Ik eet gezond maar val niet af

Eet je gezond, maar val je niet af? In dit artikel heb ik alle oorzaken en bijbehorende oplossingen voor je verzameld, zodat je inzicht krijgt in waar het fout gaat en een nieuw plan kunt maken!

Geen vooruitgang boeken is een van de meest frustrerende dingen die je kan overkomen. Je doet zo hard je best, sport veel, beweegt meer, let op je nachtrust en je eet natuurlijk gezond. Maar hoe gezond eet jij echt? Want het is een redelijk brede term. Wat voor de één gezond is, is dat voor de ander misschien niet. Tijd om jouw voedingspatroon onder de loep te nemen!

Wat versta jij onder gezonde voeding?

Zoals ik net al zei is de definitie van gezond voor veel mensen verschillend. Misschien betekent dit voor jou zoveel mogelijk groente en fruit eten, of niet te veel overbewerkte producten. Hoe dan ook heeft het altijd te maken met jouw kennis van voeding. Veel mensen weten simpelweg niet dat er veel suiker schuil kan gaan in een tussendoortje die op het eerste gezicht gezond lijkt. Of dat iets met een stempel ‘gezond’ niet betekent dat je er eindeloos veel van kunt eten zonder dat je aankomt. De basis blijft altijd: hoeveel calorieën je eet en hoeveel je verbruikt. Eet je meer dan je nodig hebt, kom je aan. Eet je minder dan nodig, val je af.

In mijn ogen is gezond eten het volgende:

Zoveel mogelijk onbewerkt voedsel. Groente, fruit, alles uit de natuur en zonder toevoegingen. Dit combineer je dan met voedingsmiddelen die minder rijk aan nutriënten zijn, zoals toetjes, chips, chocolade etc. Een fijne balans om aan te houden is 80/20. 80 procent gezond en 20 procent genieten. Maar het is echter nooit zo zwart wit als dit. De ene dag is het 50/50 en de andere 60/40. Het verschilt per dag en dat hoort zo. Dat is de kern van een leefstijl. Als je luistert naar je lichaam en reageert op wat je echt nodig hebt, kun je per dag een variërende balans ervaren. De 80/20 regel kan fijn zijn om in gedachten te houden. Focus echter niet op de ‘statistieken’ van dag tot dag, maar meer op het wekelijkse gemiddelde.

Restricties

Stel dat je calorieën telt, dan kan het zo zijn dat je per dag 1800 calorieën wilt eten. Maar je komt nooit dagelijks exact uit op die hoeveelheid, omdat je ook af en toe wilt genieten van pizza, ijs of chocolade. Als je kijkt naar het gemiddelde van een hele week, krijg je meer rust. Je hoeft niet te stressen omdat je een dag iets te veel hebt gegeten, omdat dit bij jouw wekelijkse balans hoort. Geef voedingsmiddelen daarbij geen ‘goed’ of ‘slecht’ labels. Geen enkel voedingsmiddel is verboden. Je geeft ze allemaal dezelfde waarde en zet ze op dezelfde ‘plank’. Als je jezelf restricties gaat opleggen is het logische gevolg dat je er juist alleen maar meer trek in krijgt. Wat je niet mag, wil je juist. Daarom is het zo belangrijk om alle voedingsmiddelen gelijkwaardig te maken. Tuurlijk is een koekje niet hetzelfde als een appel, want ze hebben een hele andere samenstelling. Maar het is aan jou om bewust te kiezen voor de producten die jou gaan helpen om jouw doelen te bereiken.

Heb je momenteel veel restrictie in jouw voeding waardoor je eetbuien en emotie eten ervaart? Kijk dan even deze vlog:

Wil je meer balans in jouw voeding? In deze video leg ik exact uit hoe je dat bereikt:

Waarom kiezen voor pure voeding?

Als je gezonde keuzes maakt en zo vaak mogelijk kiest voor producten die rijk zijn aan goede voedingsstoffen zul je merken dat je na een aantal dagen een enorm verschil voelt. Je krijgt meer energie

  • Je huid gaat stralen
  • Je slaapt beter
  • Je kan intensiever sporten
  • Je voelt je vrolijker en fitter
    And the list goes on…

Het is het dubbel en dwars waard om je te focussen op zoveel mogelijk groente, fruit, hoge kwaliteit eiwitten, gezonde vetten en volkoren granen. Dit is de basis van een gezond voedingspatroon en heel eerlijk: dit weet jij vast allemaal al wel. Alleen zijn het vaak die kleine valkuilen waar we intrappen waardoor het al snel minder healthy wordt. En nu zou ik een hele lijst kunnen geven van de dingen die ik vaak fout zie gaan, maar dan nog gaat het om het grotere geheel.

Het zit ‘m in de hoeveelheden.

Ik ben echt voorstander van alles kunnen én blijven eten en daarin balans vinden, dus ik ga niet zeggen wat je wel en niet moet eten. Het zit ‘m vaak in de hoeveelheden.

Een mueslireep is opzich niet slecht, maar als je er dagelijks 3 eet van zo’n 250 cal. per stuk, tja, dan zit je al bijna op de helft van je budget door alleen snacks.

