Skip to main content

Een veel gebruikte app om alles wat je eet bij te houden is My Fitness Pal. Zelf gebruik ik hem al langer dan drie jaar en hij bevalt nog steeds erg goed. Ik vind het echt een geweldige app want het heeft een enorme database aan voedingsmiddelen. Toch vind ik dat er een aantal valkuilen zitten aan deze app die je echt moét weten.

Apps kunnen echt enorm handig zijn als het aankomt tot het verbeteren van je leefstijl. Zo kunnen er reminders ingesteld worden om meer water te drinken, om gefocust te blijven en om je voeding bij te houden. En over die laatste gaan we het vandaag hebben. Ik gebruik namelijk al een hele tijd de app My Fitness Pal (voeg me toe: LouellaAimee) maar er zijn een aantal valkuilen die iedereen zou moeten weten en ik hoop dat je ze herkent!

1. Het obsessief invullen van alle kleine calorietjes en vervolgens gek worden van de cijfers.

‘O, had ik net niet een Omega 3 pil ingenomen? Zitten daar calorieën in? Nouja, ik registreer ‘m maar, je weet maar nooit.’ ‘Heb ik vanochtend nou 15- of 17 gram pindakaas gegeten?’ Al die kleine aantallen en mini calorietjes, vul ik niet in. Dat boeit serieus echt NIET. Oke, als je dit wel wilt doen, moet je dat gewoon doen want zoals ik altijd zeg: ieder zo zijn ding. Ik weeg alles af, maar als het 2 of 3 gram afwijkt maakt dat echt niet uit. Een tip is dus om niet continu op alle super iniminie kleine calorietjes te letten, want op gegeven moment wordt je daar gillend gek van. En vergeet niet dat je lichaam geen rekenmachine is hè. Dus die weet echt niet het verschil tussen die paar kleine grammen. Je bezorgt jezelf er extra stress mee en uiteindelijk is het nergens goed voor. Heel vaak reken ik het bakvet e.d. ook niet mee. Je hoeft niet alles tip top tot in de puntjes uit te rekenen en in te vullen om fitter te worden of om af te vallen. Geloof me. I know.

2. Cardio invullen

Ik zie echt super veel mensen die hun cardio invullen. Klinkt logisch, maar een enorme valkuil hierbij is, is dat je denkt dat je deze calorieën weer ‘extra’ kunt eten omdat de app aangeeft dat je dit nog ‘over’ hebt. Ze worden namelijk weer toegevoegd aan je calorieën aantal, waardoor je denkt dat je dat nog ‘kan’ / ‘moet’ eten! Ik vul daarom nooit, maar dan ook NOOIT mijn krachttraining of cardio in. Altijd alleen maar voeding. Mijn Fitbit Charge 2 voegt altijd extra mijn verbrandde calorieën toe, maar die verwijder ik altijd weer. Zo blijf ik precies on track met mijn voeding en kan ik nooit afwijken.

3. Je vergeet te kijken naar de macro’s en voedingswaarden

In My Fitness Pal kan je verder kijken naar wat er allemaal qua macro’s in je voedingsmiddelen zit. Hoeveel gram suiker, vet, hoeveel koolhydraten etc. (Klik op logboek > scroll naar beneden > klik op de linker button waar ‘Voeding’ staat met het ronde schijfje) Ook in je eindoverzicht bij die ronde macro schijf, heb je een knopje waarin je kunt zien hoeveel je van wat hebt gegeten vandaag. Ik hou dit altijd nauwkeurig in de gaten, zodat ik weet hoeveel van mijn macro’s ik gehaald heb, en wat ik nog moet/mag. Soms zijn er ook voedingsmiddelen die je kunt invoeren, waarbij alleen het calorie aantal is gespecificeerd maar verder geen macro’s! Vaak vul ik deze dan zelf opnieuw in, of ga ik op zoek naar eentje waar wel alles compleet in staat, anders heeft het nog geen zin. Ik vind macro’s namelijk belangrijker dan het aantal calorieën. Stel ik moet mijn eiwitdoel nog halen, en ik ga 50 calorieën over mijn doel, maar haal op die manier mijn proteïnes wel, dan kies ik daarvoor en dan is het maar zo dat ik over m’n calorieën ga. Zoals ik net al schreef: je lichaam is geen rekenmachine. Beschouw alles globaal en als indicatie voor wat je eet.

