Skip to main content

Ik krijg heel vaak de vraag van dames wat ze nou het beste kunnen eten voor het trainen. Waar zit genoeg energie in, hoe kan je beter presteren? In dit artikel leg ik het je allemaal uit!

Om verwarring te voorkomen deel ik dit voedingsadvies in twee aparte blogposts. Dus vandaag geef ik tips wat je kunt eten vóór je workout.

Voeding is zo’n belangrijke factor als je je sportprestaties wilt verbeteren. Het kan er voor zorgen dat je véél sterker, sneller of krachtiger kunt trainen en daarom is het ook goed om te weten wat je dan precies moet eten om jezelf te ontwikkelen!

Wat je moet eten voor je training is verschillend -en afhankelijk- van welk type sport je beoefend. Aangezien de meeste meiden die mij volgen aan krachttraining doen, ga ik er vanuit dat je een krachtsporter bent en baseer ik daar dit voedingsadvies ook op.

Hoe zit dat precies?
Nou, een krachtsporter heeft hele andere voeding nodig dan iemand die aan duursport doet. Het onderscheid hiertussen is makkelijk te maken:

Krachtsport:
Bij gewichtheffen of fitness zijn er veel korte momenten van inspanning. Hierdoor heeft je lichaam andere voedingstoffen nodig dan wanneer je een duursport doet zoals hardlopen.

Duursport:
Als je aan een duursport doet zoals fietsen of hardlopen, doe je eigenlijk alleen maar cardio. Hiervoor heb je dus een lange tijd genoeg energie nodig en dit verschilt dus enorm wanneer je het vergelijkt met krachtsport.

Timing van de maaltijden

Ook timing van je eten kan een rol spelen in de verbetering van je sportprestaties. Stel je voor dat je een uur voordat je gaat trainen nog een flinke maaltijd naar binnen werkt, dan kan dat niet goed uitpakken voor je workout. Dit omdat je er maag-darmklachten van kunt krijgen en omdat het natuurlijk helemaal niet fijn traint met een volle maag! Daarom is het goed om 2-3 uur voordat je gaat trainen een maaltijd te eten waar genoeg koolhydraten in zitten en wat eiwitten. Zorg voor een goede combinatie van beide (bijvoorbeeld 150 gram rijst met 100 gram kip.) Zo geef je je lijf ook genoeg tijd om het op te nemen en rustig te verwerken. Bevind je je in een positie waar je geen maaltijd kan eten maar wel een simpele snack (bijvoorbeeld wanneer je op kantoor zit), dan is het het beste om voor een snack te gaan waar veel koolhydraten in zitten en een beetje eiwitten. Denk aan een eiwitreep of een gezonde fruit en noten reep! Dus hoe minder tijd je hebt om te eten vóór je workout, hoe kleiner je maaltijd moet zijn zodat je er geen last van krijgt.

eten trainen

Dus, wat te eten voor het trainen?

Kan je 2-3 uur van te voren nog een hele maaltijd eten, dan zijn dit je opties:
– 2 volkoren of bruine broodjes met een paar plakjes kipfilet of kalkoenfilet.
– Een pasta salade met kip of bonen voor je eiwitten
– Rijst (liefst volkoren voor vezels) met groente en kip
– Complete eiwitshake met havermout, een banaan en eiwitpoeder

Eigenlijk is kip je go-to eiwitbron voordat je gaat trainen. Puur omdat je iets van koolhydraten en eiwitten nodig hebt, maar zo min mogelijk vet. Vis is in dit geval dus geen optie. Vetten zijn namelijk meer geschikt voor duursporters die ik in het begin heb beschreven. Zij kunnen dit beter gebruiken omdat ze hun energie moeten verdelen over een langere tijd.

Kan je 1 uur van te voren nog wat eten? Dan ga je voor een snack. Denk aan:
– Een eiwitreep
– Een simpele eiwitshake met een beetje havermout
– Een simpele eiwitshake met een banaan
– Gedroogd fruit zoals rozijntjes met een paar losse plakjes kipfilet
– Crackers belegd met hüttenkäse of een plakje kipfilet / kalkoenfilet

Het kan even testen zijn wat voor jou werkt en waar jij je goed bij voelt. Dit zijn voorbeeld opties wat je kunt eten voor het trainen dus dit betekend natuurlijk niet dat dit het enige is wat je kan / mag eten. It’s up to you! Dit zijn slechts ideeën en ik hoop dat ik je er verder mee heb kunnen helpen. Heb je zelf nog een lekkere maaltijd of snack idee? Laat het dan weten in de comments!

Leave a Reply