Skip to main content

Eten op gevoel is voor velen een uitdaging. Vooral als je een rijke dieetgeschiedenis hebt of veel bezig bent met afvallen. Daarom help ik jou vandaag op weg met een stapsgewijze aanpak om los te laten en naar je lichaam te luisteren.

Ik dacht altijd dat het niet voor mij was weggelegd: eten op gevoel of intuïtief eten. Tot ik langzamerhand steeds meer tevreden werd met mijn lichaam. Ik vond het niet meer nodig om een doel te stellen om mijn lichaam te ‘shapen’. Het werd alsmaar belangrijker om plezier te beleven aan het sporten en in beweging te blijven voor onderhoud. Mijn voeding ging daarin mee. Waarom tellen als ik grofweg wel weet wat ik op dagelijkse basis binnenkrijg? Waarom alles invoeren in een app als ik vaak dezelfde dingen eet? Waarom zou ik niet gewoon inspelen op mijn hongergevoel en het wat meer loslaten?

Stapsgewijs deed ik afstand van de My Fitness Pal app, na hem bijna 6 jaar dagelijks ingevuld te hebben. Nu wil ik jou ook helpen om deze stap ook te maken want het geeft je zoveel rust! Ook zorgt het ervoor dat je een gezonde relatie met voeding ontwikkelt en behoudt, dus genoeg redenen om de overstap te maken.

Eten op gevoel kan best een uitdaging zijn. Vooral als je een rijke historie hebt met allerlei diëten en het tellen van calorieën om af te vallen. Hierdoor is het lastiger om de hongersignalen van je lichaam op te pikken en er op te reageren, maar het is zeker niet onmogelijk. Kijk maar naar mij, haha! Op deze manier eten klinkt misschien makkelijk, maar dat is het niet. Je hebt je steeds laten leiden door allerlei externe signalen zoals de vaste tijdstippen, specifieke producten, een voedingsschema of portiegroottes. Je moet dus weer ‘back to basics’ en de interne signalen leren herkennen.

Wat is het precies?

Maar wat houdt dat precies in? Het eten op gevoel of intuïtief eten? De benaming zegt het al: je luistert naar je gevoel en je eet wanneer je lijf jou het signaal geeft dat je iets moet eten. Heb je honger, dan eet je. Ben je verzadigd, dan stop je met eten. Alles draait dus om hoe je je voelt omtrent voeding. Daarbij sluit je geen enkele voedingsgroep uit, telt geen calorieën, eet niet volgens een schema en gebruikt geen voedingsapp om producten te ‘loggen.’

Van tracken naar luisteren naar je gevoel in 5 stappen

Ik denk dat voor velen van jullie het aller lastigste is om die overstap te maken van het loggen van voedsel naar volledig luisteren naar je lijf. Maar gelukkig is het niet nodig om van de ene op de andere dag de app te verwijderen en het maar ‘gewoon te doen.’ Integendeel. Ik ben altijd fan geweest van de stapsgewijze aanpak. Dus kleine stappen nemen om uiteindelijk bij je einddoel te komen. Ik deed het als volgt:

1. Beginpunt: alles tracken, met nauwkeurigheid.⁣

Vervolgstappen:
2. De meeste maaltijden tracken, maar niet alles.⁣
Deze stap hield ik ongeveer een week of 2 aan. Ik deed hierin echt wat goed voelde.

3. Hier en daar wat tracken bij twijfel. Geen nauwkeurigheid.⁣
Ook hier gingen een aantal weken overheen. Af en toe had ik nog complete dagen die ik registreerde in de app, maar dat was oké. Het is belangrijk dat je jezelf de tijd geeft en er geen druk op legt.

