productiviteit tips en apps

Persoonlijke ontwikkeling vind ik erg belangrijk. Vandaag daarom een kijkje in mijn dagelijkse ritme en welke productiviteit tips en apps mij enorm helpen!

Een belangrijk deel van mijn leven

Persoonlijke ontwikkeling is iets wat ik enorm belangrijk vind. Ik doe er dan ook vrijwel iedere dag iets aan. De ene keer lees ik een boek, de andere keer een informatief Youtube filmpje en door te journalen. Omdat dit zo’n groot deel van mijn leven is leek het mij leuk om al deze dingen in één blogpost voor jullie te verzamelen. Echter ga ik geen specifieke boeken of vlogs behandelen, maar meer hoe persoonlijke ontwikkeling in mijn dagelijkse productiviteit verweven is. Ik deel onder andere mijn ritme, een aantal productiviteit tips en een aantal favoriete apps.

Dit doe ik iedere dag

Mindset en persoonlijke ontwikkeling draait niet alleen om informatie tot je nemen, lezen, leren en toepassen. Ook je rust vinden en meer balans krijgen in je leven zijn hier onderdeel van. Daarom is een vaste routine belangrijk omdat je hierdoor meer rust ontwikkelt. Dit is hoe mijn dagelijkse ritme eruit ziet:

6:15 – Opstaan en klaarmaken. Ik kleed me direct aan en doe make-up op. Dit stukje selfcare zorgt ervoor dat ik alles uit mijn dag kan halen en me fijn voel. Ik drink direct een groot glas water om mijn systeem op te starten.

7:00 – Het liefst ga ik nu een stukje wandelen. Frisse buitenlucht doet me goed en maakt me wakker. Ondertussen luister ik naar een podcast of een affirmatie audio bestand. Dit doe ik op Spotify. Hierin worden dingen benadrukt zoals dankbaarheid, bewustwording en positiviteit. Dit geeft me kracht en energie voor de dag en helpt me focussen.

7:30 – Ik begin met een planning maken. Ik kijk op mijn to-do list. Ik gebruik hiervoor de app ‘notities’ van Apple.Dit is een standaard app die al op alle Apple producten zit. Deze vul ik op ieder moment van de dag aan wanneer mij een idee of taak te binnen schiet. De taken worden met al mijn Apple apparaten gesynchroniseerd zodat ik er altijd toegang tot heb. Ik filter ze op prioriteit en doe de moeilijkste dingen eerst. Dit geeft een krachtig gevoel als je ze hebt afgerond. Ik laat afgeronde taken altijd staan en verwijder ze niet. Dit doe ik omdat ik soms denk dat ik ‘niet genoeg heb gedaan.’ Als dat gevoel opkomt kan ik altijd even kijken hoe productief ik ben geweest en vergeet ik niet hoeveel werk ik heb verzet. Hierdoor blijf ik dat gevoel de baas en kan ik beter ontspannen.

8:00 – Journaling. Ik heb zelf custom werkbladen ontworpen voor op mijn iPad Pro met een aantal vragen die ik kan beantwoorden om het journalen op gang te brengen. Wanneer ik zelf genoeg te vertellen heb gebruik ik een leeg document. Ik journal in de app ‘Goodnotes’. Hier heb ik verschillende mapjes in aangemaakt per onderwerp. Dus een mapje voor journalen, notities uit boeken, money mindset, vision boards, boekhouding etc. Zo heb ik alles bij elkaar en blijft het overzichtelijk.

9:00 – Ik krijg honger. Vaak is dit het tijdstip waarop mijn maag pas de signalen geeft dat ‘ie trek heeft, dus dán maak ik pas wat. Het is altijd een gezond ontbijt. Denk aan een ontbijt wrap met ei of een cracker met avocado. Ik drink ‘s ochtends nooit direct koffie, omdat ik geen energie pieken en dalen wil. ‘S ochtends ben ik altijd erg productief en kom ik vaak vanzelf al lekker in de flow, dus daar heb ik geen koffie voor nodig. Ik drink wel een kop groene thee en veel water.

De rest van de ochtend blijf ik productief werken. Ik kijk weinig op mijn telefoon en ga vooral full focus in het werk wat ik moet doen. Als ik echt lekker in de flow zit ben ik vaak voor de middag klaar met alle taken voor de dag.

productiviteit tips en apps

Productiviteit tips

Ik heb standaard veel op de planning en er blijven altijd nieuwe dingen bijkomen. Maar hoe zorg ik ervoor dat ik mijn productiviteit hoog houdt en dat ik dagelijks bijna alle taken op mijn lijst kan afstrepen? Ik deel 3 basistips die voor mij goed werken.

1. Weten waarom je iets doet
Als jij een random lijst maakt met allemaal dingen die je ‘zou willen’ doen, maar waar je niet 100% gemotiveerd voor bent, is het lastiger om ze af te strepen. Ik doe heel veel dingen omdat ik ze wil doen en omdat ik weet waarom ik ze doe. Dat is de reden dat ik dag in dag uit full focus aan de slag kan gaan.

2. Afleidingen beperken
Als ik echt veel werk in een korte tijd gedaan wil krijgen, verstop ik mijn telefoon, zet ik alle geluiden en meldingen uit en zorg ik dat er geen afleiding is. Ik zet mijn koptelefoon op met upbeat focus muziek en dan knal ik er zo heel wat werk uit. Focus is alles. Je kunt 1 uur over een taak doen icm alle afleidingen, of je kunt 1 taak afronden in 20 minuten omdat je gefocust te werk gaat. The choice is yours.

