calorieën budget

In deze Fit Talk: een update over mijn voetblessure, hoe ik omga met mijn verlaagde calorieën budget en ik ga ‘paperless’ door deze toffe upgrade!

Hoe gaat het met mijn voetblessure?

Rust nemen is echt iets waar ik super slecht in ben. Vooral rust nemen van sport en beweging is een grote uitdaging. Helaas moest ik hier wel aan geloven, want als ik geen stap terug zou doen, zou ik nog veel langer doorlopen met de blessure aan mijn voet. Daarom heb ik minder gewandeld, minder intensief bewogen (niet teveel springen tijdens Tabata e.d.) en ik moet zeggen dat het nu al een stuk beter voelt. Ik durf nog niet echt mijn lange wandelingen van 40 minuten te maken, omdat de kans dan groot is dat het er weer inschiet. De laatste keer dat ik dacht dat het weer hersteld was, deed ik dit te snel en vlak voordat ik weer thuis was, schoot het zo weer in mijn voet op dezelfde plek. Heel naar, want dan ben je weer terug bij af. Ik maak nu iedere ochtend een kleine wandeling van zo’n 15-20 minuten en soms in de namiddag nog een vergelijkbaar rondje. Zo doseer ik het een beetje over mijn dag en belast ik mijn voet minimaal.

Bijna genezen

Ook heb ik mijn schoenen aangepast. Normaal liep ik altijd op mijn sportschoenen, maar nu ben ik overgestapt naar platte Vans. Ik las online dat als de schoenen te strak zitten of iets knellen, dat dit ook invloed kan hebben op blessures. Dit voelt echt veel beter dus voor nu blijf ik hier op doorlopen. Verder heb ik ook een spiercreme gebruikt om het herstel te bevorderen en zoals het nu lijkt, zorgen al deze dingen er samen voor dat ik bijna genezen ben! Hoera!!!

Mijn calorieën budget

Zoals je in de vorige update hebt kunnen lezen ben ik gezakt naar 1750 calorieën omdat ik geen vooruitgang boekte. Ik beweeg nu veel minder en heb In het begin dacht ik dat ik dit heel erg zou gaan voelen en dat ik de impact ervan duidelijk zou merken, maar dat valt reuze mee. Vooral omdat ik nog meer inzicht heb gecreëerd in mijn voedingspatroon was het vrij eenvoudig om binnen dit budget te blijven. Dat gaat voor mij als volgt:

  • Ik dronk voorheen ongeveer 3 cappuccino’s per dag. Mijn melk bevat per koffie zo’n 50 calorieën die ik vaak niet meerekende in het budget. Nu neem ik er 1 tot max. 2 per dag en dat scheelt al een hoop.
  • Ik at vaak tosti’s met curry of ketchup. De saus rekende ik vaak ook niet mee of vergat ik in te vullen. Dit zijn echt beginners foutjes die er bij mij ingeslopen zijn en ik werd gewoon te makkelijk wat dat betreft. Niet dat dat erg is, maar al deze kleine dingen hebben er uiteindelijk wel voor gezorgd dat mijn vooruitgang stil stond, dus nu ben ik hier weer bewust van en reken ik ze wel mee.
  • Sportdrankjes. Mijn vriend nam af en toe een Aquarius drankje voor me mee en die bevat slechts 50 calorieën per flesje, maar vergat ik te loggen. Nu drink ik deze gewoon niet meer.

En zo zie je maar dat er ook voor mij gewoon dingen in ‘sluipen’ waardoor ik geen vooruitgang kon boeken. Vaak zijn het geen grote veranderingen die je hoeft door te voeren maar de kleine, ongemerkte extraatjes die je vergeet of waar je niet bij stil staat. Ik vind eerlijkheid hierin enorm belangrijk. Niet alleen naar mezelf, maar ook naar jullie. Transparantie!

Dus al deze kleine calorieën samen zorgen voor een paar honderd aan overschot. Door hier wat meer op te letten hoef ik verder niet veel te veranderen in de rest van mijn voedingspatroon. Toch focus ik mij wel op het eten van meer groente. Dit doe ik o.a. door:

  • Vaker stamppot maken. Hier kan je zo onwijs veel groente in kwijt! De porties zijn groter, maar dat is allemaal ‘volume food’ uit de groenten. Ook zijn aardappelen best lekker als je ze bijna nooit eet, dus een fijne afwisseling.
  • Tijdens de lunch groente zoals sla of paprika verwerken in de receptjes of als bijgerecht een paar plakjes komkommer ernaast.
  • Als snack gebruik ik plakjes komkommer als ‘crackertjes’ om ergens in te dippen. Ook beleg ik ze vaak met wat tonijn om er direct een high protein snack van te maken. Door het hoge vochtgehalte van de komkommer blijf ik extra lang verzadigd en dat is super fijn.

En dat is hoe ik nu omga met mijn calorieën budget. Ik hoop dat dit voor meer duidelijkheid zorgt en dat je wellicht zelf ook inspiratie kunt halen uit deze punten. Door meer bewustwording en eerlijkheid in wat je écht doet is het mogelijk om uit die stilstand te komen en jouw progressie weer in beweging te zetten.

Going paperless

Iets heel tofs wat ik nog niet met jullie heb gedeeld gaat om het journalen en plannen. Zoals jullie weten ben ik hier erg fan van en doe ik dit dagelijks. Voorheen gebruikte ik altijd verschillende schriften en boekjes om alles bij te houden. Ik had voor ieder onderwerp een apart boekje en op gegeven moment dacht ik: ‘waar staat nou wát in?’ Het was heel verwarrend en vooral niet zo overzichtelijk als ik zou willen. Langzamerhand begon ik te zoeken naar oplossingen en zo kwam ik op de iPad!

Digitaal notities maken, digitaal plannen, digitaal journalen… Past dat wel bij mij? Ik heb er echt een paar weken over nagedacht, want ja, een iPad koop je niet zomaar. Ik moest er echt vertrouwen in hebben dat dit mijn oplossing zou zijn. Na veel research en het kijken van verschillende Youtube vlogs besloot ik een iPad Pro 2020 in 12.9 inch te kopen. Nu ben ik al een maand eigenaresse van dit prachtige apparaat en ik ben er super blij mee. Het doet alles wat ik gehoopt had en ik heb er helemaal mijn weg in gevonden. (#nospon of course.)

Mochten jullie het leuk vinden dan zou ik eventueel een blog kunnen schrijven over hoe dit allemaal bevalt en hoe ik mijn journaling, notities en digitale planning bijhoudt. Laat het me weten in de comments of stuur een berichtje op Instagram!

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here