afvallen met shakes

Zit je er aan te denken om af te vallen met behulp van shakes of maaltijdvervangers? Het lijkt zo’n makkelijke en snelle optie, maar lees voor je besluit eerst dit artikel!

Snel een paar kilo kwijt

Als je net een paar extra kilo kwijt wilt voor een bepaalde datum, evenement of feestdag is het super verleidelijk om te beginnen met afvallen door het gebruik van shakes. Geen broodje kaas meer voor lunch, maar een drinkbare maaltijd om ervoor te zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt en uiteindelijk dus gewicht verliest. Klinkt als een quick fix en een makkelijke oplossing voor je overgewicht, maar ik kan het absoluut afraden. Want op het moment dat jij start met het nemen van die shakes, gaat je lijf daar aan wennen. Maar aangezien het geen verandering voor de lange termijn is, moet je na een aantal weken toch die shake weer inruilen voor dat broodje kaas. En wat er dan gebeurt? Juist! Je komt weer aan en ervaart het jo-jo effect. Zo zonde! Niet alleen van je lijf maar ook van je geld. Want die shakes zijn vaak achterlijk duur en bevatten ook nog eens te weinig gezonde voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen.

afvallen met shakes

afvallen met shakes

Nare bijwerkingen

Vaak (dus niet altijd) krijg je met maaltijd vervangende shakes niet meer binnen dan 1000 calorieën per dag. En zoals je misschien wel weet adviseer ik altijd om niet minder te gaan eten dan 1500-1700 (afhankelijk van je lichaamskenmerken). Wat je met shakes binnenkrijgt is dan ook ontzettend weinig. Zo kan je niet functioneren en ervaar je nare bijwerkingen zoals:
– Snel chagrijnig
– Snel moe
– Prikkelbaar
– Meer trek in ongezond voedsel

Zo’n shake bevat vaak weinig calorieën als je het vergelijkt met een normale maaltijd, maar zorgt toch voor een verzadigd en vol gevoel. Als je er voor kiest om je ontbijt, lunch of avondmaaltijd te vervangen voor een maaltijdshake, zit je al snel aan een calorietekort. En zoals je wel weet is dat wat nodig is om af te vallen. Want in principe kan je alles eten wat je wilt en nog steeds afvallen, zolang je maar onder je calorieën budget blijft. Maar is het wel gezond om voor een shake te gaan in plaats van een volwaardige maaltijd?

afvallen met shakes

afvallen met shakes
Je kunt er voor kiezen om voor een korte tijd een shake te nemen in plaats van een maaltijd, maar voor een langere tijd zou ik dit niet adviseren. Waarom? Omdat er vaak veel minder vitaminen, mineralen en vezels in zitten die je lijf wel echt nodig heeft. Stel dat je een broodje met kipfilet of kalkoen eet voor lunch, dan krijg je voldoende vezels, mineralen en vitamines binnen die je uit een shake dus niet zou kunnen halen.

Soorten maaltijdvervangende shakes:

Eiwitshakes; whey / isolaat of een mix van van alles. Deze bevatten vaak zo’n 70 tot 80% eiwitten.
– Dieetshakes; eigenlijk gewoon een eiwitshake maar dan met toevoegingen die er voor gaan zorgen dat je sneller gewicht verliest. Vaak is de echte werking hiervan onbekend en niet wetenschappelijk ondersteund. Lees daarom de verpakking goed en koop niet zomaar wat.
– Maaltijdvervangende shakes; de benaming zegt het al: het moet een maaltijd vervangen. Er zit dus een mix in van koolhydraten, eiwitten en vetten om het zo compleet mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat het gemakkelijk in gebruik is.

afvallen met shakes

Heb je shakes nodig om af te vallen?

Absoluut niet! Ik heb een heel uitgebreid plan geschreven hoe je op een gezonde manier gewicht kunt verliezen zonder rare methodes of supplementen. In dat artikel leg ik uit hoe je een gezonde leefstijl kunt starten als je geen idee hebt waar je moet beginnen.

Klik hier voor het artikel!

Maar jij nam toch ook shakes tijdens het afvallen?

Ja! Helemaal gelijk in. Toen ik mijn journey begin 2014 startte, verloor ik op eigen kracht 30 kilo. Dit deed ik onder andere door gewoon gezonder te gaan eten én ik introduceerde ook een soort van ‘shake’ maar het was eerder een smoothie. Groene smoothies om precies te zijn. Ik verdiepte me in lekkere combinaties en ging aan de slag. Vaak was de basis 3 grote handen spinazie, een banaan, wat diepvriesfruit en whey proteïne poeder.

afvallen

Dit is natuurlijk heel wat anders dan zo’n kant-en-klare maaltijd vervangende shake. Doordat ik verse producten gebruikte en een goede balans tussen groente en fruit hanteerde, was het echt een gezonde aanvulling. En ik schrijf aanvulling, omdat ik het niet als vervanging van een maaltijd gebruikte. Als ik ‘s ochtends zo’n groene smoothie nam, at ik er ook altijd nog wat havermout bij of een bruin broodje met kipfilet. Ik was er namelijk 100% van overtuigd dat ik nooit meer dat jojo effect wilde ervaren en nu echt veranderingen voor het leven wou gaan maken. Een gezonde leefstijl ontwikkelen dus! Daarom ging ik niet minder eten, maar gewoon beter en gezonder. Dit in combinatie met 3 keer per week krachttraining en cardio, zorgde ervoor dat ik binnen 4 maanden al 10 kilo kwijt was!

Ik hoop dat ik je door middel van dit artikel wat meer duidelijkheid heb kunnen geven over het gebruik van shakes en maaltijdvervangers om gewicht te verliezen. Ik ben er geen fan van, want voor de rest van je leven een gezond en slanker lijf krijg je niet door een ‘quick fix’ maar door permanente veranderingen te maken en gewoon gezonder te gaan eten en leven!

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here