Houd je van sushi, maar wil je dit eens proberen met een twist? Maak dan deze gezonde Kimbap met zalm! Sneller klaar dan je denkt en onwijs lekker.
Wat is Kimbap?
Kimbap of Gimbap is een Koreaans gerecht dat super veel weg heeft van sushi. Sterker nog, het is de Koreaanse versie ervan. En misschien denk je: “is het nou Gimbap of Kimbap?” Dat vroeg ik mij namelijk ook af. Het kan allebei en hierin verwijst de ‘Kim’ naar het zeewier en de ‘bap’ naar de rijst. En dit is dus ook de basis voor dit gerecht.
Je kunt er alle kanten mee op
Je kunt er heel veel mee variëren en ook de ingrediënten gebruiken die je al in huis hebt. Dus stel dat je wat bosui over hebt, of een variant wil maken met ei of champignons; het kan allemaal. Het is echt iets waar je creatief mee kunt zijn en dat maakt het juist zo leuk. Ik denk altijd maar zo: als ik het in een ‘bowl’ zou eten (zoals Pokébowl) dan zou het ook perfect smaken in zo’n rol. Als je op die manier naar dit gerecht kijkt zul je zien dat je al snel heel creatief wordt en nieuwe dingen gaat proberen.
Zo houd je het gezond
Je kunt het dus ook net zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt. Het is maar net wat je er tussen stopt en hoeveel je van alles gebruikt. Dus als je bijvoorbeeld de zalm goed genoeg vind als bron van eiwitten en gezonde vetten, dan kun je misschien de avocado overslaan en dit vervangen voor een meer low-calorie optie. Of als je niet zo van zalm houdt, dat je dan tonijn gebruikt (bevat ook minder calorieën). Wat ik je wel wil aanraden is om er altijd een knapperig element in te houden, zoals de komkommer of de wortel. Dat maakt het echt onwijs lekker, anders is alles zo ‘zacht’. Textuur is belangrijk!
Dus probeer eerst eens dit recept, en ga daarna eens lekker los met andere ingrediënten. Probeer dingen uit want dat is het leuke van koken! Veel succes en eet smakelijk!
Instructie video
Gezonde Kimbap met zalm

Kimbap maken - Koreaanse Sushi
Equipment
- 1 Bamboe matje
- 1 Velletje huishoudfolie
- 1 Snijplank
- 1 Rijstkoker of pan
Ingrediënten
- 3 grote scheppen pandanrijst (gekookt)
- 2 velletjes nori
- 200 gram gerookte zalm
- 0.5 stuks avocado (of meer naar smaak)
- 2 handjes geraspte wortel julienne
- 1 stuk komkommer
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 snufje sesamzaadjes (wit)
- 2 theelepels suiker
- 1 eetlepel rijstazijn
- 2 eetlepels sojasaus en eventueel andere saus (optioneel om in te dippen)
Instructies
- Kook de pandanrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik kook altijd extra en ben uitgegaan van 300 gram ongekookte rijst. Dit doe ik dan in de rijstkoker met 650 ml kokend water (uit de waterkoker). Nadat de rijstkoker is afgeslagen laat ik dit nog een kwartier tot een half uurtje 'uit dampen'.
- Ondertussen snijd je vast de komkommer in lange repen en haal je het 'flubberige gedeelte' er uit. Alleen het krokante deel gebruiken we. Ook snijd je nu vast de avocado in reepjes. Gebruik zoveel je wilt. In dit recept heb ik ongeveer een hele medium avocado gebruikt.
- Zodra de rijst klaar is schep je met het grote rijstschepje zo'n 2-3 grote scheppen uit de pan in een schaaltje. En bij dit schaaltje doe je de suiker en de rijstazijn. Dit is wat ik heb gedaan, maar je kunt dit ook beetje voor beetje toevoegen en het aanpassen naar je eigen smaak.
- Dan leg je het bamboe matje klaar en bedek je deze met folie zodat hij niet zo vies wordt. Leg er vervolgens een velletje nori op en bedek deze met rijst. Druk de rijst niet te hard aan, zodat je het eerst goed kunt verspreiden over het hele vel.
- Plaats dan de andere ingrediënten. Dus de komkommer (breek voor de juiste lengte), de gerookte zalm (rol deze op voor betere verdeling), de wortel en de avocado.
- Vouw dan langzaam de onderkant van je nori vel over alle ingrediënten heen en druk aan. Beweeg dan het matje langzaam naar voren en houd de rol er goed onder geklemd. Rol een paar keer en blijf zachtjes aandrukken tot de rol dicht is.
- Bedek de rol vervolgens met wat sesam olie en top af met de sesamzaadjes.
- Snijd de Kimbap nu in gelijke plakjes en vul een schaaltje met wat sojasaus, wasabi en eventueel wat wasabi mayo. Doe hierin wat jij lekker vindt!
- Eet smakelijk!