ik val niet af

“Help ik val niet af!” Dit zijn de 3 grootste mentale valkuilen die je ervan weerhouden dat je jouw ideale lichaam bereikt. Pak je mindset aan en behaal je doelen dit jaar wél!

> Wil je permanent afvallen en een gezonde leefstijl opbouwen die volledig bij jou past? Dan is ‘Make It Fit’ perfect voor jou. Dit is dé methode waarmee ik op eigen kracht 30 kilo ben afgevallen!

“Help! Ik val niet af!”

Ik zeg het wel vaker: afvallen lukt alleen als je écht de juiste mindset hebt en bereid bent om er honderd, als niet duizend procent voor te gaan. Om dit wat meer context te geven laat ik je een voorbeeld zien:

Overnight success

Stel je voor dat je meespeelt met de loterij. Je hebt een lot gekocht en begint al helemaal te dromen over alle dingen die je er mee zou doen zodra je wint. Denk maar eens aan de reclames van de loterijen. Je ziet mensen die lekker op het strand liggen, een enorm huis hebben gekocht en de mooiste auto’s rijden. Tja, dat wil iedereen wel. Als je wint, heb je directe bevrediging van al je dromen. Je krijg zomaar ‘pats boem’ geld op je rekening gestort en daar heb je niks voor gedaan. Alleen een lot gekocht en heel veel geluk gehad.

Veel mensen hopen op hetzelfde effect wanneer het komt tot gewichtsverlies. Ze willen snel resultaat met weinig tot geen moeite. Dat is ook de reden dat mensen liever op zoek gaan en 100 euro uitgeven voor een ‘magic pill’ (die dus niet bestaan) dan dat ze echt zichzelf onder ogen komen en inzien dat het eigenlijk heel makkelijk is: gezonder eten & meer bewegen. Ik weet het als geen ander, want ik was zo’n persoon. Steeds als er een nieuw middel op de markt kwam, was ik geïnteresseerd. Een bezoekje aan de Kruidvat ging niet zonder een wandeling langs het ‘dieetschap.’ Continu zocht ik naar manieren die mijn progressie een extreme boost zouden geven, waardoor ik zo snel mogelijk die kilo’s kwijt zou raken.

ik val niet af

Tijdverspilling!

Stop dus met op zoek te gaan naar methodes die je ‘snel’ en ‘makkelijk’ resultaat beloven, want het is verspilling van je tijd, geld en energie. En ik weet het, het lijkt zo mooi op al die advertenties, maar -25 kilo door het drinken van een ‘magische’ proteïne shake? I think not. Daarom ga ik je nu inzicht geven in drie mentale valkuilen die voorkomen dat je gewicht verliest.

1. Je bent op zoek naar ‘overnight success’

Zoals ik net al zei is het heel makkelijk om je te laten beïnvloeden door al die advertenties en reclames die je ‘snel’ en ‘makkelijk’ resultaat beloven. Maar in feite ben je dan juist op zoek om jouw reis er naar toe te ontlopen. Het liefst neem je ‘s avonds een pil, en word je de volgende dag 10 kilo slanker wakker. Yea sure. Like that’s gonna happen. Kom jezelf onder ogen en realiseer je dat dit onmogelijk is. Die 10 kilo is er ook niet ‘overnight’ aangekomen, dus het is er ook niet ineens weer af.

En weetje wat het is, die journey biedt juist ontzettend veel waarde. Want als je echt bezig gaat met een gezonde leefstijl en écht verandering wilt, moet je zelf op zoek naar wat bij jou past. Wil je naar de sportschool? Of train je liever thuis? Ga je meal preppen? Wil je calorieën tellen? Ga je aan krachttraining doen, of loop je liever hard? Dit proces kost tijd, consistentie en heel veel hard werken. Niet alleen voor een paar dagen of weken, nee. Het kost maanden om iets te vormen wat bij jou past en om er progressie uit te halen.

