altijd honger

Ben je onverzadigbaar, heb je vaak veel honger en staat dit jouw afslank proces in de weg? Met deze tips krijg je jouw hongergevoel onder controle!

Wat zijn mogelijke oorzaken?

Je hebt je ontbijt nog niet op of een uur later heb je alweer trek. Na de lunch ben je niet verzadigd en gedurende de dag eet je allerlei snacks. Dit eetgedrag kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben, maar de bekendste zijn als volgt:

  • Hormonale schommelingen
  • Veranderingen in de seizoenen
  • Je hebt je eetpatroon onlangs aangepast
  • Stress en spanning

Maar wat het ook is, je wilt het gewoon onder controle krijgen. Daarbij vraag je je misschien af: ‘moet ik hieraan toegeven, of niet?’

Het stappenplan

Het kan twee kanten op, maar ik ben groot voorstander van luisteren naar je gevoel. Als je echt heel erg trek hebt en jezelf weerhoudt om ook daadwerkelijk iets te eten, kan dit er later weer voor zorgen dat je een enorme eetbui krijgt. Het belangrijkste is dat je probeert te ontdekken waarom je niet verzadigd raakt. Grote kans dat je te weinig voedingsmiddelen eet, die goede voedingsstoffen bevatten.

Als jij jouw dag volstopt met bewerkte producten en weinig kwalitatieve voeding binnenkrijgt, dan heb je om de haverklap honger. En zo kan je natuurlijk blijven eten. Maar wanneer je verandert wát je eet, ben je sneller en langer verzadigd. Dus wat je nu moet doen:

1. Wat is de oorzaak voor jou? Is dat hormonaal? Seizoensverandering? Grote verandering in je leven? Of heb je meer stress?
2. Hoe eet je echt? Teveel bewerkt? Teveel suiker? Te weinig vezels of eiwitten?
3. Wijzigingen doorvoeren in je voedingspatroon en bewuster kiezen.

Om je op weg te helpen heb ik een aantal tips voor het maken van betere voedingskeuzes:

1. Eiwitten

Wanneer je de dag begint met een gezonde maaltijd waar hoogwaardige eiwitten aan toegevoegd zijn, merk je dat je sneller verzadigd raakt. De beste proteïne keuzes zijn vooral vis, mager vlees en eieren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je eieren en een andere vorm van proteïne aan het begin van je dag eet, dat je je de hele dag verzadigd voelt.

2. Gezonde vetten

Zelf ben ik er echt gek op en eet ik minstens 2x per week vis. Er zitten namelijk heel veel eiwitten in en is rijk aan omega 3 vetten. Deze twee zorgen er beiden voor dat je langer verzadigd blijft dus vis is echt top als je altijd honger hebt. Ook zijn er studies die aantonen dat de proteïnen in vis een van de sterkste effecten heeft op je hongergevoel als je het vergelijkt met andere bronnen. Ideaal, dus verwen jezelf af en toe eens met een lekker stuk vis! Vetten zijn echt perfect als je voor een lange tijd dat verzadigde gevoel wilt vasthouden. Ook geeft het je metabolisme een boost en krijg je er veel energie van. Denk aan haring, makreel, zalm, noten, olijfolie, avocado, pitten en zaden.

3. Micronutriënten / Volume foods

Ook wel bekend als groente en fruit. Niet alleen zijn deze twee heel erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je gezond en fit blijft, maar het kan ook helpen bij je gevoel van verzadigdheid. Er is een onderzoek geweest waaruit naar voren is gekomen dat wanneer je vóór een maaltijd flink wat groenten eet, je sneller verzadigd bent en minder eet. Vooral bladgroente zoals spinazie zijn hier perfect voor. Spinazie bevat namelijk thylakoiden die ervoor zorgen dat je minder trek hebt (ook in zoetigheid!) en sneller een verzadigd gevoel krijgt.

Goede fruit opties zijn; watermeloen, blauwe bessen, sinaasappels en appels omdat ze veel vezels, antioxidanten, vitamines en mineralen bevatten. En kies liever voor een heel stuk fruit in plaats van sappen, omdat deze vaak nóg meer suikers bevatten.

4. Bonen en noten

Bonen en noten zijn een perfecte bron van eiwitten. Zoals net besproken zijn proteïnen perfect voor een verzadigd gevoel en als je vegetariër bent zijn dit natuurlijk super goede opties. Daarbij bevatten bonen ook voldoende vezels en noten genoeg vet, die beiden ook bijdragen aan een vol gevoel.

5. Vezelrijk eten

Zorg voor genoeg vezels want deze houden je écht verzadigd. Denk maar eens aan wit brood vs. donker brood of volkoren brood. Als je wit brood eet krijg je binnen no time weer honger, maar eet je volkoren, dan kan je toch wat langer door! Ook quinoa, havermout en boekweit zitten boordevol vezels (en zijn ook rijk aan eiwitten!) en zijn dus zeer goede opties.

6. Eet bewust

Geniet je er wel echt van? Ben je er met je hoofd wel bij terwijl je het eten naar binnen schuift? Of kijk je ondertussen tv en heb je echt geen flauw benul hoeveel er nog op je bord ligt en hoeveel je al hebt gegeten? Wees bewust en in het moment wanneer je aan het eten bent. Als je ziet dat je eet en je hierop focust zal je eerder verzadigd zijn dan wanneer je ‘hersenloos’ en met je verstand op ‘0’ aan het eten bent. Proef de smaken, zie de kleuren en voel de texturen in je mond wanneer je kauwt.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here