Een plak brood is heerlijk, maar ontbijt je met 2 boterhammen, lunch je met 4 en snack je later op de dag ook nog 1 broodje, dan is de balans zoek.

Een stuk fruit is super gezond, maar als je per dag 5 porties naar binnen werkt, is het al gauw niet meer gezond.

Zie je wat ik hiermee probeer te zeggen? Je kunt alles eten, maar wel in de juiste hoeveelheden en de juiste balans. En balans is hierin een vaag woord, maar alleen JIJ kan die vinden. Alleen JIJ kan dat voor jezelf bepalen. Te veel is nooit goed, dat weet je wel. Een tool die jou hierbij kan gaan helpen is een voedingsapp. Vul gewoon eens een weekje in wat je allemaal eet. Niet om ineens calorieën te gaan tracken, maar om inzicht te krijgen. Wat eet je nou écht en hoeveel? Als je dit voor jezelf op een rijtje kunt zetten heb je al heel veel moois te pakken.

Een aantal aanvullende tips

Vind je het toch nog lastig? Dan heb ik een aantal aanvullende tips die zorgen voor meer inzicht in jouw voedingspatroon.

1. Hoeveel calorieën bevat een product?

Vaak ben je je er niet bewust van hoeveel je eet en hoeveel calorieën het voedsel bevat. Hierdoor kan je al snel over je dagelijkse calorieën budget gaan en val je dus niet af. Er zijn talloze mensen die afgaan op wat er op de verpakking aangeprezen wordt. Daarbij denken ze vaak dat iets gezond is, maar is dit bij nader inzien helemaal niet het geval. Een veel voorkomend probleem hierbij is ook de portie grootte. Als er op een verpakking staat dat er per 100 gram 200 calorieën in zitten en jij denkt dat je ‘zomaar’ 100 gram uit een verpakking weet te halen zonder dit te wegen, eet je al gauw veel te veel. Je verkijkt je er namelijk enorm op en portiecontrole kan echt het verschil maken in jouw progressie. Weeg maar eens 15 gram pindakaas af en kijk hoeveel dat écht is. Werk aan jouw inzicht!

2. Je denkt dat je heel veel calorieën verbrand

Vaak wordt het overschat hoeveel calorieën je kunt verbranden met een bepaalde activiteit. Hierdoor ontstaat er een verkeerd beeld van hoeveel je verbruikt en hoeveel je kunt eten om alles in balans te houden. Vervolgens denk je dat je wel weer wat lekkers kan eten omdat de workout zo zwaar was. Je gokt dat je ongeveer 500 calorieën hebt verbrand terwijl het er in werkelijkheid maar 190 waren. Check the facts en doe indien gewenst een sporthorloge om om meer inzicht te krijgen in hoeveel je werkelijk verbruikt.

3. Ik train het er wel weer af!

Je denkt dat je het overschot wat je eet, er binnen een half uurtje weer af kunt trainen. En dat is dus niet het geval. Eigenlijk hetzelfde verhaal als het punt hierboven. Weer een misconceptie over wat je denkt vs. de realiteit. Daarom is het zo belangrijk om je echt te verdiepen en bewust te worden van de processen in je lijf. Je kunt niet 500 calorieën eten en verwachten dat je het er met een lichte fietstocht van 15 minuten wel weer ‘af traint.’

4. Maar ik heb toch een tekort?

Een calorietekort staat niet altijd gelijk aan ‘gezond.’ Je kunt je 1900 calorieën vullen met chocolade, croissants en pizza of kiezen voor een combinatie van die lekkernijen met voedingsmiddelen die rijk zijn aan nutriënten. Als je ervoor kiest om alleen maar overbewerkte dingen te eten, heb je kans op maag- en darmklachten, schommelingen in je energieniveau en kan je zelfs een vitaminetekort oplopen wat ook weer zorgt voor vage klachten. Daarbij kan je niet optimaal presteren, zit je niet lekker in je vel en ben je veel sneller door je budget heen.

5. Klein beetje hier… Klein beetje daar…

Je houdt jezelf voor de gek. Je snackt hier en daar van alles, maar gedurende de dag vergeet je dit, waardoor je denkt dat je nog maar weinig hebt gehad. De calorieën hiervan kunnen snel oplopen, waardoor je zo weer 300 kcal aan ‘kleine hapjes’ hebt gegeten. Vergeet daarom niet je saus, bakvet, smeersels en andere toevoegingen ook mee te rekenen in jouw totaal. Daarbij kunnen drankjes zoals koffie, frisdrank of limonade hier ook aan bijdragen. Zo’n 3 cappuccino’s per dag kunnen al zorgen voor een extra overschot van 250 calorieën.

You got this!

En dat zijn in mijn ogen de basics van een gezond voedingspatroon. Ik hoop dat dit jou nieuwe inzichten heeft opgeleverd en dat je nu weet welke veranderingen je kunt doorvoeren om jouw afslankproces weer een boost te geven!

Wat is voor jou een valkuil?

DELEN

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here