4. Geen zin om te tracken.⁣
Na een tijdje had ik het vertrouwen opgebouwd. Ik zag dat mijn voeding ook prima ging als ik het niet had ingevuld, dus ik kreeg steeds meer zoiets van: ‘het hoeft voor mij niet meer.’
5. Vrij van tracken.⁣
Na ongeveer een maand was ik echt vrij van het tracken. Ik liet de app nog wel op mijn telefoon staan, maar ook die werd na verloop van tijd verwijderd. Ik weet nu precies waar mijn lichaam goed op gaat en merk steeds beter op wat voor reactie het teweeg brengt na het eten van bepaalde voedingsmiddelen.

Zo ga ik niet goed op voeding wat te vettig is. Daar kan ik duizelig van worden. Ook ben ik gevoelig voor teveel suiker. Ik word druk, onrustig en ervaar een enorme energie piek. En zo pik ik langzamerhand allerlei dingen op en leer ik steeds meer over mijn lichaam.

Opschrijven kan helpen

Als je ook wilt afstappen van het tracken, probeer dan eens deze stapsgewijze aanpak. Je kunt ervoor kiezen om de app even niet meer te gebruiken en alles wat je eet simpelweg op te schrijven in een boekje. Niet zozeer de calorieën, maar meer wat je hebt gegeten en wat voor gevoel het je gaf. Noteer de tijd om te zien wanneer je honger krijgt en hoelang je verzadigd blijft. Zo weet je precies of je die reep chocolade at omdat je er echt zin in had, of omdat je je verveelde. En of je die voedzame maaltijd at omdat het je een goed gevoel gaf, of omdat je ergens de druk voelde om te compenseren voor die ongezondere maaltijd van gisteren.

Belangrijk om te onthouden

En een van de belangrijkste tips die ik je hierin kan geven: relax. Zoals ik al zei hoeft het niet snel en is er geen goed of fout. Het is per persoon verschillend hoe snel je deze nieuwe gewoontes kunt doorvoeren in je voedingspatroon. Daarbij hoef je voedingsmiddelen niet te bestempelen als ‘gezond’ of ‘ongezond’ of als ‘goed’ en ‘fout’. Dat is juist niet waar het intuïtief eten om draait. Afwegen is ook niet nodig want je lijf vertelt jou precies wanneer het verzadigd is. Daar heb je geen afgemeten portie voor nodig. En tja, soms maak je dan iets teveel, maar dan heb je weer een kliekje voor de volgende dag. Gaandeweg ontdek je wat voor jou werkt, maar je moet wel bereid zijn om te ontdekken.

Ik wil alleen maar ongezond!

Misschien denk je nu: “ja, allemaal leuk en wel, maar zodra ik echt naar mijn lichaam ga luisteren, eet ik continu overbewerkte producten zoals pizza, patat, chocolade en koekjes!” Hierbij moet je je echt afvragen waarom je lijf hier om schreeuwt. Is dat om een bepaalde emotie te onderdrukken? Of speelt er iets anders? Door even een momentje van bewustwording te nemen voordat je naar zoiets grijpt, kun je vaak al achterhalen waarom deze cravings zo aanwezig zijn. Schrijven of journalen kan hierbij heel goed helpen. Stel jezelf simpelweg de vraag: wat voel ik nu? Waarom heb ik hier zo’n trek in? En begin gewoon met schrijven. Er komt vanzelf iets uit wat jou tot nieuwe inzichten brengt.

Kijk ook deze video’s

En doordat je jezelf altijd toestemming geeft om te eten wat je wilt, ben je na verloop van tijd in staat om een klein bakje chips te eten. Of één blokje chocolade te nemen in plaats van de hele reep. In mijn video over “balans in voeding” en “eetbuien en emotie eten” leg ik nog wat meer uit over hoe je een fijne relatie met voeding kunt ontwikkelen, dus kijk die vooral ook even!

Eet jij op gevoel?

One Comment

  • Ingrid schreef:

    Dankje voor het delen! Ik ben ook echt iemand die alles ingeeft op MFP, maar ik wil er ook vanaf 🙁 Het is echt een obsessie geworden… niet echt gezond dus. Ik ga zeker aan de slag met de tips die je deelt 🙂

Leave a Reply