Maar laat het je zeker niet ontmoedigen, want toen ik net begon was het voor mijn lijf zo’n enorme omschakeling! Van vrijwel iedere dag ‘overeten’ naar het eten met gezondere vervangers, minder suiker en troep en meer groente en fruit, deed mijn lichaam ontzettend goed. En dat liet hij mij ook zien. Na 4 maand was ik al 10 kilo kwijt en dit ging heel geleidelijk. Dat is wat je wilt. Hierdoor houd ik het nu al 5 jaar vol en heb ik meer motivatie en doorzettingsvermogen dan ik ooit had durven dromen! Dus zodra je na al dat harde werk uiteindelijk je doel bereikt, voel je je ‘on top of the world.’ Dit heb jij zelf gedaan! En niet te vergeten: je bent een heel ander persoon geworden en in positieve zin veranderd. Dat is het dubbel en dwars waard.

ik val niet af

2. Je moet je denkwijze veranderen

Zoals ik net al zei begint het allemaal in je mindset. Als je nog steeds hoopt dat je succes kunt bereiken door een knip in je vingers, is het belangrijk dat je hier anders over gaat denken omdat je het jezelf moeilijker maakt. Afvallen kost heel wat veranderingen in je gedachtegang. Zo moet je weten wanneer je kunt genieten en wanneer niet, dat je all-in bent en niet slechts een beetje, dat je weet dat dit voor de lange termijn is en niet alleen ‘voor de zomer’ en dat je je hersenen traint om voor je te werken en niet tegen je. Doe wat goed voelt en maak de juiste keuzes. Want hoe meer van deze juiste keuzes je maakt, hoe sneller je resultaat ziet en progressie zult boeken.

3. Je wilt afvallen om de verkeerde redenen

Vraag jezelf af waarom je dit wilt. Waarom wil je gewicht verliezen? Dit is een ontzettend belangrijke vraag omdat jouw antwoord hierop je er doorheen gaat slepen. Wil je dit om je beter en fitter te voelen? Er mooier uit te zien of om langer te leven? En ondanks dat we dit voor onszelf behoorlijk duidelijk hebben, gebeurt het maar al te vaak dat mensen na een aantal dagen de handdoek weer in de ring gooien. Daarom is het belangrijk dat je hier goed over nadenkt. Wat is de échte reden? Misschien wil je een leven met veel vrijheid en mogelijkheden en is een gezonder gewicht de sleutel om je vrij te voelen en echt jezelf te kunnen zijn. Misschien houdt dit extra gewicht je tegen om de dingen te doen doe je leuk vindt. Of zou je je veel zekerder voelen en meer zelfvertrouwen hebben als die overtollige kilo’s er niet meer zouden zijn. Zoek naar de onderliggende reden en gebruik dit als jouw motivatie.

”Als ik maat 42 niet meer pas, moet ik straks ‘plus size’ shoppen”

Toen ik met mijn gezonde leefstijl was begonnen was mijn reden: ‘Ik voel me nu zó ongemakkelijk en niet mezelf in dit lijf, dat het me tegenhoudt om alles uit het leven te kunnen halen. Ik mis zelfvertrouwen, verstop me en dat past niet bij wie ik ben.’ En dit was zo ontzettend krachtig omdat ik er ook direct mee geconfronteerd werd. Ik was in de H&M en ik paste altijd maat 42 van broeken. Dit keer probeerde ik verschillende modellen in die maat, maar niks paste. Ik zag in de spiegel dat ik erg was aangekomen en realiseerde me: als ik maat 42 niet meer pas, kan ik straks bij de Miss Etam shoppen of moet ik ‘plus size’ kleding kopen. En dat was iets waar ik zó op tegen was. Dat voelde vreselijk! Hierdoor kreeg ik zoveel drive en motivatie om dit keer echt te slagen, dat het me ook daadwerkelijk lukte. Ondanks dat ik 27 sigaretten in 2 dagen op rookte. Ondanks dat ik in een negatieve thuissituatie zat. Ondanks dat ik student was en niet veel geld had: ik zorgde ervoor dat er maar één ding gebeurde: progressie boeken.

Investeer in jezelf!

Kortom: echt gewicht verliezen is een investering in jezelf. Het kost veel tijd, consistentie en geduld om voor eens en voor altijd af te rekenen met je ongezonde leefstijl. Vergeet niet dat de reis naar jouw doel ontzettend waardevol is omdat je jezelf leert kennen en uiteindelijk echt enorm trots op jezelf zult zijn zodra je hebt wat je wilt!

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here