de definitie van fit

Waar ik eerst dacht dat ‘fit zijn’ onlosmakelijk verbonden was met mijn uiterlijk en het hebben van een sixpack, denk ik daar nu heel anders over. Hoe is mijn mindset over de jaren veranderd? Welke obstakels ben ik tegengekomen? En wat is mijn advies voor jou hierin?

Begin 2014 startte ik mijn journey. Ik wou afvallen en mijn overtollige kilo’s verliezen. Ik stopte met diëten en begon een gezonde leefstijl. Ik telde geen calorieën, ging meer bewegen en at gewoon gezonder. Na 4 maanden was er zo’n 10 kilo af en ik begon na te denken over een nieuwe doelstelling. Ik was benieuwd of ik een sixpack kon krijgen en ging keihard aan de bak om dit doel te realiseren. Ik trainde twee keer per dag (‘s ochtends cardio en ‘s avonds na werk krachttraining) at veel te weinig, maar had uiteindelijk wel mijn felbegeerde blokjesbuik.

Ik dacht dat een sixpack de definitie van ‘fit’ was, maar toen ik er een had, voelde ik me absoluut niet fit. Verre van zelfs! Ik bleef ontevreden, want het was nooit goed genoeg. Ik had een verstoorde relatie met voeding, had het altijd koud, was chagrijnig en zat niet lekker in mijn vel. Langzaam maar zeker realiseerde ik me dat dit het niet waard was.

Een fit uiterlijk is voor veel mensen: platte buik, ronde kont, laag vetpercentage en overall strak in het pak. Dit is het ideaalbeeld wat wordt benadrukt door alle grote influencers en de algehele media. Hier werd ik in het begin van mijn journey erg onzeker door. Ik twijfelde vaak aan mezelf. Ik ben toch ‘Fit Addict’ ik moét er wel ‘fit’ uitzien, altijd in shape zijn en een strakke buik hebben. Dit bracht veel onzekerheid met zich mee.

Ik voelde me bijvoorbeeld tijdens het opnemen van workout video’s nooit goed genoeg. Ik vergeleek mezelf met anderen. “O, die traint in die video alleen in een sportbh en een legging, en ik sta hier in een legging en een wijd t shirt… hmm.. Misschien moet ik dat ook doen, maar dan moet ik wel eerst meer afvallen.” Dit soort gedachten gingen allemaal door mijn hoofd en ik maakte mezelf gek en dacht dat dit de enige manier was om andere vrouwen te inspireren (met een strak lijf).

Deze gedachten hebben een bijdrage geleverd aan dat idee dat ik altijd maar meer en beter moet zijn en willen. De ene cut fase na de andere en altijd met als eindstand dat het ‘nog niet goed genoeg was’ en ik weer met een nieuwe fase begon. In het moment zelf kon ik nooit genieten van wat ik had bereikt. Ik kon nooit zeggen: “Wow ik zie er fit uit, ik voel me fit en nu ben ik tevreden!”

Maar nu weet ik wel beter, want ‘fit’ is geen look, fit is een gevoel. Momenteel heb ik een buikje en is de boel niet strak of extreem droog. En dat hoeft voor mij ook niet. Die druk en die drang is er al een hele tijd af. Als ik nu kijk naar hoe ik eet, hoe ik sport, hoe ik leef… Nou dan kan ik echt oprecht zeggen dat dit DE definitie is van fit!

Ik zit onwijs lekker in mijn vel, ik geniet van alles wat ik eet, sport omdat ik het leuk vind en ik luister meer dan ooit naar mijn lichaam. Dát is voor mij de definitie van fit. En tja, dat ik dan geen sixpack heb, maar een buikje, I don’t care. Ik weet wat ik er voor moet doen en laten en dat heb ik er gewoon niet voor over.

Ik wil niet anders meer dan hoe ik nu leef. Natuurlijk is er altijd ruimte voor mentale verbetering en een nog betere relatie met voeding en dergelijke, maar dat is een ongoing process. Dat komt met de tijd. Maar als ik nu kijk naar hoe het nu allemaal is kan ik niets anders dan gewoon heel blij zijn.

Ik hoop jou hiermee te laten zien dat het hebben van een doel goed is, maar dat je jezelf er niet in moet verliezen. Als je het doet omdat je wilt kijken tot hoe ver je je lijf kunt shapen en vormen, dan is dat een mooie doelstelling. Maar als je dit doet om jezelf overeen te laten komen met een door de maatschappij opgelegd ideaalbeeld, dan zeg ik: stop.

Voor veel vrouwen is het niet eens weggelegd om een sixpack te krijgen of om überhaupt een strakke buik te hebben. Er bestaat ook zoiets als genen. Dus think twice voordat je alles opzij zet voor een doel. Als je leefstijl verandering ondergaat en na een tijdje al lekkerder in je vel zit, meer energie hebt en geniet van eten en trainen, nou believe me, dan heb je het goud al in handen. Hoe je eruit ziet is een fijne bijkomstigheid maar moet niet de overhand nemen. Gevoel staat altijd op de eerste plek!

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here