3. Zet deadlines
Als ik niet voor mezelf bepaal hoe laat ik ‘vrij’ wil zijn of op welk tijdstip ik iets anders wil gaan doen, kunnen de taken mijn hele dag overnemen. Dat vind ik zonde. Ik heb altijd grofweg een idee in mijn hoofd tot wanneer ik wil werken en 9/10 keer ben ik voor dat tijdstip klaar. Dit zorgt voor een fijne balans tussen intensief werken en ontspannen. Timetracking kan je in het begin hierbij helpen, ook is dit een fijne manier om inzicht te krijgen in hoe lang je met een bepaalde taak bezig bent. Hierdoor wordt het ook makkelijker om vooraf een inschatting te maken.

Mijn favoriete apps

En dan zijn er natuurlijk ook nog fijne apps die heel veel van mijn werk ondersteunen en mogelijk maken. Ik gebruik mijn iPad pro met de Apple Pen voor al deze apps.


Ze synchroniseren online waardoor ik ook op mijn computer toegang heb tot de informatie. Hier komen een aantal van mijn favorieten:

Asana
Hierin doe ik al mijn project management. Voor nu wordt deze vooral gebruikt voor mijn online programma die ik aan het opzetten ben. Ik maak alle categorieën en taken aan die bij een onderdeel horen en zo behoud ik overzicht.

Notities
Zoals net vermeldt gebruik ik de standaard notities app van Apple voor mijn taken, maar ook voor andere lijstjes, boodschappen, recepten en alles wat ik even snel moet noteren. Ik heb verschillende mappen binnen de app zodat ik kan schakelen en overzicht behoudt. Na een paar maanden verwijder ik de oudste notities zodat alles up to date blijft.

Goodnotes
Zoals jullie weten heb ik sinds kort een iPad Pro. Deze gebruik ik voor vrijwel alles. Het is net een soort laptop. Dit maakt het werken, schrijven en journalen ook een stuk gemakkelijker. Voor al mijn notities en journals gebruik ik Goodnotes. Dit is een super fijne app waarin ik met mijn Apple Pen echt handgeschreven notities kan maken. Dit is iets wat ik enorm belangrijk vind, omdat de kracht van schrijven met een pen heel anders is dan het typen van woorden en dat kan allemaal in de app Goodnotes. Het is wel een betaalde app, maar is z’n geld dubbel en dwars waard.

Google Documenten
Deze app van Google is ideaal om te gebruiken als tekstverwerker. Ook hierbij alles op alle apparaten toegankelijk en dat werkt erg fijn. Het voordeel van de app op de iPad is dat ik niet wordt afgeleid. Binnen de app kan ik niks anders doen dan schrijven. Dat in tegenstelling tot een browser, waarin je zo een nieuw tabblad kunt openen en iets anders kunt gaan doen.

Books van Apple
De standaard boeken app van Apple gebruik ik ook regelmatig. Hierin heb ik alle pdf’s en digitale boeken binnen handbereik. Ik lees nu ook digitaal en bijna geen papieren boeken meer. Dit bespaart ruimte in mijn kast en kost ook minder geld. In deze app kan ik heel makkelijk belangrijke stukken arceren die dan aan het begin van het boek worden weergegeven, zodat ik ook dit allemaal bij elkaar heb staan. Je kunt ook een leesdoel instellen, bijvoorbeeld dagelijks 30 minuten lezen. Als je het hebt gehaald krijg je een melding en zie je hoeveel dagen je dit al hebt volgehouden. Goede motivatie om iedere dag een paar pagina’s mee te pakken!

Google Calendar
Content planning en mijn editorial calendar zet ik allemaal in Google Calendar. Voor mij is dit het fijnste en meest overzichtelijke kalender systeem. Het duurde echt een hele tijd voordat ik hier een app voor had gevonden, maar nu heb ik hem! Per categorie heb ik kleuren ingesteld, dus bijvoorbeeld een blog roze en een vlog rood. Zodra die content klaar staat markeer ik het donkergrijs zodat ik in het maandoverzicht precies kan zien hoe ver ik ben met de planning en het vooruit werken.

productiviteit tips en apps

Dagelijks stappen zetten

Het liefst doe ik iedere dag iets om verder te komen met een bepaalde doelstelling. Dit kan zijn mijn money mindset verder ontwikkelen, of misschien een nieuw boek openslaan over een onderwerp waar ik al tijden meer over wil weten. Op deze manier groei ik steeds meer naar de persoon die ik wil worden en kom ik dichter bij een doel. Mijn aanpak hierin is vrij low key. Hiermee bedoel ik dat ik er geen druk achter zet, omdat mijn dagen al overvol staan met werk. Ik weet dat als ik een klein doel zet zoals het lezen van 5 pagina’s, dat dit veel makkelijker te behalen is dan wanneer ik een boek per week wil uitlezen. Als ik eenmaal begonnen ben, lees ik uiteindelijk toch wel meer, en voel ik me nóg beter omdat ik meer heb gedaan dan het gestelde ‘low key’ doel. Dit werkt heel fijn! Vaak geef ik automatisch ook de voorkeur aan iets informatiefs dan bijvoorbeeld uren Netflixen.

Kortom, mijn persoonlijke ontwikkeling bestaat vooral uit journalen, productief aan de slag gaan met mijn planning, een fijne balans tussen werk en ontspanning en dagelijks iets (kleins) doen om verder te komen met mijn doelen. Ik hoop dat deze post jou meer inzicht en inspiratie heeft gegeven om ook stappen te zetten in jouw ontwikkeling!

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here