gebeurd waardoor hij/zij nu niet zo in de stemming is om goedemorgen te zeggen.’

You can’t make everyone happy, you’re not Nutella.

Wat je ook doet, onthoud dit:

Je zal het nooit iedereen naar de zin maken. Feit. Wat je ook doet, je zult altijd anderen overstuur maken, teleurstellen, boos maken of verdriet brengen. Dit is onvermijdelijk. Iedereen is anders! Er zijn 7 miljard mensen op deze aardbol, wat wil je ook?! Sommige mensen zijn gewoon lastig en doen altijd moeilijk, maar al die lastige mensen zijn één voor één ook weer uniek en compleet anders. Dus hoe ga je het iedereen naar de zin maken? Kan niet! En normaal zou ik zeggen: ‘kan niet ligt op ‘t kerkhof en wil niet ligt ernaast’ maar dit is echt onmogelijk. Ookal wil je het nog zo graag. Want mensen vinden het nou eenmaal fijner om te zeuren over anderen. Om te bitchen en negatieve dingen in een ander te vinden om pissig over te worden. Dat laat hun tijdelijk weer wat beter voelen. En jij maakt je nog druk om wat anderen van je denken? Stop daar nou eens mee!

mening van anderen

Hoeveel geef je om wat anderen van je denken?

Wat is het waard? Al die verwachtingen van zoveel verschillende mensen in je leven. Je vader wilt dat je dokter wordt. Je medeklasgenoten verwachten dat je je straks inschrijft voor dezelfde opleiding als hen. Je zus wilt dat je iedere zaterdag met haar leuke dingen gaat doen. Je beste vriendin verwacht dat je iedere week twee keer belt.

Wat nou als je dit allemaal eigenlijk niet wilt? Als je helemaal geen dokter wilt worden? Als je een hele andere opleiding wilt doen dan je klasgenoten? Als je de zaterdag liever spendeert aan je hobby’s? Als je helemaal geen zin hebt om twee keer per week te bellen met je vriendin?

Op het moment dat je je dit realiseert moet je actie ondernemen. Want dit is jouw leven, remember? Als je deze verwachtingen van anderen in de prullenbak wilt flikkeren, gaan mensen boos op je worden. Jup. They will be mad. Op z’n minst pissig. Dit komt weer neer op wat ik net al zei: als je ze laat zien dat je nu gaat leven op jouw eigen voorwaarden en dat er andere mogelijkheden zijn dan de gebaande paden volgen, houd je ze een spiegel voor. Je laat ze zien dat het ook anders kan. Zij hebben misschien ook andere dromen en doelen, maar zij ondernemen geen actie. Jij wel.

Waar dit mee te maken heeft? Vrijheid.

Als je hen iets laat zien van vrijheid zal dit hen eraan herinneren in wat voor gevangenis ze zelf leven. En die waarheid, kan hard binnenkomen.

Dus:
Ga eens links waar anderen rechts gaan.
Zeg eens de waarheid in plaats van anderen altijd maar naar de mond te praten en te zeggen wat ze willen horen.
Ga lekker je eigen gang en doe waar je zelf zin in hebt.

Maak je niet zo druk en doe wat goed voelt voor jou. Zonder je hierdoor te laten beïnvloeden door de meningen, opmerkingen of commentaren van anderen. Dit is JOUW LEVEN.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here