reverse dieting

Reverse dieting: Hoe werkt dit precies en hoe kan het er voor zorgen dat je in shape blijft, niet aankomt in vet, maar wél meer kan eten?

Het einde van bulken en cutten: i’m done!

Daar ben ik dan! Aan het einde van mijn cut fase en ik ben ontzettend blij met mijn shape en hoe ik er nu uit zie. Al het harde werk was het dus meer dan waard. Het was soms lastig en zwaar, maar ik heb me er doorheen geslagen. En nu kom ik bij het punt waarop ik me moet afvragen hoe ik verder wil. Alle voorgaande jaren ben ik gaan bulken door langzaam mijn calorie totaal weer op te bouwen. Het doel hiervan was om meer spiermassa te krijgen en bepaalde delen van mijn lijf nog meer te ontwikkelen. Maar dat hoeft nu niet meer want na 5 jaar af en aan bulken en cutten heb ik nu een punt bereikt waarop ik zeg: niet meer. Hier stopt het voor mij. Dat betekent niet dat ik geen doelen meer ga stellen, want dat blijf ik gewoon doen (qua trainen). Maar wat mijn lijf betreft: het is goed zo. Ik ben blij, ben in balans en zit erg goed in mijn vel.

Ik wil meer eten!

Balans is echt iets waar ik jaren naar op zoek ben geweest en ik denk dat ik het nu grotendeels te pakken heb. Het enige wat me nu nog rest is om af te stappen van het calorieën tellen, zodat ik volledig op gevoel kan gaan eten. Maar nog voordat ik dat kan doen, wil ik eerst meer kunnen eten. En dát ga ik doen door reverse dieting.

Om je zo’n compleet mogelijk beeld te geven zal ik de hele gedachte hierachter uitleggen, zodat je snapt hoe dit proces in zijn werk gaat en hoe je lijf hierop reageert.

Doel bereikt, en dan?

Wat doe je als je je doel bereikt hebt? Reden voor een feestje, maar daarna vallen veel mensen weer terug in hun oude gewoontes. Ze gaan langzaam maar zeker meer eten, sporten iets minder en heel geleidelijk kan het zijn dat er weer kilo’s bij komen. En dat is zonde! Je hebt er zo hard voor gewerkt en om dan weer terug te vallen kan een enorme klap zijn. Eigenlijk moet je dus op zoek naar een manier om die terugval te voorkomen. En zie hier, de oplossing: reverse dieting!

Het draait allemaal om je metabolisme

Wat is de reden dat veel mensen weer terugvallen of aankomen na het volgen van een dieet of aangepaste leefstijl zoals het cutten / droog trainen? Natuurlijk ontstaat er een gevoel van ‘groen licht’ om weer alles te eten waar je de afgelopen tijd weinig tot niks van hebt gehad, maar dat is niet het enige. Wat dacht je van je metabolisme? Tijdens mijn opleiding tot gewichtsconsulente heb ik me hier ook al even in verdiept. Het is niet meer dan logisch dat je metabolisme zich aanpast tijdens een voedingspatroon met een calorietekort. Je lichaam bespaart energie op de basis processen en je verliest na een langere periode natuurlijk vet en spiermassa. Hierdoor verbrand je in rust uiteindelijk steeds minder calorieën, met als gevolg dat je minder kunt eten zonder dat je in gewicht aankomt.

Andersom diëten

De naam reverse dieting zegt het al: een dieet, maar dan andersom. Dus je gaat niet steeds een stukje lager in je calorieën, maar bouwt dit juist weer op. Dit kan door per week bijvoorbeeld 25 calorieën bij je huidige budget toe te voegen zodat je lichaam er langzaam aan kan wennen. Zo herstelt je metabolisme zich op een geleidelijke manier. En omdat dit op een gecontroleerde manier gaat, zonder grote wijzigingen, krijg je niet ineens een overschot aan calorieën. De kans dat je in vet aankomt is hierdoor ontzettend klein. Mits je het natuurlijk echt serieus neemt en jezelf niet voor de gek houdt. Zo voorkom je een terugval en behoud je je huidige shape waar je zo hard voor gevochten hebt!

Het plan voor de komende weken

Dit is dus exact wat ik de komende weken ga doen. Ik zit nu in verhoging 1 met een calorieën budget van 1825 calorieën. Iedere week doe ik hier 25 bij en houd ik mijn gewicht en lijf goed in de gaten. Ik probeer echt heel precies te werk te gaan en het is nu nog even tracken en invullen geblazen, maar zodra ik weer op een ‘normaal’ level zit kan ik ‘vrij’ en op gevoel gaan eten. Ik kan niet wachten tot die fase is aangebroken! Let’s do this!

Wat denk jij van reverse dieting? Heb je dit al eens geprobeerd?

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here