Skip to main content

Wat is slowjuicen? Hoe kan dit je gezondheid ondersteunen en wat is het verschil met normale sappen en smoothies? Ik vertel je alles wat je wilt weten én ik deel een hele fijne kortingscode voor Frecious Slowjuice!

[#spon] Dit artikel bevat een samenwerking met Frecious Slow Juice. Meer weten over reviews en collabs? Lees dan de disclaimer.

Wat is slowjuicen?

Je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord: slowjuicen. Maar wat is dit eigenlijk? Wat is hierin zo anders dan wanneer je het vergelijkt met ‘gewoon’ groentesap of een smoothie uit de supermarkt? De naam verklapt het eigenlijk al. Groente en fruit wordt met behulp van een (dubbele) schroefpers vermaalt zonder contact met zuurstof. Door het langzame persen, malen en kneuzen wordt ook het laatste beetje sap uit de vezels gehaald. En dat is nou net waar de meeste vitaminen, mineralen en enzymen zich bevinden! Je kunt het schroefpersen een beetje vergelijken met je gebit wanneer je iets kauwt. Ook doet dit veel goeds voor de smaak en is het uiteindelijke sapje verser: het sap kan veel langer bewaard blijven dan ‘normale’ sappen.

slowjuicen

Maar dit kan toch ook met een sapcentrifuge? Nee. Met een centrifuge bereik je niet hetzelfde resultaat. Deze heeft namelijk een rasp die wel 20.000 toeren per minuut kan draaien. Hierdoor komt er zuurstof bij het sap waardoor oxidatie ontstaat. Dan krijg je dus de gelaagdheid in je sapje waarin de vaste- en vloeibare delen zich van elkaar scheiden.

Ook ‘gewoon’ sap of smoothies bevatten minder voedingswaarden. Dit komt doordat er veel zuurstof in het proces aan te pas komt. Ze willen de sappen immers zo lang mogelijk houdbaar maken. Dit doen ze door te pasteuriseren of HPP’en; high pressure processing. Dit is de naam van een conserveringstechniek voor voedingsmiddelen. Kenmerkend hierbij zijn de lage temperatuur en de hoge druk. Helaas gaat hierdoor veel van de voedingswaarde verloren.

Sommige sappen worden betiteld als ‘cold pressed’ en zijn over het algemeen beter dan de gewone sapjes, maar ook hierin worden de ingrediënten nog steeds hydraulisch geplet. Écht pure slowjuice wordt gemaakt met schroefpersing.

Hoe kan groente- en fruitsap je gezondheid ondersteunen?

Als je mij al een tijdje volgt weet je wellicht dat ik niet zo’n fan ben van fruit. Ik eet het niet tot nauwelijks. Ik houd niet van de textuur en krijg het in ‘vaste vorm’ niet weg. Daarom probeer ik toch nog wat binnen te krijgen door af en toe groente- en fruit sapjes te drinken. Daarbij lukt het slechts 5% van de Nederlanders om genoeg groente te eten. En ik kan je vertellen: hoe fit en gezond mijn leefstijl ook is; ik hoor niet bij die 5%. Sap is daarom een perfect alternatief om je lijf toch nog te kunnen voorzien van alle goede voedingsstoffen. Natuurlijk vervangt het nooit je normale groente en fruit, maar het is zeker een fijne toevoeging!

slowjuicen

4 redenen om groente- en fruitsap te drinken

Nog niet overtuigd van alle sapjes? Ik geef je 4 redenen waarom ook jij af en toe zo’n sappie moet drinken!

1. Het bespaart veel tijd (en energie)

Het zal je verbazen hoeveel groente (en fruit) er in één sapje gaan. Wanneer je deze allemaal stuk voor stuk zou moeten eten, dan ben je wel een tijdje bezig. Een sapje pak je uit de koelkast en drink je op. Vind je de smaak van pure groentesap niet lekker? Dan kan je ‘t altijd nog snel achterover slaan (zoals ik vaak doe, haha) of een sapje kiezen waar ook fruit in is verwerkt.

