motivatiespeech

In deze update: zit het afvallen tegen? Ik heb een motivatiespeech voor je! Daarbij vertel ik over mijn studies en deel ik een nieuw inzicht wat me veel vrijheid geeft in voeding en sport.

Waarom je altijd door moet gaan, wat er ook gebeurt.

Tegenslagen, we hebben ze allemaal. Je kunt simpelweg niet verwachten dat je wekenlang op topniveau kunt blijven presteren zonder dat je ook maar één tegenslag krijgt. Een paar weken terug stond ik na een tijdje weer op de weegschaal en ik zag dat ik 1,5e kilo zwaarder was geworden. Oei. Dat kwam wel even binnen, maar aan de andere kant dacht ik ook: ‘ik moet gewoon doorgaan, dit komt weer goed.’ En nu, zo’n 3 weken later is alles er weer af én meer. Ik behaalde mijn laagste gewicht van dit hele jaar en weeg nu 78,5 kg. En dat zonder iets anders te doen. Ik heb nog steeds genoten van allerlei lekkere voedingsmiddelen en heb niet meer gesport dan normaal. Ik ben gewoon doorgegaan en gaf niet op bij het zien van deze tegenslag.

via GIPHY

Mijn punt hiermee is om je te laten inzien dat alles slechts tijdelijk is. Als je de ene dag op de weegschaal staat en ziet dat je zwaarder bent geworden, kan dit er na een paar dagen zo weer af zijn. Je lijf is extreem complex en je gewicht is afhankelijk van zoveel factoren. Laat je daarom niet teveel beïnvloeden door wat je ziet op de weegschaal. Het allerbelangrijkste blijft hoe je je er bij voelt.

En als jij op die weegschaal stapt, ziet dat je zwaarder bent en denkt: ‘zie je wel, het lukt me gewoon niet’ geef je het wéér op. En dan, op een willekeurige maandag bedenk je je weer: ‘tja, ik moet echt afvallen, ik moet er echt wat aan doen, dit kan niet langer zo.’ And so on. Zo kan je natuurlijk weken, als niet maanden door blijven gaan, maar wat nou als je een andere keuze had gemaakt? Als je dit keer omdenkt en vertrouwen blijft houden in het proces en in je lichaam. Wanneer jij heel bewust kiest, goede voedingsmiddelen eet en meer bent gaan bewegen, dan moet er een keer progressie ontstaan. Dit is onvermijdelijk. Wanneer dat gaat gebeuren weet je niet. Bij de een gaat het sneller als bij de ander. Je kunt binnen een week een kilo verliezen, maar je lijf kan er ook een maand over doen. Het is allemaal afhankelijk van:

 • Hoeveelheid stress
 • Medische omstandigheden
 • Leefomgeving
 • Snelheid van je metabolisme
 • Je lengte, leeftijd en huidige gewicht
 • Wat je eet
 • Hoeveel je beweegt

En ga zo maar door. Er zijn zó ontzettend veel factoren die meespelen. Gooi daarom de handdoek niet meteen in de ring als je even een kleine tegenslag hebt. Je bent goed bezig. Je bent onderweg. Het kost alleen tijd. Blijf volhouden en doe je best. De progressie komt wel, als jij nu besluit om niet op te geven.

2 studies volgen is heftig

Het is zwaarder dan verwacht om twee studies te volgen naast al het andere werk. Niet dat het onmogelijk is, maar het kost me wel veel inspanning en een erg strakke planning om alles door te laten gaan. Ik heb nu een tijdje niks aan mijn ‘emotie eten’ verdieping gedaan, maar ik zeg steeds tegen mezelf dat het oké is. Er is genoeg tijd en ik hoef niks overhaast te doen. Want met mijn andere ‘basisopleiding’ tot gewichtsconsulente ben ik wel echt een heel eind en loop ik zelfs wat voor, dus dat is een hele geruststelling.

via GIPHY

Dit geeft zo’n bevrijdend gevoel!

Laatst at ik een heerlijke pizza en ik dacht: ‘ik kan doen wat ik wil, eten wat ik wil en zo vaak trainen als ik wil, als ik uiteindelijk maar op gewicht blijf.’ De onderliggende gedachte hierbij was dat ik ineens begon in te zien dat het niet echt uitmaakt of ik een dagje extra wil genieten. Dat het niet uitmaakt als ik ervoor kies om niet te gaan sporten. Zo lang het hele geheel maar in balans blijft. En balans is hierin een vaag woord, maar ik doel op het feit dat ik nog steeds onder mijn behoefte eet. Dus écht aankomen is voor mij onmogelijk tenzij ik het super bont maak. Deze gedachte is voor mij erg bevrijdend.

Niet dat ik nu denk: ‘oh, YOLO, ik ga helemaal los, volg mijn reverse dieting niet meer en ik zie wel waar het schip strand.’ Nee, dat is dus niet wat ik hier mee bedoel. Ik blijf alles goed in de gaten houden, maar dat besef dat het geen ‘big deal’ is, geeft me echt een fijn en vrij gevoel. Natuurlijk weet ik dit al een tijd en is het ook niet meer dan logisch, maar afgelopen weekend kreeg ik deze gedachte en dit inzicht pas écht. Ik heb nu het idee dat dit een mega vaag verhaal is, haha maar ik denk dat jullie wel begrijpen hoe ik me voel en waar ik op doel (ha, dat rijmt!)

Dealen met deze workload

Ik kwam laatst ook op het idee om misschien eens iets meer te vertellen over hoe ik mijn dagen in deel, hoe ik omga met deze mega workload en hoe ik alles combineer. Ik vroeg in een Instagram story of jullie het leuk zouden vinden als ik hier een video over maak en 85% zei ‘ja!’ Dus, binnenkort komt er een vlog online waarin ik meer vertel hoe ik alles combineer en hoe mijn planning werkt. Voor het geval je nieuw bent en me net pas volgt, dit is wat ik op wekelijkse basis doe:

 • Ik werk 3 dagen per week (ma, di, woe) als Grafisch vormgever bij Crowdmedia.
 • Ik volg 2 studies, één tot gewichtsconsulente en de ander is een verdieping over emotie eten.
 • Ik maak alle content voor Fitaddict.nl – 3 video’s, 2 blogs en alle social posts & samenwerkingen.
 • Ik train 6 dagen per week.
 • Ik ben bezig met het opzetten van coaching voor als ik mijn opleidingen heb afgerond.

Dit vergt heel wat van me, maar door mijn duidelijke planning voel ik me ondanks al deze dingen redelijk relaxed en ga ik iedere week voorbereid in. Voelt super fijn en ik krijg er juist mega veel energie van! Dus stay tuned voor die video.

Let’s do this

Een nieuwe week staat weer voor de deur, dus laten we knallen, alles geven en ons best doen in deze laatste maanden van 2019! Let’s goooooo!

via GIPHY

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here