Skip to main content

The Curly Girl Methode, wat is het? Hoe werkt het? En wat is mijn eerste ervaring met deze manier van wassen en stylen? Ik vertel je er alles over!

Als je denkt aan Louella, dan denk je aan een knot. Ik heb al jaren een gevecht met mijn haar. Steeds als ik het kam, wordt het enorm pluizig. Als ik het eventjes vast heb gehad, is het niet meer recht te krijgen en daarbij ziet het er droog uit als ik het los heb. Daarom heb ik mijn haar altijd in een knot. Het bespaart tijd, zit niet in de weg en het ziet er niet droog uit.

Totdat ik hoorde over de Curly Girl Method. Ik kwam hiermee in aanraking toen ik een collega sprak over mijn haar. Ik vertelde mijn problemen en ze zei dat ze daar ook altijd last van heeft gehad. Ik was verbaasd want haar haar is nu super mooi! Hele mooie kleine krullen met definitie #jaloers. Ze legde me uit dat ik de Curly Girl Method (CGM) maar eens moest proberen. Ik kreeg tips over het wassen van mijn haar, welke producten ik wel en niet kon gebruiken en hoe ik het het beste kon stylen. Dus, na werktijd gelijk de juiste producten gekocht en ‘s avonds meteen toegepast. Het was even een werkje, maar ik denk dat het een kwestie van wennen is. Ik vind het een heel leuk en tof project en ik ben heel benieuwd hoe het voor mij kan gaan werken.

Ik vroeg vervolgens op Instagram of jullie hier meer informatie over zouden willen en meer dan 90% zei volmondig: ‘JA!’ Dus, ik aan de slag met dit artikel, and here we are! Ik heb de tips van mijn collega en wat informatie van Google en Youtube video’s in dit artikel gebundeld zodat jij jouw CGM ook kan starten als je dat wilt. Super leuk!

Wat is de Curly Girl Methode?

Deze methode is ontwikkeld en bedacht door kapster Lorraine Massey. Ze schreef er een boek over (Curly Girl: The Handbook) en weet als geen ander dat -wanneer je krullen hebt- nogal lastig kan zijn om ze te verzorgen en te stylen. Daarom is de methode in het leven geroepen. Krullen zijn er in alle soorten en maten. Deze manier is vooral gericht op dames met slag of krullen, maar zelfs als je stijl haar hebt kan je het alsnog proberen, maar dan moet je haartextuur wel een beetje meewerken. Er zijn 3 basis stappen die je op een best ongewone manier moet doorlopen voor het beste resultaat. Wassen, conditioner en stylen. Ik ga je precies uitleggen wat de methode inhoudt en hoe ik het momenteel doe.

The Curly Girl Method – Video uitleg!

Dit is een van de video’s die ik heel handig vond toen ik net begon, dus wellicht dat het jou ook helpt:

Stap 1. Wassen

Wassen kan wel met shampoo maar met deze methode wordt het aangeraden om alleen conditioner te gebruiken. Hiervoor kan je de Neutral conditioner gebruiken, deze is CG-method proof. Persoonlijk doe ik dit niet altijd, maar gebruik zo nu en dan een shampoo zonder sulfaten en siliconen. Voordat het water je haar raakt kan je een kommetje maken met je handen en daar je haar in laat rusten om het ‘uitrekken’ te voorkomen. Je kunt je haar dan ook in een netje doen. Hierdoor kan je er nog goed bij en zakt het niet uit. Ook dit doe ik niet en was mijn haar gewoon zoals ik normaal ook zou doen. Ik vind dit simpelweg teveel gedoe, haha. Als je gaat wassen is het de bedoeling dat je de shampoo of conditioner met ronddraaiende bewegingen aanbrengt op je hoofdhuid. Gebruik hierbij niet je nagels, maar alleen je vingertoppen. Goed inmasseren en dan uitspoelen. Wil je na het gebruik van de shampoo nog een deep conditioner aanbrengen? Dan kan dit maar dan ook weer zonder sulfaten en siliconen. Doe dit vanaf je oren tot aan de puntjes.

Stap 2. Kammen met je vingers

Tijdens het wassen kan je je haar een beetje ‘kammen’ met je vingers. Voorkom het gebruik van een borstel of kam omdat dit je haar pluizig kan maken en uit elkaar kan trekken. Begin hierbij onderaan en werk je weg naar boven. Als je klaar bent met wassen en conditioner kan je er voor kiezen om uit te spoelen met koud water. Dit kan zorgen voor meer glans.

Stap 3. Drogen

Als je klaar bent met wassen is het tijd om te drogen. Dit doe je met een microvezel handdoek, papieren handdoek of een oud katoenen t-shirt. Dit laatste heeft mijn voorkeur en doe ik momenteel. Buig voorover en scrunch je haar met het katoenen t-shirt. Scrunchen gaat als volgt: pak je haar vanaf de puntjes (terwijl je voorover gebukt staat) beweeg je handen richting je hoofd, laat een natuurlijke krul in je haar vallen en knijp / scrunch. Herhaal dit net zolang tot je hele haar is gedaan. Je kunt dit doen tot je haar niet langer nat is en niet meer druipt. Direct na het wassen gebruik ik tegenwoordig eerst de Cantu leave-in conditioner om pluis te voorkomen en het ruikt ook nog eens heerlijk!

Stap 4. Stylen

Dan is het tijd om te stylen en om er product in aan te brengen. Je kunt een mousse of gel gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar mousse. Neem een klein beetje (grootte van een mandarijn) in je hand en maak weer die scrunch beweging. Doe dit voor je gehele haar. Wanneer je omhoog komt en klaar bent met het stylen kan je je haar nog even heen en weer schudden zodat het natuurlijk valt. Laat je haar nu rusten en zit er niet meer aan. Dit is voor mij altijd lastig omdat ik door wil blijven scrunchen, maar het beste is om het daarna met rust te laten. Laat je haar aan de lucht drogen en gebruik geen hitte!

Overzicht // In het kort

  1. Wassen met shampoo en/of conditioner zonder sulfaten en siliconen
  2. Lichtjes uitwringen (moet nog wel vrij nat blijven!)
  3. Eventueel leave-in conditioner aanbrengen
  4. Voorover buigen en scrunchen met een katoenen t-shirt
  5. Mousse aanbrengen met dezelfde scrunch beweging
  6. Rechtop staan, lichtjes schudden
  7. Niet meer aan zitten en aan de lucht laten drogen

De producten die ik gebruik

Dit is de basis die ik heb geleerd en tot nu toe heb toegepast. Ik ga het testen, uitproberen en ik denk dat het hier en daar nog wel wat wordt aangepast. Dit artikel is geschreven in de eerste week dat ik het heb ontdekt en geprobeerd. Voor nu vind ik het een heel tof project en ik zie al mooie resultaten. Sowieso vind ik het fijner om mijn haar zonder ‘troep’ te wassen en drogen met een tshirt voelt ook veel fijner dan een handdoek. Ik houd jullie op de hoogte van alle ontwikkelingen en als jij nog tips of aanvullingen hebt, aarzel dan niet om dit te laten weten in de comments!

6 Comments

Leave a Reply