2. Vitamine boost

Tja, we hadden het er net al even over: vitamines en mineralen! Als je net als ik weet dat je in je dagelijkse voedingspatroon gewoon niet genoeg groente en fruit eet, kan zo’n sap echt de ideale uitkomst bieden.

3. Stralende huid

Als ik genoeg groenten eet (of drink) en daar echt goed op focus, merk ik dat binnen een week aan mijn huid. Vooral mijn gezicht straalt veel meer en ik heb minder last van oneffenheden en puistjes.

4. Energie boost

Een groente- en fruitsapje bevat ingrediënten die al klein zijn gemaakt. Dit scheelt je lijf heel wat werk en kost dus weinig extra energie om te verwerken. Als je ‘t op een nuchtere maag drinkt gaan de voedingsstoffen (nog) sneller via maag en darmen richting de bloedbaan. Vervolgens stroomt het door je hele lichaam en bereikt het je cellen. Dit zorgt voor een natuurlijke energie boost. Groene groenten zitten vol met o.a. magnesium, B-vitamines, ijzer en vitamine A & C. Ook fruit, kruiden en wortels zoals gember dragen bij aan dit effect.

slowjuicen

Ik mocht Frecious testen!

Zoals je aan het begin van dit artikel hebt kunnen lezen is dit een blogpost in samenwerking met Frecious. Zij zijn de enige slowjuicery in de hele wereld waar 100% pure slowjuice wordt gemaakt. Ze gebruiken dubbele schroefpersen en biologische groenten om hun sap te maken. Om te bepalen of Frecious zou gaan werken met een “cold press” of een “schroefpers” hebben ze een laboratoriumtest gedaan waaruit blijkt dat er 47% meer nutriënten uit de ingrediënten wordt gewonnen dan bij de cold pressed sap.

En zodra het sap klaar is? Dan shockvriezen ze de sappen in no-time, om alle goede voedingsstoffen te behouden. Met de groentepulp die overblijft na het persen maken ze groente-repen en gebruiken ze het om bio-energie van te maken. De flesjes die Frecious gebruikt zijn gemaakt van 100% gerecycled PET omdat dit het meest milieuvriendelijk is. Super toch?

slowjuicen

Daily Mixbox

Ik ben dus helemaal fan van groente- en fruit sappen omdat ik het in mijn voedingspatroon niet voldoende binnen krijg. Voor mij is het ideaal en scheelt het veel tijd. Ik kreeg van Frecious de Daily Mixbox waarin verschillende smaken zitten. Zo heb je sapjes met 30% fruit, de wat stevigere smaken met 85% groente en een paar 100% groentesappen waar alleen groente, kruiden en specerijen in zitten.

Hoe gebruik je Frecious sappen?

Omdat de sapjes ingevroren zijn, haal je het sapje een dag van te voren uit de vriezer en zet je ‘m in de koelkast zodat ‘ie 24 uur de tijd heeft om rustig te ontdooien. Het beste is om het sap op een nuchtere maag te drinken (zoals net ook beschreven in de tips) of een kwartier voordat je iets eet. Zo kan je lijf het sap het beste opnemen. Als je vergeten bent om het sapje uit de vriezer te halen kan je hem ook 15-20 minuten in een ruime bak met warm water zetten.

slowjuicen

Eerste indruk

Bij sommige pakketbezorgers vind ik het lastig om in te schatten wanneer ze nou precies komen. Het aflevertijdstip is vaag, of het tijdvak is zo ruim dat je er de hele dag voor thuis moet blijven. Met de aflevering van het Frecious pakket was dit niet zo. Ik kreeg een dag van te voren een sms bericht met de datum en tijd van aflevering. En op de dag zelf kreeg ik een exacte tijd waarop de bezorger zou arriveren. Super handig!

