sporten niet leuk

Heb je een hekel aan sporten en is dit eigenlijk altijd al zo geweest? Dan kan dit de échte reden zijn dat je hier geen motivatie voor hebt..

Ik weet het nog goed. Gymles op de basisschool. Ik was een wat dikker / steviger kind en mede daardoor voelde ik me ongemakkelijk en was ik er simpelweg niet goed in. Gatver wat had ik daar altijd een hekel aan. Vooral aan het begin van het jaar, lekker een paar kilometers rennen om te kijken hoe ‘fit’ je bent. Nou als ik ergens tegenop zag dan was dat het wel. Ik was altijd de laatste en er was geen ontkomen aan. Of dat awkward moment waarop er groepjes gemaakt moesten worden en ik altijd als laatste gekozen werd.

Hoe je het ook went of keert: ik vond het allemaal verschrikkelijk.

Ik heb gedwongen pogingen gedaan om fitter te worden en om af te vallen door in mijn vrije tijd ook te gaan sporten, maar ik vond niks leuk. Mijn moeder vond het namelijk altijd erg belangrijk dat ik bleef bewegen omdat de diëtiste had vastgesteld dat ik overgewicht had. Zwemmen deed ik een tijdje, dat was nog wel oké. Uiteindelijk deed ik een proefles atletiek en vanaf dat moment werd sporten al helemaal een hel. De warming up was een paar kilometer hardlopen maar dat hield ik nog geen vijf minuten vol. Jep. You heard me: nog geen 5 minuten. En ik stond voor schut. Want iedereen kon het, behalve ik.

En nu denk je misschien: ‘goed verhaal, maar waarom vertel je dit?’ Nou omdat deze negatieve herinneringen van gym op de middelbare school voor veel mensen een levenslange indruk achterlaten. De indruk dat ze niet gemaakt zijn voor sport. Als kind heb je al een gevoel van schaamte en ben je snel bang om dingen ‘fout’ te doen of om te falen. Daarom is het vaak eenvoudiger om het niet te proberen dan wél. Dus als je als kind het idee hebt dat je totaal niet goed bent in sport (zoals wat ik had) dan stop je er het liefst per direct mee en doe je ook geen pogingen om er beter in te worden. Die pogingen had ik namelijk ook niet gedaan als m’n moeder er niet zo op aandrong. Vreselijk!

’Comparison is the thief of joy’

Wat er dus eigenlijk in die jonge jaren al gebeurt is dat je je vergelijkt met anderen. Want al die andere kinderen waren zo snel, konden zo hard rennen en waren veel beter in allerlei sporten dan ik. En dat hakt erin. Ook krijgen die andere kinderen al snel een label dat ze ‘sportief’ zijn waardoor je zelf de conclusie trekt dat jij dat dus niet bent. Daarbij helpt het niet dat je vaak als laatste gekozen wordt of dat de andere kinderen je uitlachen wanneer je een bepaalde oefening probeert te doen, maar het compleet misgaat. Ai…

Dit zeg ik zó vaak

Dat is dus de reden dat ik zo vaak zeg: doe iets wat je leuk vindt. Ga jezelf niet forceren om iets te doen waarvan je weet dat je het niks vindt. Als het komt tot afvallen en het bereiken van je healthy doelen krijg je vaak dit standaard advies: gezond eten en meer bewegen. Maar dat ‘meer bewegen’ wordt vaak verkeerd begrepen. Dit houd dus niet in dat je 4 dagen per week in de sportschool moet knallen. Nope. Meer bewegen is bewegen op JOUW manier. Wil je wandelen? Prima. Wil je fietsen? Prima. Alles is goed, zolang je meer beweegt. Hier hoef je niet sportief voor te zijn en het boeit al helemaal niet hoe goed je ergens in bent. Het kan op zoveel verschillende manieren en ik weet zeker dat er ook een manier voor jou tussen zit.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here