Twijfel jij ook hoe lang je alle ingrediënten van je meal prep kunt bewaren en kan je wel wat bewaaradvies gebruiken? Goed! Ik heb hieronder overzichtelijke tabellen gemaakt waarin exact staat hoe lang je een bepaald product / ingrediënt kunt bewaren en hoe je het het beste kunt verpakken voor de beste resultaten.
Vooral als je aan de slag gaat met meal preppen, kan het erg goed zijn om te weten hoe je bepaalde producten het beste kunt bewaren. Zo weet je beter wat goed te gebruiken is voor het preppen, en wat je beter links kunt laten liggen. Meal preppen is super handig. Het zorgt er voor dat je altijd wel een gezonde maaltijd klaar hebt staan. Je kunt er voor kiezen om alles te preppen, dus van hun ontbijt tot avondeten en alle tussendoortjes. Uiteindelijk moet je doen wat voor jou handig is, dus daar moet je even je weg in vinden. Je hoeft geen sporter te zijn om aan meal prepping te doen. Heel veel drukke mensen bereiden ook hun maaltijden voor, puur omdat het tijdsbesparend is en je krijgt altijd goede voeding binnen. Een ideale win-win situatie dus!
Wil je om te beginnen vast wat basic informatie wat ik over het onderwerp meal preppen heb geschreven? Klik dan een van de onderstaande links!
> Meal prep hoe begin je er mee?
> Meal prep complete guide
In dit onderstaande overzicht staan de meeste basic voedingsmiddelen. Per onderdeel kan je de zoekfunctie gebruiken om direct te vinden wat je zoekt. Dit gaat wel alleen om de pure voedingsmiddelen zoals groente, fruit, proteïnes, zuivel en een paar basic voorbewerkte items. Mocht je nog een vraag hebben of iets willen weten of hoe ik iets bewaar? Aarzel dan niet om even een comment achter te laten of contact met me op te nemen via social media of email!
Bewaaradvies – Zuivel
Product | Invriezen | Hoe verpakken? | Ontdooid |
---|---|---|---|
Boter | 6-9 maanden | Heel stuk of in porties, strak verpakt | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Kaas | 6 maanden | In stukjes of versnipperd in zakjes | Harde kazen worden kruimelig en zachte kazen korrelig |
Eieren | 12 maanden | Opgeklopt met een beetje zout in ijsblokjes bakje | Het wordt langzaam een dikke pasta (vandaar de zout) |
Melk | 3-6 maanden | In losse flesjes met ruimte om uit te zetten | Melk scheidt zichzelf in stukjes en water dus goed schudden |
Yoghurt | 1-2 maanden | In losse bakjes met ruimte om uit te zetten | Dikke yoghurt scheidt zichzelf in stukjes en water dus even mixen |

Bewaaradvies – Groente & Fruit
Product | Invriezen | Hoe verpakken? | Ontdooid |
---|---|---|---|
Appels | 12 maanden | Appelmoes van maken (koken en pureren) en in zakjes of doosjes opbergen | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Asperges | 8-10 maanden | Even blancheren 2-4 min en in zakjes invriezen | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Avocado's | 4-5 maanden | Pellen en puree van maken met citroensap of in blokjes in een doosje | Oppervlak wordt bruin |
Bananen | 8 maanden | In stukjes of puree van maken en in zakjes doen | Oppervlak wordt bruin |
Bieten | 12 maanden | Koken en laten afkoelen. In stukjes en dan in bakjes of zakjes | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Bessen | 6-8 maanden | In zakjes invriezen | Bessen worden zacht en laten veel vocht los |
Broccoli | 6-8 maanden | In stukjes snijden en kort koken / blancheren (3 min) en in zakjes of bakjes doen | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Wortels | 6-8 maanden | In stukjes snijden en kort koken / blancheren (2 min) en in zakjes of bakjes doen | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Bloemkool | 6-8 maanden | In stukjes snijden en kort koken / blancheren (3 min) en in zakjes of bakjes doen | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
(Bleek) Selderij | 6-8 maanden | In stukjes snijden en kort koken / blancheren (3 min) en in zakjes of bakjes doen | De krokante textuur verdwijnt en het wordt zacht |
Mais kolf | 6-8 maanden | Blaadjes verwijderen en 4 min kort blancheren en in zakjes of bakjes doen | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Knoflook | 10-12 maanden | Gepeld of ongepeld in losse teentjes of pellen, snijden en in dubbele zakjes doen om verspreiding van geur te voorkomen | Het verliest krokante textuur maar de smaak blijft hetzelfde |
Druiven | 3-5 maanden | In zakjes invriezen | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Groene bonen / sperziebonen | 6-8 maanden | Kort blancheren (3 min) en in zakjes doen | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Verse kruiden | 12 maanden | Stengels verwijderen, snijden en in een ijsklontjes bakje bewaren met water of olie erbij | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Bladgroenten (spinazie, kool, snijbiet) | 8 maanden | Stengels verwijderen, overtollig vocht uitknijpen, snijden en in zakjes doen | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Meloen | 9-12 maanden | Snijden en in bakjes of zakjes doen | Meloen wordt zacht |
Champignons | 9-12 maanden | Koken, afkoelen en in zakjes of bakjes doen | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Uien | 3-6 maanden | Snijden en in dubbele zakjes bewaren | Uien worden zacht en laten vocht los |
Erwten | 12 maanden | Uit schil halen en 1-2 min blancheren. Daarna in zakjes doen | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Paprika's | 3-4 maanden | Membraan verwijderen, snijden en in zakjes of bakjes doen | Er ontstaan ijskristallen dus zo snel mogelijk gebruiken. Hoe langer ingevroren, hoe zachter. |
Tomaten | 3-4 maanden | Stukje waar het stokje zat er uit snijden en in zakjes of bakjes doen | Tomaten worden papperig |
Courgette en zomer pompoen | 8 maanden | Snijden en kort blancheren (3 min) en dan in zakjes of bakjes doen | Zomer pompoen wordt een beetje zacht |
Winter pompoen | 9-12 maanden | In blokjes snijden en roosteren, stomen of koken. Optioneel: puree maken | Smaak en textuur blijven hetzelfde |