Ik kreeg mijn bestelling toen het 30 graden was, maar alle flesjes waren nog ijskoud en bevroren. Ik deed ze meteen in de vriezer (zoals ook was aangegeven op de doos) en zette alvast een paar in de koelkast zodat die langzaam konden ontdooien. In de doos vond ik niet alleen de sapjes, maar ook een handig tasje zodat je een sapje mee kunt nemen en een handige guide met meer informatie en alle do’s en dont’s. Een goede eerste indruk dus.

slowjuicen

Sapjes proeven!

En toen was het tijd om de sapjes te proeven. Ik heb er 3 laten ontdooien en kan mijn oordeel al geven over de volgende smaken:

Wonder Weeds (85% veggies) | 38 calorieën per portie

Ik had van deze serieus verwacht dat het niet lekker zou zijn door de hoge hoeveelheid groente. er zit bijna geen fruit in en vaak zijn deze hele groene sapjes bitter van smaak. Maar toen ik een slokje nam was ik echt positief verrast: het smaakte meer dan prima en veel beter dan ik had gedacht. Ook is deze zeer laag in calorieën wat erg fijn is.

Liquid Gold (70% veggies) | 60 calorieën per portie

Z’n mooie gele kleur heeft ‘Liquid Gold’ natuurlijk te danken aan de paprika en kurkuma. Je proeft de paprika erg goed en de zwarte peper zorgt voor een licht pittige kick. Ook deze viel dus niet tegen.

Daily Digest (85% veggies) | 68 calorieën per portie

Deze is vergelijkbaar met de Liquid Gold, maar deze bevat net nog wat meer groenten. Yum!

Hot or not?

Ik ben echt super enthousiast over Frecious. Allereerst omdat dit voor mij gewoon ontzettend handig is. Ik eet vaak een Pokébowl en stouw mijn bord dan helemaal vol met groente en gezonde ingrediënten en zo nu en dan maak ik zelf ook smoothies. Maar echt mijn dagelijkse behoefte aantikken qua groente lukt me 9 van de 10 keer niet (en fruit lukt sowieso al niet zoals eerder vermeldt). Dit is dus een ideale uitkomst.

slowjuicen

Daarbij is het ideaal dat het allemaal ingevroren is. Je haalt eruit wat je nodig hebt, laat dit langzaam ontdooien in de koelkast, of legt zo’n flesje voor 20 minuten in warm water. Ik heb soms dat ik sapjes koop en dat ze dan achter in mijn koelkast belanden en binnen no-time over de datum gaan. Dat gaat me met deze dus niet meer gebeuren! Ontdooid zijn ze gekoeld en ongeopend tot wel 3 dagen van hoge kwaliteit. Daarna bederft het niet direct. De slowjuices blijven erg lang stabiel omdat het weinig zuurstof bevat.

Op de flyer die je erbij geleverd krijgt staan ook tips wanneer je Frecious het beste kan drinken. Het beste is op een lege maag, een kwartier voordat je iets eet. Maar, heb je een moeilijke spijsvertering? Dan raden ze aan om eerst wat te eten en een uur daarna pas een sapje te drinken. Ik met mijn gevoelige darmen (PDS) kan nog wel eens een reactie krijgen, dus fijn dat ze dit hebben vermeldt. Ik neem een slowjuice dus liever als ik al wat vast voedsel in mijn maag heb. Daarbij is Frecious ook gluten- en lactosevrij, dus dat is ook goed om te weten.

Note: Ik heb nu denk ik zo’n 10 verschillende sapjes geproefd en 1 ding viel me op: mijn darmen zijn rustiger en ik kreeg geen gekke reactie op welk sapje dan ook. Ontzettend fijn!

slowjuicen

Zelf proberen met €15,- korting!

Ik ben erg blij en dankbaar dat ik Frecious heb mogen ontdekken door middel van deze samenwerking. Ben je nou zelf ook enthousiast geworden over slowjuicen en groentesapjes? Bestel dan jouw eigen box op Frecious.bio en gebruik ‘FITADDICT’ voor maar liefst €15 euro korting!

One Comment

Leave a Reply