Skip to main content

Nu ik een schouderblessure heb, kom ik iedere week één keer bij de fysiotherapeute. Vorige week heeft ze me voor het eerst ingetaped met sporttape. Maar wat is dit precies, waarom zou je het gebruiken en hoe kan je jezelf tapen? Ik leg het uit!

Ik was nog niet bekend met sporttape, tot ik het eens voorbij zag komen bij Ashley Horner op haar Instagram pagina. Zij is echt mijn grote voorbeeld en nog steeds vind ik haar geweldig. Ik vroeg me toen al af wat het was en ik kon al raden dat het met blessures te maken zou hebben, maar nu ik het zelf ook heb, heb ik er wat onderzoek gedaan en bedacht ik me dat het leuk is om jullie hier ook wat meer over te informeren!

Vorige week werd ik dus voor het eerst ingetaped. Nouja, ik niet helemaal natuurlijk, maar alleen een deel van mijn nek en mijn schouder. De fysio gebruikte ‘Cure Tape’ en toen ik er vandaan kwam heb ik meteen opgezocht waar ik dit kan kopen en hoe het gebruikt wordt. De tape die zij bij mij heeft aangebracht heb ik er van dinsdag tot zondag op laten zitten. Je kunt er gewoon mee douchen en het laat niet los tenzij je er echt heel hard aan trekt haha.

Medical Tape / Cure Tape – Een beetje geschiedenis

Toen ik bij de fysio was liet ze me ook een heel boek zien waar op stond ‘Medical Taping Concept.’ In dit boek stonden allemaal manieren om veschillende lichaamsdelen te tapen. Dit MTC is in de jaren 70 in Korea en Japan opgestart. De oprichters waren zich er erg van bewust dat voldoende beweging en activiteit van de spieren belangrijk zijn bij het genezen én voorkomen van problemen aan het lichaam. Dus ontwikkelden zij elastische tape die helemaal meebeweegt met het lichaam en eigenlijk functioneert als een tweede huid.

Je spieren zijn erg belangrijk voor het lichaam. Ze regelen niet alleen alle beweging van je lichaam, maar ook:

– Lymfestelsel (organen, vaten en weefsels)
– Lichaamstemperatuur
– Bloedsomloop

Dus als er iets mis is met je spieren dan kan dit klachten veroorzaken. En wanneer je de sporttape er dan bij gebruikt, kan het zelf herstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd worden om je te helpen bij het herstel.

Sporttape: Waar wordt het allemaal voor gebruikt?

– Ondersteuning van blessures (zoals bij mij). Het werkt als volgt: wanneer je strakke spieren hebt, die moeten ontspannen, kan de tape daar bij helpen. Maar ook spieren die bijvoorbeeld niet genoeg mee werken in een beweging, kunnen worden aangesproken en extra worden gestimuleerd.
– Voorkomen van overbelasting (ik kan het beste dus ook mijn onderrug even intapen). Wanneer er een blessure op de loer ligt of als je voorzichtig weer een beetje gaat trainen kan de tape helpen.

Toch zijn de resultaten altijd afhankelijk van de kwaliteit van de tape en hoe het is aangebracht. Het is heel specifiek en de tape kan je niet ‘zomaar’ ergens plakken.

Sporttape: Waar is het van gemaakt?

De tape die de fysiotherapeute bij mij gebruikte en die ik zelf ook heb aangeschaft wordt Cure Tape en ook wel Kinesiotape genoemd. Het bestaat uit katoen dat elastisch gemaakt is en er zit een acryl lijmlaag op dat golvend is aangebracht op de tape. Er zit verder niks raars in deze lijm. De tape is heel erg rekbaar en dus vergelijkbaar met de menselijke huid (130-140% rekbaar). Zoals ik eerder al schreef kan je er gewoon mee douchen en het laat dus ook niet los tenzij je er hard aan trekt. Het kan dus lang blijven zitten.

Als het is aangebracht wordt je opperhuid als het ware ‘gelift’ waardoor de bloed- en lymfecirculatie geactiveerd wordt. Hierdoor zal de pijn verminderen en je spierfunctie verbeteren. Het is dus totaal niet te vergelijken met de gewone sporttape waar geen elasticiteit in zit. Die zorgt alleen maar voor een beperking van je gewrichten.

Kortom: Door de tape kan je blessure ondersteund worden wat helpt bij beter herstel. Het is dus niet zo dat je er sneller van geneest. Ik ben heel erg blij met de tape en ik heb nu zelf ook twee rollen aangeschaft. Één is van Just Tape It (verkrijgbaar bij de Etos) en de ander van het officiële Cure Tape merk die de fysio ook bij mij gebruikt. Allebei de rollen die ik gekocht heb, hebben een leuk patroontje omdat dat gewoon leuker staat dan wit of huidskleur. Ik hou wel van ‘n beetje kleur!

Gebruik jij sporttape of een vergelijkbaar product? Of is het nieuw voor je, maar lijkt het je wel wat? Let me know!

Voor meer toepassingen en veel voorkomende problemen zou je ook nog even een kijkje kunnen nemen op Fysiotape.nl/medical-taping/

2 Comments

Leave a Reply