Bewaaradvies – Proteïnes
Product | Invriezen | Hoe verpakken? | Ontdooid |
---|---|---|---|
Bacon & Pancetta | 6 maanden | In een lucht dichte zak of bakje | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Rundvlees | 2-3 maanden (bereid) en 6-8 maanden vers | In een lucht dichte zak of bakje | Bereid laat het wat vocht los en vers blijft de smaak en textuur hetzelfde |
Hartig beleg | 2-3 maanden | In een lucht dichte zak of bakje | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Ham | 6-8 maanden | In een lucht dichte zak of bakje | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Gehakt | 2-3 maanden (bereid) en 6-8 maanden vers | In een lucht dichte zak of bakje | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Vis (bereid of vers) | 6-9 maanden | In een lucht dichte zak of bakje | Bereid laat het wat vocht los en vers blijft de smaak en textuur hetzelfde |
Nootjes | 1-2 jaar | In een lucht dichte zak of bakje zodat er geen geur vrij komt | Roosteren om krokant te maken. Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Varkensvlees | 2-3 maanden (bereid) en 6-8 maanden vers | In een lucht dichte zak of bakje | Bereid laat het wat vocht los en vers blijft de smaak en textuur hetzelfde |
Gevogelte | 4 maanden (bereid) en 9-12 maanden vers | In een lucht dichte zak of bakje | Bereid laat het wat vocht los en vers blijft het hetzelfde |
Worstjes | 6-8 maanden (bereid) | In een lucht dichte zak of bakje | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Garnalen | 6-8 maanden | In een lucht dichte zak of bakje | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Tempeh | 12 maanden | In de originele verpakking. Geopend in plastic rollen en in een zakje of bak doen | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Tofu | 3-5 maanden | Uitlekken en in plastic rollen. Daarna in een bakje doen | Tofu wordt geel-achtig en krijgt een sponzige textuur |

Bewaaradvies – Voorbewerkt Voedsel
Product | Invriezen | Hoe verpakken? | Ontdooid |
---|---|---|---|
Brood en baksels | 3-6 maanden | In folie of aluminium wikkelen en dan in een lucht dichte zak doen | Het kan een beetje zacht worden door ijskristallen |
Bonen | 9-12 maanden | Koken, afkoelen en in zakjes of bakjes doen | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Verse boullion | 4-6 maanden | In ijsblokjes bakje doen of zakjes in een bakje zodat het ruimte heeft om uit te zetten | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Ingeblikte tomaten | 2-3 maanden | In zakjes of bakjes | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Stoofschotels | 3-4 maanden | Vriezen zonder toppings. Goed af laten koelen. Gebruik een goede vries-bestendigde bak en pak strak in met folie | Ongekookte stoofschotels moeten langer gebakken worden |
Pasta & Noodles | 6-8 maanden | Koken, afkoelen en in bakjes of zakjes doen | Afhankelijk van hoe lang het in de vriezer blijft kan het een beetje uitdrogen |
Pesto | 8 maanden | In ijsblokjes bakje doen en daarna in zakjes en weer in de vriezer | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Rijst en granen | 4-6 maanden | Koken, afkoelen en in zakjes of bakjes doen | Smaak en textuur blijven hetzelfde indien snel geconsumeerd |
Soepen | 6 maanden | In bakjes doen met ruimte om uit te zetten | Smaak en textuur blijven hetzelfde |
Wraps & Tortilla's | 6 maanden | Scheid iedere wrap / tortilla met bakpapier en verpak in folie of een luchtdichte zak | Wraps / Tortilla's zijn iets droger, maar nog steeds erg lekker |