Skip to main content

Hoe meer motivatie hoe beter? Nope! Dat zit toch iets anders dan je denkt. Dit is hoe motivatie jou kan tegenwerken…

Ik kreeg laatst een dm van iemand die advies vroeg. Dat is niet zo gek, want dat gebeurt natuurlijk dagelijks. Maar toen ik las dat ze nét was begonnen met sporten en dat ze tijdens haar eerste workout zo’n 2 uur lang had getraind, schrok ik wel een beetje.

Het is super goed dat ze een start heeft gemaakt, maar voor iemand die nooit sport is 2 uur heel veel. Veel te veel! Wat ik uit haar verhaal kon halen is dat ze zeer gemotiveerd is en er echt van overtuigd was dat dit nodig is.

Maar dat is het niet.

Het klinkt misschien cool als je zegt dat je 2 uur lang getraind hebt, maar in feite is het zonde van je tijd en compleet overbodig. Waarom? Nou, stel dat je wilt afvallen en krachttraining wilt gebruiken als tool om dichter bij je doel te kunnen komen. Dan is het fijner om 2 tot 3 keer per week te trainen. Als je als beginner keer op keer 2 uur lang traint dan krijgt je lichaam een enorme opdonder. Want 2 dagen na zo’n workout ervaar je enorm veel spierpijn. Zoveel dat je je er helemaal rot door kunt voelen.

Als je je benen buigt om op de wc te gaan zitten doet dat zeer, als je trappenloopt ga je kapot en wanneer je aan het typen bent op werk voel je je bovenlichaam trillen. Kortom: alles voelt zwaarder en doet zeer. Deze spierpijn blijft daarbij ook nog eens langer hangen, omdat het lichaam dit niet gewend is. Herstel duurt langer. Maar niet alleen pijn is een probleem. Het is een combinatie van spierpijn en vermoeidheid wat uiteindelijk jouw motivatie zal aantasten. Grote kans dat je deze pijn zoveel mogelijk wilt vermijden door gedurende de dag minder te bewegen.

Uiteindelijk wordt de pijn natuurlijk minder na iedere workout die je doet omdat je lichaam aan deze nieuwe prikkels zal wennen. Het gevolg hiervan is dat je misschien denkt dat je nóg intenser moet trainen, omdat je die spierpijn niet meer voelt. Want in gedachten is er een (onbewuste) koppeling gemaakt tussen ‘pijn’ en ‘effectiviteit.’ Dus je pusht nog wat harder, je traint nog wat intensiever en je blijft zo lang sporten.

Maar na een paar weken zo hard gewerkt te hebben geeft de weegschaal, het vetpercentage of andere statistiek niet weer waar je op gehoopt had. Er ontstaat enorme teleurstelling.

“Ik heb zo hard mijn best gedaan!”
“Ik heb zoveel uur in de gym gespendeerd!”
“Ik ben zelfs nog een tandje intenser gaan trainen!”

Het harde werk, het pijn lijden en de resultaten komen niet overeen. Dus wat gebeurt er? Korte termijn resultaten liggen op de loer. Dit is die veelvoorkomende alles of niets mentaliteit die veel mensen hebben. Het is dus niet duurzaam. Zo bouw je geen leefstijl op, omdat de doelen en de acties simpelweg niet haalbaar zijn op de lange termijn. En dat is jammer.

Je denkt misschien dat je door langer te trainen meer vet kunt verbranden en nog sneller resultaat kunt boeken, maar vaak is je lichaam niet in staat om dit vol te houden. Vooral niet als je net begint. Echte atleten zijn op zo’n ander level dat ze wél in staat zijn om heel veel calorieën en vet te kunnen verbranden. Ze kunnen een activiteit simpelweg langer volhouden als je het vergelijkt met iemand die overgewicht heeft en nooit sport. Daarbij voelen ze zich ook niet verrot naderhand.

Meer intensief werk gaat je vaak niet sneller bij je doel brengen. Vooral het opbouwen van spiermassa kost gewoon heel veel tijd en consistentie. Zo ook het opbouwen van een leefstijl. Begin klein, wees consistent en doe wat goed voelt. Je moet jezelf wel blijven uitdagen, maar overdrijven is ook een vak ;-)!

Leave a Reply