4. Alles opgegeven moment niet meer bijhouden omdat je het steeds opnieuw moet invullen

Ja dat is echt irritant! Veel mensen vinden My Fitness Pal te veel werk omdat ze steeds alles in moeten vullen. Maar je kunt gewoon maaltijden maken, en als je vaak hetzelfde eet (ontbijt bijvoorbeeld) kan je die maaltijd ‘van gisteren’ weer bij ‘vandaag’ plakken en dan hoef je niet weer alles op te zoeken. Ook maak ik maaltijden van de dingen die ik vaak eet, zodat ik altijd binnen een paar ‘taps’ m’n pal heb ingevuld. Easy Peasy.

Wat vind jij van deze ‘valkuilen?’ Gebruik je ook My Fitness Pal? In dat geval: LouellaAimee is mijn gebruikersnaam, dus als je het leuk lijkt kan je me toevoegen!

9 Comments

 • Lucienne schreef:

  hallo!! Ik heb een vraagje… Hoe kan je die tijden bij je maaltijden zetten en ook de tussendoortjes onder aparte kopjes zetten (als je snapt wat ik bedoel)? Dat vind ik echt onwijs handig!!! Alvast bedankt voor je reactie.

  • Annemarieke schreef:

   Hi Lucienne, bij instellingen en dan dagboek instellingen kan je de kopjes veranderen. Groetjes,
   Annemarieke

  • Louella schreef:

   Wat Annemarieke zegt inderdaad! En je kan ook online op desktop inloggen en daar je instellingen aanpassen. Succes en Annemarieke bedankt voor je waardevolle toevoeging! ♥️

 • Annemarieke schreef:

  Hi Louella,
  Ik heb twee maanden terug heel streng alles ingevuld en merkte dat dat voor mij op dat moment wel oké werkte. Ik wilde wat strakker worden en dat is gelukt. Nu ik mijn doel heb behaald kan ik weer wat ‘losser’ invullen.
  Dat met die over je calorieën heen gaan om je macro’s te halen, herken ik. Ik ga dan ook maar over m’n calorieën heen om wel aan m’n macro’s te komen.
  En lang leve die maaltijden! Scheelt zo’n hoop werk!
  Groetjes,
  Annemarieke

  • Louella schreef:

   Hi Annemarieke,
   Fijn te horen dat je je gestelde doel hebt kunnen behalen, daar mag je trots op zijn! Ja precies, macro’s is belangrijker dan calorie-aantal vind ik. Ja, die maaltijden zijn een super fijne uitkomst. Ik kopieer en plak meerdere dingen per dag haha! xx Louella

 • Annie schreef:

  Ik gebruik de app ook al een hele tijd, maar ik heb gezien dat de voedingswaarde niet altijd klopt. Als ik b.v een banaan eet zit daar veel kalium in maar de app registreerd dat niet.
  Dat vind ik wel jammer.

 • Monique schreef:

  Hoi,
  Ben nog maar net gestart met de app

  Mijn doel is 30% vet
  Koolhydraten 50%
  Eiwitten 20%

  Hoe kan ik dit met mijn voedingkeuze precies weten hoeveel vet/khd/eiwit erin zit.
  Tóch niet door op elk pak te kijken wat er allemaal in zit?

  Voorbeeld:
  Vanmiddag heb ik smeerkaas 20+ op 3 rijstwafels gegeten,
  Ik weet niet precies hoeveel smeer kaas ik erop smeer, neem voor het gemak 20gram= 135 calorieën.
  Klopt dat dan wel?
  Als ontbijt drink ik zelfgemaakte smootie met daarin groente,fruit,vezels, plantaardige melk.
  Ik reken hiervoor dan 200 calorieën, zit ik dan goed?

  Groet Monique

Leave a Reply